Naravni pripravki za bolezni sobnih rastlin

  Skrb za okolje in naravo se kot že velikokrat omenjeno, prične doma pri vsakem posamezniku. Tudi varstvo rastlin ni nobena izjema.

  Naše babice in prababice so še kako dobro poznale raznovrstne naravne pripravke za bolezni okrasnih rastlin. Tako poznamo zeliščne izvlečke, zeliščne brozge in zeliščne čaje. Pripravke pripravljamo iz rastlin kot so velika kopriva, navadni gabez, njivska preslica, navadni vratič, navadni plešec, pravi pelin, črni bezeg, navadna kamilica, navadni regrat, vrtni ognjič, navadni rman, žajbelj, zdravilna špajka, čebula, česen ter različne mešanice naštetih.


  Pripravek iz česna na primer naredimo tako, da 70g strokov zrežemo v 10  litrov vode, pustimo 24 ur ter nato precedimo. Z nerazredčenim pripravkom škropimo proti glivičnim boleznim po tleh in po rastlinah, škropimo trikrat v presledkih treh dni. Te pripravke lahko uporabljamo tudi na rastlinah na prostem.

  Naj pa poudarimo, da so naravni pripravki učinkoviti, vendar ne smemo pričakovati čudežev, uporabljamo jih kot dodatni pripomoček, saj nam v celoti ne odpravijo težave.

  Damjana Benec, univ. dipl. ing. agr.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte