RubrikeZanimivostiAli ste že kdaj sanjali o nečem, kar se je nato zares...

Ali ste že kdaj sanjali o nečem, kar se je nato zares zgodilo?

MORDA VAS ZANIMA

Preučevanje sanj je nedvomno zelo zanimiva dejavnost, ki lahko privede do pomembnih spoznanj. Toda čeprav so bili poskusi analize in razumevanja sanj deležni ogromno pozornosti – še posebej v 20. stoletju, z vznikom psihoanalize – gre za fenomen, ki ga še vedno ne razumemo zares. Tako so mnenja glede tega, ali so sanje bolj ali manj naključne ali povezane z globljimi sporočili, precej deljena.

- Oglas -

Ukvarjanje s sanjami je lahko laično ali znanstveno, od samega pristopa pa je odvisno, kako zanesljivi bodo »rezultati«. Še posebej skrivnostne se zdijo tiste sanje, ki se nato tudi uresničijo. Na prvi pogled se zdi, da je znanstvena razlaga tega fenomena praktično nemogoča. Vendar nekateri znanstveniki menijo, da je mogoče s pomočjo znanstvenega pristopa razložiti tudi »sanje, ki napovedujejo prihodnost« …

»Napovedovanje prihodnosti« ena od osnovnih dejavnosti naših možganov

Če se vam je že kdaj zgodilo nekaj, o čemer ste pred tem sanjali, ste bili najverjetneje precej šokirani. Je šlo resnično za preroške sanje? Ali imate sposobnost napovedovanja prihodnosti? Resnica je najverjetneje precej preprostejša. Fenomen, imenovan déjà rêvé, sicer ni nujno povezan samo s sanjami. Lahko gre tudi za nenaden občutek oziroma intuicijo, da se bo nekaj zgodilo, nato pa se to resnično zgodi. Nevroznanstveniki, ki so svojo kariero posvetili podrobnemu preučevanju sanj, menijo, da so lahko sanje resnično »preroške«, vendar ne v običajnem pomenu te besede. Na delu najverjetneje niso nadnaravne sile, ki bi vas usmerjale.

Precej verjetneje je, da gre za rezultat ustaljenih procesov v naših možganih. Čeprav se tega morda niti ne zavedate, vaši možgani nenehno »napovedujejo prihodnost«. Na podlagi znanih informacij in izkušenj iz preteklosti poskušajo namreč selekcionirati najverjetnejše scenarije. To nam na primer omogoča, da se izognemo nevarnostim. Čeprav ne moremo z gotovostjo vedeti, kaj bi se zgodilo, če bi se odločili za določeno možnost, možgani s pomočjo vseh shranjenih informacij »izračunajo«, kdaj je tveganje preveliko. Podoben princip je torej možen tudi takrat, ko sanjamo …

Povezava med »preroškimi sanjami« in konsolidacijo spominov med spanjem

Znano je, da je spanje izjemno pomembno za konsolidacijo oziroma utrjevanje spominov. Ko spimo, naši možgani skrbijo za shranjevanje pomembnih informacij. Čas spanja je tako na neki način tudi čas priprave na prihodnost. Ko bomo ponovno budni, bodo namreč številne informacije, shranjene v naš dolgoročni spomin, najverjetneje zelo dragocene. Informacije, ki se shranjujejo med spanjem, lahko predstavljajo tudi snov, iz katere se oblikujejo naše sanje. Tako lahko vsaj nekatere sanje razumemo kot oblikovanje najbolj verjetnih scenarijev, povezanih s prihodnostjo, pri čemer ti scenariji izhajajo iz naših preteklih izkušenj. Večina sanj se seveda ne uresniči. Čeprav je v ozadju princip verjetnosti, je težko pričakovati popolno zanesljivost. Toda včasih se vse preprosto »poklopi« in sanje se prekrijejo z realnostjo. Najverjetneje torej ne gre za dejansko sposobnost napovedovanja prihodnosti, ampak preprosto za to, da je bilo tisto, kar se je zgodilo, precej logično in pričakovano.

»Preroške sanje« ne pomenijo, da je vaša usoda zapečatena

- Oglas -

Sanje nam lahko torej pomagajo pri tem, da se lažje orientiramo v svetu. Ker (tudi) s pomočjo sanj lažje predvidimo, kaj nam bo prinesla prihodnost, smo mirnejši, saj imamo občutek večjega nadzora. To velja tudi za sanje, ki prinašajo precej temačno podobo prihodnosti. Razumemo jih lahko kot nekakšen opozorilni znak – če ne bomo spremenili ničesar v svojem življenju, se lahko tisto, o čemer smo sanjali, tudi resnično zgodi. »Preroške sanje« tako niso nujno deterministične, ampak vam omogočajo, da uberete drugačno pot, ki bo spremenila potek dogajanja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×