Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
RubrikeZanimivostiVaje za boljšo osredotočenost

Vaje za boljšo osredotočenost

MORDA VAS ZANIMA

Lahko se vam zgodi, da stopite v stik z osebo, ki je do vas žaljiva in neotesana, kar hitro privede do spora. To vas vznemiri in spravi v slabo voljo, celotna situacija pa vas žre in ne gre iz glave še ves dan. Odzivi ljudi pri takšnih situacijah so različni, pri nekaterih celo melodramatični. Pri tem vam lahko pomaga vaja, ki omogoči, da celotno situacijo vidite v popolnoma drugi luči. Posledica tega je osvobajajoč občutek.

- Oglas -

Osredotočenost

Zaprite oči in si predstavljajte abstraktne podobe. To je lahko neko število, ki ga v mislih držite tri minute, ne da bi razmišljali o čem drugem. Taka sposobnost vizualizacije brez motenj običajno zahteva kar nekaj časa in vaje, vendar ljudje lahko napredujejo v le nekaj dneh treninga.

Vajo nadgradite in število spremenite v enomestno, nato v dvomestno in tako naprej, do tistega števila mest, ki ga lahko ohranjate, končno število pa imejte v mislih dve minuti. Predstavljate si lahko tudi različno obarvane like, kot je zlat trikotnik, vijolični krog ali modra peterokraka zvezda.

Odlična vaja so čutne predstave, kjer se osredotočite na občutek dotika. Zamislite si, da nekomu podate roko in občutite njeno površino, temperaturo in njen pritisk na svojo roko. Tudi okus banane, vonj vašega najljubšega parfuma ali vožnja avtomobila, kjer občutite vsak premik, od obračanja volana do pritiska stopalke, so ene izmed idej.

- Oglas -

Bistveno je, da med izvajanjem vaje v sebi ne ustvarjate napetosti, kar velja tudi za pozornost. Če kadarkoli med vajo ugotovite, da ste namrščeni ali napeti, se ustavite. To naredite tudi takrat, ko vam misli pričnejo tavati naokrog.

Gre za čudeže? Ne. Skozi psihološke vaje lahko začnete obvladovati reakcije in občutke. Tako kot znate upravljati z vsemi materialnimi stvarmi, na primer z volanom, nožem ali računalnikom, se lahko naučite upravljati s sposobnostmi svojega notranjega sveta.

Usmerjena pozornost v točno določeno stvar ima zdravilni učinek na celotno osebnost. Omogoča koncentracijo, ki je ena od temeljnih psiholoških funkcij. Vsak uspeh, ki ga doživite na katerem koli področju, je sad inteligentne uporabe te sposobnosti.

Vajo lahko izvajate kadarkoli čez dan, s čimer boste sposobni osredotočiti vse razpršene energije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×