0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeNaravni pripravki za bolezni sobnih rastlin

Naravni pripravki za bolezni sobnih rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za okolje in naravo se kot že velikokrat omenjeno, prične doma pri vsakem posamezniku. Tudi varstvo rastlin ni nobena izjema. Naravni pripravki za bolezni sobnih rastlin se uporabljajo že stoletja, saj včasih niso poznali kemičnih substanc.

- Oglas -

Naravni pripravki za bolezni sobnih rastlin

Kateri so najbolj znani naravni pripravki za bolezni sobnih rastlin in njihove sestavine?

Naše babice in prababice so še kako dobro poznale raznovrstne naravne pripravke za bolezni okrasnih rastlin. Tako poznamo zeliščne izvlečke, zeliščne brozge in zeliščne čaje. Pripravke pripravljamo iz rastlin kot so velika kopriva, navadni gabez, njivska preslica, navadni vratič, navadni plešec, pravi pelin, črni bezeg, navadna kamilica, navadni regrat, vrtni ognjič, navadni rman, žajbelj, zdravilna špajka, čebula, česen ter različne mešanice naštetih.

Pripravek iz česna na primer naredimo tako, da 70g strokov zrežemo v 10  litrov vode, pustimo 24 ur ter nato precedimo. Z nerazredčenim pripravkom škropimo proti glivičnim boleznim po tleh in po rastlinah, škropimo trikrat v presledkih treh dni. Te pripravke lahko uporabljamo tudi na rastlinah na prostem.

- Oglas -

Naj pa poudarimo, da so naravni pripravki za rastline učinkoviti, vendar ne smemo pričakovati čudežev, uporabljamo jih kot dodatni pripomoček, saj nam v celoti ne odpravijo težave. Preverite tudi, kako naredimo gabezov čaj za rastline.

Naj bodo rastline varne

Za razliko od pridelovalcev, ki morajo uporabiti vsa sredstva, da dosežejo začrtane cilje, na vrtu ni tako. Veliko pomembneje je, da pri delu z rastlinami uživamo. Poleg tega ljubiteljski vrtnarji večinoma nimajo ne znanja ne opreme za pravilno rabo sredstev za varstvo rastlin. To nikakor ne pomeni, da podcenjujemo njihovo znanje, saj je izračun potrebne količine določenega sredstva za varstvo rastlin za hektar pšenice ali sadovnjaka s super moderno škropilnico mnogo lažji kot izračun za eno samo rastlino, pri kateri imamo na voljo navadno ročno škropilnico.

Zaradi manjših površin sta odmerjanje pripravka in samo škropljenje težja, poleg tega pa lahko v strnjenih naseljih zanese sredstvo tudi na sosedov vrt, posebno pri škropljenju večjih rastlin. Alternativa kemičnim sredstvom za varstvo rastlin so naravni pripravki za bolezni sobnih rastlin, ki lahko pomagajo v posameznih primerih, vendar je njihova učinkovitost v primerjavi s kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin mnogo slabša in proti najbolj agresivnim boleznim in škodljivcem povsem nezadovoljiva.

.

NAJNOVEJŠE