0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSobne rastline: Popestrite stanovanje in očistite zrak

Sobne rastline: Popestrite stanovanje in očistite zrak

MORDA VAS ZANIMA

Imate v svojem stanovanju sobne rastline, ali ravno razmišljate, da bi si katero omislili? Katere sobne rastline izbrati in kako zanje skrbeti? Za čiščenje zraka so posebej priporočljive so palma, praprot, zmajevo drevo, angleški bršljan, orhideja, pritlikava banana, … preberite zakaj. Verjetno se srašujete zakaj le? Glavni razlog je ta, da te sobne rastline pomagajo odstraniti določene nevarne kemikalije. Teh pa seveda nihče ne želi imeti v zraku, ki ga vdihuje vsak dan.

- Oglas -

Sobne rastline

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je NASA opravila študijo devetnajstih sobnih rastlin, da bi odkrila načine kako čistijo zrak v vesoljskih plovilih. Ti testi so bili opravljeni v zaprtih prostorih, ki so vsebovali zrak poln hlapov formaldehida, benzena ter trikloretilena; kemikalije, ki jih pogosto najdemo v barvah, lakih, izolaciji, prešanem lesu, lepilih, itd.

Večina teh rastlin je navajena tropskega podnebja, kjer rastejo pod gostimi sencami mogočnih dreves, ki ustvarjajo senco tem nizkorastnim rastlinam. Zato so se morale te sobne rastline prilagoditi tem pogojem in lahko zato uspešno izkoristijo tisti majhen delček sonca, ki tu in tam posije na njih. S tem pa so razvile tudi dobre mehanizme, ki tvorijo pline pri fotosintezi. To pa je tudi razlog zakaj dobro absorbirajo za človeka škodljive hlape.

- Oglas -

Sobne rastline kot pokazatelji energije v stanovanju

Vedite, da naključij ni in da je zunanji videz vedno pokazatelj notranjega stanja. Zato sobne rastline, ki stojijo na določenem mestu, zelo hitro pokažejo, če tam nekaj ni v redu. Poleg sevanja vodnih tokov in sevanja električnih aparatov, obstojajo še drugi dejavniki, ki vplivajo na zdravje rastlin. Dobra či na nekem mestu spodbudi sobne rastline k bujni rasti in rastline so v tem primeru ogledalo močne energije prostora, kar pomeni, da je ustrezna cona bague pozitivno nabita. Kadar pa na nekem mestu rastline vedno znova shirajo, bi morali biti plat zvona, kajti ta del bague stanovanja je bolan in šibak, kar se prenaša na odgovarjajoče življenjsko področje stanovalcev. V takem primeru bi morali poskrbeti za rastline in istočasno to področje bague izboljšati tako, da vnesete vanj več energije.

loncnica

Moč rastlin v stanovanju

Ali imate poseben odnos do rastlin in te vaše ljubljenke bujno uspevajo? No, potem ste prej svetla izjema kot pa ne. Pri nas se ljudje še najbolj posvečajo balkonskim rastlinam, v stanovanju pa komaj kje vidite kaj zelenega. S tem ne mislim, da balkonske rastline niso pomembne za dobro počutje, vendar pa balkoni nudijo ugodne pogoje za rast le dobro polovico leta. V stanovanju pa uživate ob poživljajoči energiji rastlin skozi celo leto. Sobne rastline so pljuča stanovanja in obogatijo prostore in s tem tudi vaše življenje.

Resnično korist imate od rastlin samo, če so zdrave in v dobrem stanju. Zdrava rastlina je simbol rasti, vitalnosti, in uspevanja. Bolne rastline kažejo na stagnacijo in umiranje. Če so rastline bolne, je to vedno sporočilo za lastnika. Rastlina ni zbolela brez razloga. Tudi če iščete zunanje razloge, da je preveč ali premalo zalita, da nima dovolj svetlobe, da so jo napadle uši, ne smete prezreti, da je tudi to samo en člen v dolgi verigi razlogov, ki je spet in spet v resonanci z vami. Končno je to vaše stanovanje, vaš balkon in vaša rastlina. Taka bolezen lahko najavlja veliko neravnovesje v življenju stanovalcev, ki je posledica zastale či. Zato se splača raziskati, kje, v katerem prostoru in v kakšni povezavi. Pri analizi medsebojnih vplivov je lahko bagua dragocen pokazatelj, ki vam pove, v kateri coni so rastline bolne in kaj se dogaja na odgovarjajočem področju vašega življenja.

Če sobne rastline bolehajo, bi se morali z njimi posebej ukvarjati. Potem ne boste imeli samo veselja z njimi, ampak bo tudi vaše življenje dobilo skozi to več energije in stabilnosti. Če bi obolele rastline enostavno vrgli proč, bi bilo to zelo kratkovidno. Odstranili bi samo zunanji simptom nekega problema, namesto da bi poskrbeli za izboljšanje problematike.

- Oglas -

Rastline lahko zdravite z naravnimi sredstvi (nikar ne posegajte po kemičnih sredstvih, ki motijo tok či v rastlini in v prostoru). Naravna sredstva, ki se uporabljajo za biološko vrtnarjenje, že dolgo niso več skrivnost. Bolj malo pa je znano, da lahko rastline zdravite tudi z Bachovimi cvetličnimi kapljicami in homeopatskimi zdravili. Rastline so živa bitja z lastno zavestjo. Mnogi ljudje se “pogovarjajo” s svojimi rastlinami, jih spodbujajo tudi z dotikanjem in s prijetno baročno glasbo. Tudi nekatera primitivna ljudstva se pogovarjajo z rastlinami. Tak občutek imajo tudi otroci po naravi. Pri odraslih pa ga je treba znova prebuditi.

Večkrat rastline ne uspevajo zaradi motečega sevanja iz zemlje, ki ga povzročajo podzemni vodni tokovi ali druge moteče energije. Če ne znate ravnati z bajalico ali nihalom, potem ne morete ugotoviti, kje so taka mesta v stanovanju. Lahko pa rastlino prestavite na drugo mesto. Če si bo hitro opomogla, lahko sklepate na moteče energije. Nekatere sobne rastline, med njimi je ananas comosus,  pa čisto dobro prenašajo moteča sevanja.

nega sobnih rastlin 

Pravilna nega sobnih rastlin

Vse sobne rastline izvirajo iz divjih vrst rastlin. Držati jih v majhni posodi v stanovanju je nenaravno. Mnoge od njih zato celo spremenijo svoje lastnosti. Sobne rastline so tudi mnogo bolj odvisne od vaše nege kot vrtne rastline. Da bi dobro uspevale, morate upoštevati navodila, ki jih dobite pri nakupu rastlin. Moramo jih redno gnojiti z ustreznimi gnojili in ko prerastejo posodo, jih morate presaditi v nov lonec s svežo zemljo. Ko korenine poženejo spodaj iz posode, je čas za presajanje.

Plastični lonci rastlinam večinoma ne ustrezajo, ker izolirajo rastlino od okolja. Idealni so glinasti lonci brez glazure in z odprtino za odtekanje odvečne vode. Kot okrasni lonci so najboljši glazirani keramični lonci in leseni čebrički. Rastlina namreč preko naravnih materialov laže dobi energetski stik z zemljo.

.

NAJNOVEJŠE