Bolečine v sklepih: najboljša naravna pomoč za ublažitev težav

Sklepi imajo ključno vlogo pri naši mobilnosti. Bolečine v sklepih zato pogosto močno zmanjšajo kakovost našega življenja, še posebej če so kronične. V skrajnih primerih lahko pride celo do obrabe hrustanca, ki pokriva sklep oziroma stik med kostmi in skrbi za ublažitev trenja. Kadar težave niso prehude, vam lahko pri blaženju bolečin v sklepih uspešno pomagajo naravna zdravila in prava prehrana. Tokrat izpostavljamo nekaj še posebej učinkovitih naravnih rešitev za bolečine v sklepih.

Razumevanje bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih so pogosto posledica vnetja, obrabe ali poškodb. Pogoste vzroke predstavljajo artritis, osteoartritis, revmatoidni artritis in druge kronične bolezni. Lociranje in razumevanje natančnega vzroka bolečine je ključno za učinkovito zdravljenje.

Naravne rešitve za lajšanje bolečine v sklepih

1. Gibanje in telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za ohranjanje gibljivosti sklepov in zmanjševanje bolečin. Vaje, kot so joga, plavanje ali hoja, so posebej koristne, saj niso tako zelo obremenjujoče za sklepe.

2. Pravilna prehrana

Zdrava prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, kalcijem in vitaminom D, lahko pomaga pri zmanjševanju vnetij in krepitvi kosti. Živila, kot so mastne ribe, zelenolistna zelenjava in oreščki so posebej priporočljiva.

3. Kurkuma in ingver

Kurkuma in ingver sta znana po svojih protivnetnih lastnostih. Dodajanje teh začimb v vašo prehrano ali uporaba v obliki prehranskih dopolnil lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin v sklepih.

4. Topli in hladni obkladki

Menjava toplih in hladnih obkladkov na prizadetem sklepu lahko ublaži bolečino in zmanjša otekanje. Toplota sprošča mišice, medtem ko hlad zmanjšuje vnetje.

5. Masaže

Redne masaže s toplimi olji lahko izboljšajo cirkulacijo in sprostijo napete mišice okoli sklepov.

6. Akupunktura

Akupunktura je alternativna terapija, ki lahko pomaga pri lajšanju bolečin v sklepih, zlasti pri kroničnih stanjih, kot je artritis.

Ananas vsebuje bromelain

V ananasu se nahaja encim, imenovan bromelain, ki med drugim ublaži vnetja. Tako je to sadež, ki je odličen za lajšanje bolečin v sklepih. Priporočamo vam redno uživanje ananasa, ki ga lahko seveda uporabite tudi za pripravo soka.

Čaj iz lanenih semen

Zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3 so lanena semena zelo učinkovita pri preprečevanju vnetij in lajšanju bolečin v sklepih. Priporočamo vam, da si pripravite čaj iz lanenih semen oziroma napitek. V lonec vlijte 5 decilitrov vode, ki ji dodajte 1 žličko lanenih semen. Dobro premešajte in segrevajte, dokler mešanica ne zavre. Odstavite in počakajte 7 minut, preden začnete s pitjem tega napitka, ki si ga je priporočljivo pripraviti vsak dan, dokler bolečina ne popusti.

Koprive – najbolj znana rastlina za bolečine v sklepih

Ste vedeli, da lahko koprive poskrbijo za močne protivnetne učinke in med drugim pomagajo tudi pri bolečinah v sklepih? Ker gre za odličen naravni diuretik, bodo koprive pomagale tudi pri preprečevanju prekomernega zadrževanja vode v telesu. Pripravite koprivni čaj, in sicer tako, da najprej zavrete 5 decilitrov vode, ki ji nato dodajte 1 žlico (približno 15 gramov) posušenih kopriv, nasekljanih na majhne koščke. Po 5 minutah precedite in tekočino popijte.

Kurkuma

Zaradi kurkimina velja kurkuma za eno najmočnejših protivnetnih začimb na svetu. Za lajšanje bolečin v sklepih si lahko pripravite zlato mleko ali kurkumin čaj, seveda pa je priporočljivo tudi, da kurkumo vključite v čim več različnih jedi. Vedno pazite, da jo boste kombinirali z malce črnega popra, saj bo tako absorpcija kurkumina najboljša.

Česnov čaj

Pri lajšanju bolečin v različnih sklepih si je mogoče zelo uspešno pomagati tudi s česnovim čajem. Ta pomaga tudi v primeru bolečin, ki so posledica revmatičnih obolenj. V 5 decilitrov vode dodajte 3 stroke sesekljanega česna. Zavrite, nato pa odstavite in po 5 minutah čaj popijte. Priporočljivo je, da česnov čaj pijete dvakrat dnevno, dokler se stanje ne izboljša.

Bolečine v sklepih premaga tudi kajenski poper

Med začimbami za lajšanje bolečin in blaženje vnetij ima zelo pomembno mesto tudi kajenski poper, kar je predvsem zasluga kapsaicina, njegove glavne sestavine. Kajenski poper lahko uporabljate kot začimbo ali pa ga zmešate z malce rastlinskega olja in mešanico uporabite za masažo bolečih sklepov.

Preberite tudi: Glukozamin in hondroitin: Naravna rešitev za bolečine v sklepih