0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGabez: zdravi poškodbe, iz njega delamo odlično domače gnojilo

Gabez: zdravi poškodbe, iz njega delamo odlično domače gnojilo

MORDA VAS ZANIMA

Gabez (Symphytum officinale L.), ki velja za nezaželeni plevel in ga številni kmetje na svojih njivah zatirajo s herbicidi, je v resnici zdravilna rastlina, ki jo uporabljamo v kozmetiki in farmaciji ter ekološkem kmetijstvu in permakulturi. S številnimi zdravilnimi učinki je vsekakor rastlina, ki jo je vredno poznati! Z gabezovimi pripravki si lahko pomagamo pri modricah, ranah in opeklinah, pa tudi pri hujših oblikah, kot so zmečkanine, zvini in zlomi.

- Oglas -

Gabez je več ko plevel na vrtu

Navadni gabez (Symphytum officinale) je trajnica, ki najraje uspeva na nekoliko vlažnejših področjih, pa tudi ob robovih poti, v svetlejših gozdovih, na travnikih in poljih, na katerih pogosto velja za nadležen plevel. Rastlina, ki zraste tudi do več kot enega metra v višino, ima dlakave liste in pet števne venčaste cvetove, ki so lahko rožnato vijolični ali rumeno beli. Gabezovi rožnato vijolični zvončasti cvetovi nas ob cestah, na sprehodih po travnikih in v svetlejših delih gozdov razveseljujejo vso pomlad in poletje, jesen pa je ravno pravi čas za nabiranje njegovih korenin.

Blagodejni učinki

Gabezove pripravke uporabljamo zunanje. V zdravilne namene se večinoma uporablja korenina, ki jo nabiramo takrat, ko rastlina ne cveti – torej marca in aprila ter oktobra in novembra. Gabez vsebuje alantoin, ki pospešuje celjenje ran. Ker spodbuja regeneracijo celic, se odlično obnese pri vseh oblikah poškodb. Z gabezovimi pripravki si zato lahko pomagamo pri modricah, ranah in opeklinah, pa tudi pri hujših oblikah, kot so zmečkanine, zvini in zlomi. V preteklosti so ga uporabljali predvsem pri poškodbah, ki so se gnojile in slabo celile. Odličen je tudi za preprečevanje in zmanjševanje videza brazgotin.

Gabez pripravki

Deluje protivnetno in rahlo protibolečinsko, zato se uporablja pri revmatskih obolenjih, vnetjih veziva, kosti in pokostnice, pri bolečih mišicah in sklepih. Odličen je tudi pri krčnih žilah, hemoroidih in manjših oteklinah.

- Oglas -

Gabez vsebuje tudi čreslovine (tanine), ki delujejo protimikrobno in adstringentno, zato so njegovi pripravki primerni za aknasto in nečisto kožo. V kombinaciji z alantoinom, ki deluje protivnetno, se pripravki dobro obnesejo pri razdraženi in občutljivi koži. Dobre rezultate se z njimi doseže tudi pri kožnih težavah, kot je luskavica.

Gabezovi izvlečki

Izvlečki iz zdravilnih rastlin so v Sloveniji del zeliščarske tradicije in nam niso tuji. Ravno zato, ker so se razvijali skozi desetletja (če ne celo stoletja), lahko zasledimo različne načine izdelovanja oljnih, alkoholnih in vodnih izvlečkov. Čeprav so jih uporabljale že naše babice, ni nujno, da so postopki, po katerih so jih izdelovale, pravilni ali primerni za vsako rastlino.

Preden se odločimo, kakšen rastlinski izvleček bomo naredili, moramo vedeti, katere so zdravilne učinkovine v naši rastlini in v čem so topne – vodi, alkoholu ali maščobi. Iz gabeza lahko izdelujemo vse tri vrste izvlečkov, vendar pa moramo pri njih upoštevati razmerja med rastlinskim materialom in »topilom«.

Izdelava izvlečkov

Rastlino vedno nabirajte na odročnem mestu, čim dlje od cest in umetno gnojenih polj. Večino gabezovih pripravkov izdelujemo iz korenin, nekaj pa tudi iz zelenja. Vse izmed njih se lahko izdeluje iz posušene rastline.

- Oglas -

Ko nabirate gabez, poskrbite za to, da ste do narave prijazni in ne »izropate« celotnega travnika ter mu tako omogočite, da se razraste. Poskrbimo, da si lahko narava opomore, in da ohranimo njeno pestrost!

Gabez tinktura

Gabezov macerat

Macerat je oljni izvleček, pri katerem se iz rastlinskega materiala v izbrano rastlinsko olje izlužijo v maščobi topne zdravilne učinkovine. Slovenska tradicija izdelovanja maceratov je bogata, skoraj vsak namreč pozna ognjičevo in šentjanževo olje. Vendar pa različne rastline zahtevajo različne postopke, zato je potrebno dobro poznavanje, če želimo od macerata dobiti »tisto najboljše«.

Kako pripravimo gabezov macerat?

Naberite gabezove korenine, jih dobro očistite in narežite na manjše kolobarčke. Posušite jih v toplejšem prostoru v tednu dni.

V dezinficiran steklen kozarec položite 50 g gabezovih korenin in prelijte s 400 g (ne ml!) svežega olivnega ali drugega primernega stabilnega olja (uporabimo hladno stiskano in nerafinirano olje). Kozarec zavijte v aluminijasto folijo in ga pustite 5 tednov pri sobni temperaturi. Vsak dan dobro pretresite. Ko bo pripravljen, macerat precedite skozi nekaj plasti sterilne gaze, rastlinski material pa dobro stisnite. Macerat shranite v temno steklenico in ga hranite na hladnem. Rok uporabe je odvisen od uporabljenega olja, vendar velja, da je večina obstojna leto in več dni. Macerate delamo (če se le da) vsako leto sveže.

Gabezova tinktura

Tinktura je alkoholni izvleček, pri katerem se iz rastlinskega materiala v alkohol izlužijo zdravilne učinkovine, ki so v njem topne.

Kako pripravimo gabezovo tinkturo?

Naberite gabezove korenine, jih dobro očistite in narežite na manjše kolobarčke. Posušite jih v toplejšem prostoru v tednu dni.

V dezinficiran steklen kozarec položite 50 g gabezovih korenin in prelijte s 250 g 60-% alkohola. Kozarec postavite na hladno mesto za 3 tedne. Vsak dan dobro pretresite. Ko bo tinktura pripravljena, jo prefiltrirajte, shranite v temno stekleničko (najbolje tako s kapalko) in hranite na hladnem. Rok uporabe je več let.

Gnojilo iz gabeza

GABEZOVI PRIPRAVKI

Gabezovo mazilo*

Sestavine:

  • 80 g gabezovega macerata,
  • 10 g karitejevega masla,
  • 9 g čebeljega voska,
  • 1 g vitamina E,
  • 10–20 kapljic eteričnih olj (glede na namen).

Priprava:

Čebelji vosek in karitejevo maslo postavite v vodno kopel, da se stopita. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte gabezov macerat. Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte še vitamin E in po želji tudi eterična olja, ki bodo učinkovitost mazila še povečala. Nekaj predlogov za kombinacijo eteričnih olj:

  • za regeneracijo poškodovane in vnete kože: prava sivka (Lavandula angustifolia), smilj (Helichrysum italicum), nemška kamilica (Matricaria recutita);
  • za zvine: smilj (Helichrysum italicum), rožmarin (Rosmarinus officinalis), poprova meta (Mentha x piperita), širokolistna sivka (Lavandula latifolia);
  • za brazgotine: smilj (Helichrysum italicum), prava sivka (Lavandula angustifolia), pelargonija oz. geranija (Pelargonium graveolens), neroli (Citrus aurantium var. amara).

*Enostavno gabezovo mazilo lahko naredite tudi samo iz gabezovega macerata in čebeljega voska.

Opomba: Gabezovo mazilo uporabljamo 10 zaporednih dni, nato pa naredimo vsaj teden dni premora.

Prevretek pri poškodbah kože

  • 2–4 g posušenih korenin oz. 2–8 g posušenih listov v 2 dcl vode

Topel obkladek 3x dnevno položimo na poškodovano mesto in pustimo delovati 20 minut ali ga dodamo kot dodatek kopeli. Z njim si lahko pomagamo pri poškodbah kože in srbečici ter vnetij in poškodovani koži.

Obkladek

  • posušena zmleta korenina z nekaj kapljicami vode

Obkladek iz prahu nanesemo na problematično mesto dvakrat dnevno. Z njim si lahko pomagamo pri krčnih žilah, hemoroidih in manjših oteklinah. Prav tako pri dolgotrajnih ranah, ki se ne zacelijo, opeklinah in poškodbah.

Gabezovo gnojilo

Ko naberete korenine za gabezove izvlečke, rastline nikakor ne zavrzite! V ekološkem kmetijstvu ima pomembno vlogo. Iz listov in stebel lahko naredite gabezovo gnojilo, ki krepi in bogati vrtne rastline z minerali in pospešuje njihovo rast. Zemlje ne bo oropalo dušika, hkrati pa je odličen vir kalija, ki je nujno hranilo za rastline in produkcijo semen in sadja.

V plastični posodi združite 500 g narezanega rastlinskega materiala (lahko ga mešate tudi s koprivami) in 5 l vode, najbolje deževnice. Pripravek vsak dan premešajte in ga pokrijte, ko bo vonj postal premočen. Tekočino lahko začnete uporabljati, ko se pripravek neha peniti (vreti), zelišča pa potonejo na dno. Takrat precedite in s tekočino, razredčeno v razmerju 1 : 10, zalivate po tleh. Če pripravek shranite v temnem in hladnem prostoru, bo uporaben dober mesec.

Izogibajte se notranji uporabi

Ker gabez vsebuje hepatotoksične pirolizidinske alkaloide, ki škodujejo jetrom, strokovnjaki notranjo uporabo odsvetujejo. Poleg strupenosti za jetra se je izkazalo notranje uživanje gabeza in njegovih pripravkov tudi kot rakotvorno in škodljivo za dedno zasnovo, kar pa se (drugače kot pri toksičnosti za jetra) pri osebi pokaže šele skozi leta, kažejo raziskave.

Kot strupena je bila dokumentirana tudi notranja uporaba pri živalih.

OPOZORILO:

Uporaba gabezovih pripravkov (tudi za zunanjo uporabo) se odsvetuje nosečnicam in mlajšim otrokom ter v času dojenja.

Pogosta vprašanja o gabezu

Kaj je gabez?

Gabez je trajnica, ki izvira iz Evrope in je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Rastlina ima velike, grobe liste in majhne, zvončkaste cvetove, ki so običajno vijolične ali rožnate barve.

Kakšne so zdravstvene koristi uporabe gabeza?

Gabez je tradicionalno uporabljan za zdravljenje ran, zlomov, oteklin in modric zaradi njegovih protivnetnih in analgetičnih lastnosti. Prav tako se lahko uporablja za lajšanje bolečin v sklepih in mišicah.

Kako se uporablja gabez?

Gabez se najpogosteje uporablja v obliki mazila ali kot obkladek za zunanjo uporabo. Za pripravo obkladka lahko sveže ali suhe liste namočite v vodi in nato nanesete na prizadeto mesto. Priporočljivo ga je uporabljati le za kratek čas in ne na odprtih ranah.

Ali ima gabez kakšne neželene učinke?

Da, čeprav je gabez znan po svojih koristnih lastnostih, lahko prekomerna ali dolgotrajna uporaba povzroči težave z jetri zaradi vsebnosti alkaloidov, znanih kot pirolizidinski alkaloidi. Zato je priporočljivo upoštevati navodila za odmerjanje in se posvetovati z zdravnikom pred uporabo.

Ali je gabez primeren za uživanje in oralno uporabo?

Ne, zaradi vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov, ki so lahko strupeni za jetra, se gabez ne priporoča za oralno uporabo. Večina zdravilcev in zeliščarjev ga priporoča izključno za zunanjo uporabo.

NAJNOVEJŠE