0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast10 toksičnih stvari, ki jih morate odstraniti iz življenja, da boste bolj...

10 toksičnih stvari, ki jih morate odstraniti iz življenja, da boste bolj srečni

MORDA VAS ZANIMA

Iskanje sreče se zdi osebno ter odvisno od posameznika, a ne glede na to, kaj nas osrečuje, se moramo na poti do sreče znebiti vsega tistega, kar nam preprečuje doseganje cilja. In te stvari so pri vseh enake. Preberite, čemu vsemu je treba narediti konec, če si želite zaživeti polno in srečno.

- Oglas -

Izgovori

Tisti izgovori, ki so na dlani, običajno niso težava, saj se jih hitro znebimo. Precej bolj nadležni so tisti, ki jih ne prepoznamo povsem preprosto, saj smo jih tako ponotranjili, da se nam zdijo del naše osebnosti. Razmislite o tem, zakaj ne pride do sprememb na področjih, kjer si jih želite. Zato ker … Pogosto boste nadaljevali z izgovorom, ki ga sami sebi prikazujete kot nekaj fiksnega in nespremenljivega, pa četudi bi vam drugi znali nasuti kup zamisli za preprosto rešitev. Prisluhnite jim ali poiščite svojo pot, da izgovore za to, zakaj vam ne uspe, presežete. Ravnajte drugače, pa čeprav to na začetku zahteva od vas veliko truda in napora. Sčasoma bodo stvari postale preprostejše. Premagovanje izgovorov je težko, a se vsekakor izplača.

Ugajanje drugim

Želja po ugajanju drugim ni zgolj posledica nečimrnosti. Marsikdo rad ugaja tudi zato, ker ne želi nikogar razočarati. Še zlasti ne svojih najbližjih, torej družine in prijateljev, pa čeprav so ravno oni tisti, ki bi morali najbolje razumeti, da jim ni mogoče vedno ugoditi. Kadar se trudite zgolj za druge in na vsako njihovo prošnjo odgovorite z »da«, pozabljate nase, poleg tega pa brezpogojno ljubezen in naklonjenost spreminjate v naklonjenost, ki temelji na vašem zadovoljevanju potreb drugih. Naučite se, da ni prav nič narobe, če jim rečete »ne« in pričakujete, da se ne bodo vedno zanašali zgolj na vas. Razložite jim, zakaj ne morete biti vedno po njihovih željah, pa četudi bodo za trenutek razočarani. Tako se boste naučili, da svoje energije ne razdajate zavoljo ugajanja, temveč jo prihranite tudi zase.

Negativno govorjenje o sebi

Ljudje imamo o sebi večinoma dobro podobo, saj je to del našega samoohranitvenega mehanizma – večina je naravnana tako, da se ima za odlične, druge pa pogosto opravlja. A pojavijo se tudi težki časi, ko se ta samopodoba z lahkoto zamaje, še zlasti kadar si moramo priznati, da nismo v skladu z družbenimi normami in ideali. Prizadeti smo, kadar se naša okrogla podoba v ogledalu ne sklada z vitkimi podobami iz fitnesa. Prizadeti smo, kadar si je treba priznati neuspeh zaradi izgube zaposlitve, razpadlega zakona, ker nismo končali študija, ker je naš otrok skrenil na napačno pot in podobno. Marsikdo te težave rešuje tako, da jih sploh ne skriva, temveč o njih govori z ironijo ter v šaljivem smislu – in ljudje se smejijo njihovim besedam, ki pa vsakič znova bolijo. Če niste komik, ki živi na račun šal o sebi in svojem življenju, se takšnemu govorjenju odrecite. Da predelate svoje težave in jih morebiti tudi rešite, obstajajo boljši načini – raje se odločite za svetovanje in o sebi razmišljajte pozitivno, govorite si pozitivne afirmacije in iščite svoje dobre lastnosti. Samo tako si boste povrnili samozavest in našli srečo.

- Oglas -

Negativni ljudje

Tako kot je nalezljiv smeh, je nalezljiva tudi zagrenjenost. Še tako pozitivna oseba bo v družbi ljudi, ki se zgolj pritožujejo in opravljajo, počasi postala ravno tako zagrenjena kot drugi. Ne dovolite, da drugi zastrupljajo vaše življenje ter vam jemljejo veselje in energijo. Seveda ne gre zanemariti, da imajo lahko prijatelji resnične težave ali so se jim pripetile velike travme, pri katerih potrebujejo pogovor – a pogovor naj vodi v pozitivno smer, v prihodnost, ne pa v pogrevanje grenkobe, žalosti in nezadovoljstva. Če se to ne konča, je bolje, da se jim izognete, kot pa dovolite, da vas začnejo s seboj vleči proti dnu.

Nasveti za srečo

Odnosi, ki nimajo prihodnosti

Se vaši odnosi v službi, s prijatelji, sorodniki in partnerjem razvijajo in vidite pri njih pozitiven napredek? Se vam zdi, da vam nudijo tisto, kar želite, oziroma vodijo k temu? Če ni tako, bo treba pod njimi potegniti črto. Če so vam v službi obljubili, da boste lahko napredovali in se dodatno izobraževali, pa ste še vedno tam, kjer ste začeli, so obeti slabi. Če imate prijatelje, ki se z vami vidijo le takrat, kadar oni potrebujejo vas, niso pravi prijatelji. Če imate partnerja, ki pričakuje, da se boste povsem prilagajali njegovim ciljem in ga pri njih podpirali, vaše želje pa ima za manj pomembne, je čas za zaključek zveze. Bolje je, da čas, ki bi ga porabili za takšne odnose, porabite sami zase – pa četudi povsem sami.

Nehvaležnost

Pogosto opazimo, česa vsega nimamo, kaj vse nam ni omogočeno, kaj imajo drugi boljšega. Ali pa se pritožujemo, ker se nam zdi samoumevno, da bi nam morale nekatere stvari pripadati, pa naj bodo materialne ali nematerialne. Vendar še zdaleč ni tako – vsako stvar si je treba prislužiti in nič nam kar avtomatično ne pripada. Treba je delati za dobre odnose, za uspeh, za materialno preskrbljenost. In ko pridete do teh reči, bodite zanje hvaležni. Ne zmrdujte se, ker je šla znanka na dopust na Bali, vi pa ste se z družino odpravili »le« na enodnevni izlet v Piran. Raje pomislite, kako lep je bil ta dan, kako so otrokom žarele oči, kako ste se sprostili in kako čudovit spomin ste ustvarili. To je nekaj, za kar velja biti hvaležen in kar vam jemlje vso pravico, da bi se pritoževali ali bili nevoščljivi. V vsakem dnevu je mogoče najti lep trenutek, ki je poseben, in tega si je treba zapomniti.

Nevoščljivost

Kar nadaljujmo od prejšnje točke, saj smo pri nehvaležnosti že namignili na nevoščljivost – ko pozabimo, kaj imamo, oz. tega ne cenimo, radi pogledujemo k drugim. Že star pregovor pravi, da je trava na nasprotnem bregu vselej bolj zelena. Vendar se je treba vprašati, zakaj bi se sploh primerjali z drugimi. So res popolni? So res boljši? Imajo res vse tisto, po čemer hrepenite? Ne morete biti nekdo drug, tako kot nihče ne more biti vi. In pravzaprav si niste nikoli želeli biti nekdo drug – vedno ste hoteli biti posebni in unikatni, kajne? Kadar se zalotite, da vas mika nevoščljivost, pomislite, da ima ta oseba, ki ji zavidate, tudi slabe lastnosti, da so v njenem življenju tudi slabe stvari. In se spomnite, kaj imate sami – prav to je pogosto tisto, kar je zavidanja vredno. Samo oči je treba odpreti.

Navlaka

Marsikdo se rad izgovarja na ustvarjalni nered, a dejstvo je, da v neorganiziranem okolju tudi naše misli ne morejo biti organizirane, zato smo manj uspešni. Nered v nas vzbuja stres in raztresenost, red pa nam pomaga, da osredotočimo svojo energijo in nam celo pomaga prihraniti pri času. Znebiti se je treba stvari, ki povzročajo nered in nimajo svojega mesta, stvari, ki jih ne potrebujemo, ne uporabljamo, tistih, ki nas niso nikoli osrečevale ali pa so nas celo spravljale v slabo voljo. Imate na steni sliko, ki vam je neprijetna, a je vseeno ne odstranite, ker je bila darilo sorodnika? Imate na delovni mizi fascikle z dokumentacijo, ki jo boste »nekoč« pregledali, a ta »nekoč« že leta ni prišel? Imate doma predmete, ki so bili skupna last vas in vašega bivšega partnerja? Čas je, da se lotite pospravljanja in napolnite nekaj vreč za odpadke. Ko opravite, pa seveda nikar ne kupujte novih stvari, če za to ni potrebe. Bolj minimalistično ko boste živeli, prijetneje vam bo.

- Oglas -

Perfekcionizem

Prav je, da vsako delo opravimo po svojih najboljših močeh. Napačno pa je, da želimo v vsem doseči popolnost. Kadar smo perfekcionisti, se precej hitro zgodi, da nazadnje svojega dela namreč sploh ne opravimo – nikoli ni dovolj dobro narejeno, da bi ga končali, zato začenjamo znova in znova. Namesto da bi si želeli popolnosti, si raje želite napredka. Izboljševanje, pa čeprav po korakih, vas bo vodilo naprej in vas polnilo z zadovoljstvom.

Neučakanost

V instantni družbi je le malokdo potrpežljiv. Navajeni smo, da vse dobimo takoj, kadar je treba samo malo počakati, pa se že jezimo. Pustite stvarem čas, da dozorijo. Neučakanost pogosto pomeni, da prehitro obupamo, saj nismo zadovoljni z rezultatom, ki ga dobimo v prvem hipu. Potrpežljivost pa omogoča, da se stvari razvijajo, napredujejo, izboljšujejo skozi proces – in ta proces pogosto prinese še boljše rezultate, kot smo jih pričakovali, saj je ravno zaradi trajanja prinesel več premišljenosti in previdnosti, ki sta preprečili napake.

.

NAJNOVEJŠE