Zdravje & prehranaNekaj napotkov za spomladansko čiščenje organizma

Nekaj napotkov za spomladansko čiščenje organizma

MORDA VAS ZANIMA

Pomlad nam daje odlično priložnost, da na nove izzive po zimskem obdobju pripravimo tudi svoje telo, duha in okolje, v katerem živimo. Pomlad je čas prebujanja narave in hkrati najustreznejše obdobje za čiščenje nakopičenih odvečnih snovi iz našega telesa. Razstrupljanje organizma bo pomagalo pregnati spomladansko utrujenost in nas napolnilo z novo energijo, čiščenje misli in čustev pa bo pripomoglo k večji zbranosti in jasni usmerjenosti k ciljem.

- Oglas -

Čiščenje organizma lahko traja zgolj nekaj dni, pa vse tja do nekaj tednov. Pravega pravila, kako dolgo naj poteka, pravzaprav ni, zato ga lahko prilagodite svojim željam in pričakovanjem.

Pomladno čisščnje organizma

Prehrana. Osnova vsakega očiščevalnega programa je zdrava, uravnotežena prehrana, ki temelji predvsem na sveži sezonski zelenjavi in sadju. Izjemnega pomena je tudi pitje zadostnih količin čiste vode ali nesladkanega zeliščnega čaja. Prav hidracija je namreč ključna za uspešno čiščenje organizma.

Lahko pa se odločimo tudi z post. Nekoč so se ljudje postili po trideset, celo štirideset dni, danes pa so primernejši kratki, a redni posti – denimo eno- ali dvodneven post vsak mesec. Najučinkoviteje se postimo tako, da ves dan ne zaužijemo prav ničesar. Tovrsten post namreč najhitreje iz telesa odpravi vse strupene in škodljive snovi. V času postenja dobro deneta tudi živahna hoja po svežem zraku in globoko dihanje, saj vplivata na krvni obtok in s tem vzpodbujata izločanje odpadnih snovi.

- Oglas -

Pravilno dihanje. Pravilno dihanje je ključnega pomena za zdravje. Kljub temu veliko ljudi uporablja le manjši del svoje dihalne zmogljivosti, zato je raven kisika, ki kroži po njihovem krvnem obtoku, veliko nižja, kot bi morala biti. Nepravilno dihanje prav zato posredno škoduje koži, možganom in pravzaprav vsem celicam v človeškem telesu. Počasno, globoko dihanje s trebušno prepono pa, po drugi strani, poveča vnos kisika in prispeva k učinkovitejšemu čiščenju telesa. Globoko dihanje ne le vzpodbuja delovanje organizma, temveč pomaga tudi pri umirjanju čustev in zbranosti misli.

Potenje. Spomladanski utrujenosti se lahko uspešno zoperstavimo tudi z gibanjem. Že malce hitrejša hoja namreč pospeši naš srčni utrip in povzroči, da nakopičene snovi v telesu začno izgorevati. Prav zato je dobro, da se pri rekreaciji spotimo, kar spodbuja kožo in pomaga pri odstranjevanju strupov. Iz istega razloga je tudi obisk savne odlična odločitev.

Prostor in čas. Pomembno je, da si v času čiščenja organizma vzamete čas zase, za sprostitev, meditacijo in za stvari, ki vas delajo srečne. Prav to lahko pomaga pri sprostitvi nakopičenih toksinov iz vseh ravni organizma: čustvene, fizične, psihične in duhovne ravni. Idealno je, da v času čiščenja organizma nimate službenih obveznosti – če pa so, pa si njim navkljub skušajte vsak dan vzeti nekaj časa zgolj zase.

Okolje. Pomembno je tudi, da očistite svoj dom. Znebite se stvari, ki jih ne potrebujete več, denimo oblek, ki vam ne pristajajo več, ali kupa starih časopisov. Čiščenje ne bo pripomoglo le k boljšemu izgledu vašega doma, temveč bo poskrbelo tudi za to, da se boste bolje počutili tudi sami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×