Zdravje & prehranaNapake in zmotna prepričanja, povezana s pitjem vode

Napake in zmotna prepričanja, povezana s pitjem vode

MORDA VAS ZANIMA

Hidracija telesa se zdi na prvi pogled zelo preprosta, naravna naloga. Vendar so se okoli tega početja izoblikovale številne teorije, ki pogosto temeljijo na zgrešenih prepričanjih. Tako lahko naletimo na nasprotujoče si napotke oziroma na nasvete, ki se ne zdijo najbolj logični. Pitje vode lahko postane mučno opravilo, saj niste nikoli zares prepričani, ali ste popili dovolj oziroma ali bi lahko »pili bolje«. Ustrezna hidracija telesa je zagotovo eden od temeljev dobrega zdravja in počutja, vendar to še ne pomeni, da je smiselno pretirano kompliciranje. Pomembno je predvsem, da znate ločiti med tistimi napotki, ki jih je smiselno upoštevati, in nasveti, ki nimajo prave znanstvene podlage …

Osem kozarcev vode na dan – bolj ali manj naključna številka

- Oglas -

Eno od najpogostejših prepričanj, povezanih s pitjem vode, je, da je osem kozarcev dnevno tista čudežna številka, ki velja za vse. Vendar pa ni prave znanstvene podlage za to priporočilo, še posebej ker je smiselno upoštevati, da se lahko naše potrebe močno razlikujejo, tudi ko gre za vnos tekočine. Pravzaprav niti ni povsem jasno, kdaj in kako se je prvič pojavilo priporočilo, da bi morala vsaka oseba dnevno popiti osem kozarcev vode. Domneva se, da naj bi priporočilo izviralo še iz leta 1945.

Znanost je seveda od takrat že precej napredovala, vendar se je priporočilo kljub temu ohranilo. Čeprav je seveda dobro, da obstajajo določene okvirne smernice, je precej pametneje, da sledite priporočilom, ki upoštevajo tudi vaše specifične okoliščine (starost, morebitne bolezni, pogostost in intenzivnost telesne aktivnosti itn.). Podobno kot na primer ne moremo govoriti o splošnih priporočilih glede kaloričnega vnosa, ki bi veljal za vse, tudi napotki glede vnosa tekočine ne morejo biti univerzalni.

Več ni nujno bolje

Ker imajo ljudje običajno težave predvsem s tem, kako popiti več vode, se ne govori posebej pogosto o tem, da je lahko vnos prevelike količine vode podobno nevaren kot dehidracija. Vendar je to vsekakor nekaj, česar se je dobro zavedati. Če v zelo kratkem časovnem intervalu popijemo zelo veliko vode, je to problematično predvsem zaradi koncentracije natrija v krvi. Ker naša sečila ogromne količine vode niso sposobna odstraniti dovolj hitro, presežek vode razredči kri, kar med drugim pomeni, da se koncentracija natrija močno zniža, obenem pa je možna izrazita zadebelitev celic.

Gre za pojav, ki je znan kot hiponatremija, včasih pa se zanj uporablja kar poimenovanje zastrupitev z vodo. Tipični simptomi so glavobol, slabost, bruhanje, zmedenost in huda utrujenost. Hiponatremija je lahko celo smrtno nevarna, zato pri pitju vode vsekakor upoštevajte, da je lahko tudi dobrega preveč.

Voda na tešče ni čudežna rešitev

- Oglas -

Pogosto se pretirano osredotočamo na to, kdaj piti – kot da bi obstajal idealen čas dneva za to dejavnost. S tem je mišljeno predvsem poudarjanje, da bi morali dan nujno začeti s kozarcem ali dvema vode. Čeprav drži, da ima lahko voda na tešče določene prednosti (še posebej če gre za toplo vodo, ki je lahko zelo koristna za osebe z malce bolj leno prebavo), ni treba, da se zjutraj z vodo silite. Nič ne bo namreč zamujeno, če si prvi večji kozarec vode privoščite malce kasneje.

Urniki ne bi smeli preglasiti potreb vašega telesa. Paziti morate sicer na to, da se vnos vode ne spusti zelo nizko, vendar pri zdravih ljudeh, ki znajo prisluhniti svojemu občutku za žejo in se hitro odzvati ob morebitnih znakih, ki nakazujejo, da telesu primanjkuje tekočine, to praviloma ni težava.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×