0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaČiščenje spalnice: Uporabni nasveti za vzdrževanje čistoče

Čiščenje spalnice: Uporabni nasveti za vzdrževanje čistoče

MORDA VAS ZANIMA

Čiščenje spalnice je pomembno opravilo, ki pa ga marsikdo pogosto izpusti, ali pa z njim predolgo odlaša. Morda bo čiščenje spalnice po tem, ko boste ta članek prebrali postala tudi vaša pogostejša rutina.

- Oglas -

Se zjutraj večkrat zbudite z bolečim grlom ali z razdraženimi očmi? Je nasploh vaš spanec zelo slab? Morda so krivi mikroorganizmi, ki so se pretirano razmnožili v vaši spalnici. Mnogi izmed njih namreč povzročajo težave z dihali ali celo alergije.

Čiščenje spalnice, vzmetnice, odeje, blazine, vzglavniki

Čiščenje spalnice naj bo večkrat na urniku

Čiščenje spalnice je potrebno bolj pogosto, kot bi si mislili, še posebej, če imate v spalnici veliko tekstilnih površih (tepihi, tekstilne talne obloge, …). Čeprav se vam na prvi pogled zdi, da je vaša spalnica zelo čista, pa pogosto obstajajo skrite nevarnosti. Tako je priporočljivo, da sledite določenim napotkom za vzdrževanje optimalne čistoče v spalnici. Obenem pa obstaja tudi nekaj odličnih trikov za naravno dezinfekcijo, ki ne zahteva uporabe agresivnih izdelkov za razkuževanje.

- Oglas -

Čiščenje in pranje posteljnine, blazin in odej

Čeprav so vas morda v otroštvu učili, da morate posteljo postlati čim hitreje po tem, ko vstanete, pa to morda ni najboljši nasvet. Precej bolje je, da pustite odejo odgrnjeno, saj se bo tako postelja bolje presušila in prezračila. Tudi med spanjem se namreč znojimo, vlažno okolje pa je kot nalašč za razmnoževanje plesni, bakterij ipd. Poleg tega pa skrbite za redno pranje posteljnine pri čim višji temperaturi. Priporočljivo je, da posteljnino zamenjate vsaj enkrat tedensko. V postelji nikoli ne jejte, saj s tem močno povečujete tveganje za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Preverite tudi, kakšne zdravstvene težave lahko povzroča stara vzmetnica.

Naravna dezinfekcija in čiščenje vzmetnice

Vzmetnica je pogosto najbolj umazan element v spalnici, čiščenje vzmetnice pa ni tako preprosto zaradi njene velikosti. Svetujemo vam, da skrbite za njeno redno razkuževanje. Pri tem si lahko pomagate z zelo preprostim pripravkom. Zmešajte približno 125 gramov sode bikarbone in 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Dobro premešajte in mešanico posujte po vzmetnici. Počakajte eno uro, nato pa vzmetnico posesajte.

Okna in zavese

Skrb za čista okna in zavese je izjemno pomembna za dober spanec. Na zavesah, ki jih niste oprali že kar nekaj časa, se lahko nakopiči ogromno prahu, zaradi česar imate težave z dihanjem med spanjem. Pazite torej na to, da boste zavese oprali vsaj enkrat mesečno, ob tej priložnosti pa si vzemite tudi čas za čiščenje oken.

Razkuževanje tal v spalnici

Za naravno dezinfekcijo tal v vaši spalnici vam priporočamo čistilo, ki ga izdelate kar sami. Uporabite ga po tem, ko tla dobro posesate ali pometete.  V 3 litre vroče vode vlijte nekaj žlic jabolčnega kisa in limoninega soka. Vaše povsem naravno čistilo za tla je tako pripravljeno. Seveda ga lahko uporabite tudi v drugih prostorih v svojem domu.

Rastline za zdrav zrak v spalnici

Umetni osvežilci zraka pogosto povzročijo več škode kot koristi. Namesto tega spalnico raje napolnite z zelenimi sobnimi rastlinami, ki bodo nase vezale strupene snovi in poskrbele za čistejši, bolj svež zrak. Spanje v prostoru, polnem rastlin, bo zagotovo mnogo prijetnejše, vsekakor pa precej bolj zdravo.

.

NAJNOVEJŠE