Ekologija & OkoljeMorje, vir življenja

Morje, vir življenja

MORDA VAS ZANIMA

Z vesolja je dobro razvidno, da je naša Zemlja ovita v moder plašč, ki jo obdaja. Tako je Zemlja planet s kontinenti, katere obdajajo širna morja v katerih se dogaja veliko več, kot pa si mislimo.
Kar 80 % življenja na Zemlji najdemo skritega pod vodo, ki predstavlja gonilno silo, ki ohranja življenje na našemu modremu planetu.

- Oglas -

Oceani tako predstavljajo glaven vir proteinov, energije, mineralov ter ostalih proizvodov, ki jih uporablja ves svet. Bučanje morja pa poleg vsega proizvaja tudi polovico kisika, ki uravnava klimo ter naraven pretok energije.

Zato lahko mirno rečemo, da brez morja, na našem planetu ne bi bilo življenja. Zato je najmanj kar lahko storimo to, da smo v skrbeh glede tega, kaj se z morjem dejansko dogaja, saj si verjetno večina sploh ne predstavlja kakšna je škoda, ki smo jo že povzročili morju.

Problem je v tem, da smo se šele dobro začeli zavedati posledic, ki smo jih zadali našemu planetu z našo brezbrižnostjo. Zdravi oceani vzpodbujajo razolik ekosistem ter robustno okolje. Trenutno stanje naših oseanov pa je daleč od te utopije.

Nešteto pritiskov, ki smo in jih in jih še vedno povzročamo morju direktno ter indirektno vplivajo na ekosistem. Zato se postopoma nekoč zdrav ekosistem sedaj ruši. Da pa bi lahko ustavili ta proces, pa je potrebno zaščititi naša morja. Greenpeace je zato ustvaril kampanjo ‘Defending our Oceans’, ki dela na tem, da bi ohranila in varovala naša morja tudi v prihodnjosti.

- Oglas -

Tako so v kontekstu ustvarili naravna morska območja, ki so na nek način podobna naravnim parkom. Na takšen način želijo odpraviti krizo naših oceanov, pri tem pa si pomagajo z raznimi ukrepi in prepovedmi.

NAJNOVEJŠE