Ekologija & OkoljeOgroženi morski psi

Ogroženi morski psi

MORDA VAS ZANIMA

Dolgo smo morske pse pojmovali kot ljudožerce. Seveda je za sam stereotip veliko prispeval kultni film Jaws. Vendar pa znanstveniki počasi spreminjajo te trditve, ki nikakor ne držijo.

- Oglas -


Statistike govorijo ravno nasprotno od omenjenega stereotipa, saj na leto v povprečju umrejo le štiri osebe zaradi napadov morskih psov, medtem ko ljudje na leto pobijemo kar 73 milijonov morskih psov! Torej, kdo je tu pravi ubijalec?

Ogromno število morskih psov umre zaradi ribiških mrež. Večino teh morskih psov pa po navadi vržejo nazaj v morje, kjer na koncu tako ali tako umrejo.
Morski psi lovijo svoj plen s pomočjo električno prevodnih čutil na nosu, katera zaznajo srčni utrip plena. Pred kratkim pa so izumili tudi t.i. odganjalec morskih psov, da bi preprečili prej omenjene nepotrebne smrti morskih psov.


Napravo v velikosti kovanca namestijo na ribiške mreže, ki preprečijo, da bi se morski psi zapletli v mreže. Naprava pošilja električni tok 6-8 krat močnejši od električnega toka, ki bi ga morski pes zaznal kot srčni utrip. To pa pri morskemu psu povzroči enak učinek kot če bi nekdo posvetil vam v oči.

Do sedaj so bile te naprave uspešne v 64%, kar pa je dokaj lep odstotek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×