Sobne rastline namesto osvežilcev zraka

  Priskrbite si vsaj nekaj od naslednjih sobnih rastlin, še posebej priporočljive so palma, praprot, zmajevo drevo, angleški bršljan, orhideja, pritlikava banana, … preberite zakaj.

  Verjetno se srašujete zakaj le? Glavni razlog je ta, da te rastline pomagajo odstraniti določene nevarne kemikalije. Teh pa seveda nihče ne želi imeti v zraku, ki ga vdihuje vsak dan.

  V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je NASA opravila študijo devetnajstih sobnih rastlin, da bi odkrila načine kako čistijo zrak v vesoljskih plovilih. Ti testi so bili opravljeni v zaprtih prostorih, ki so vsebovali zrak poln hlapov formaldehida, benzena ter trikloretilena; kemikalije, ki jih pogosto najdemo v barvah, lakih, izolaciji, prešanem lesu, lepilih, itd.

  Večina teh rastlin je navajena tropskega podnebja, kjer rastejo pod gostimi sencami mogočnih dreves, ki ustvarjajo senco tem nizkorastnim rastlinam. Zato so se morale te rastline prilagoditi tem pogojem in lahko zato uspešno izkoristijo tisti majhen delček sonca, ki tu in tam posije na njih. S tem pa so razvile tudi dobre mehanizme, ki tvorijo pline pri fotosintezi. To pa je tudi razlog zakaj dobro absorbirajo za človeka škodljive hlape.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. skoda, da so clanki tako pomanjkljivi! govorite o toliko zanimivih in dobrih stvareh, pa vendar se dotaknete teme zgolj povrsinsko. skoda! …temu jaz tezko recem clanek!

  Comments are closed.