Gabez zdravi kožo in otekline

  Gabez (Symphytum officinale L.) je zdravilna rastlina s črno korenino, ki je podbna repi, velikimi in širokimi listi ter zvončastimi belimi ali rahlo vijoličnimi ali roza cvetovi. V zdravilne namene se gabez uprablja kot zunanje zdravilo po vsej koži, uporablja pa se pri oteklinah zaradi zvinov, zmečkaninah in modricah, povrhnjem vnetju ven ter vnetjih kože ter proti glivicam.


  GabezOpozorilo: Ker že ena sama  skodelica čajnega napitka vsebuje okoli 8 miligramov pirolizidinskih alkaloidov, njegova učinkovitost ne odtehta tveganja, ki ga prinaša strupenost zaradi vnosa teh strupenih snovi v telo.

  Ravno zaradi tega gabez ni sprejemljiv za notranje zdravljenje sluzničnih vnetij, želodčne in dvanajstnične razjede in drugih notranjih in prebavnih težav, prav tako pa tudi ni primeren za zdravljenje zunanjih ran, čeprav spodbuja rast celitvenih celic, skrči tkivne površine, ustavi krvavitev, blaži skelenje in pomaga pri razkuževanju rane.

  Iz gabeza lahko naredimo mazilo ali tinkturo.


  Gabezovo mazilo

  20 dkg svežih gabezovih korenin scvremo na maščobi ravno toliko, da porumenijo, nato jih ohladimo in pustimo stati čez noč, zjutraj pa jih pogrejemo in precedimo. Mazilo hranimo v čistih lončkih. Rok uporabe mazila je 1 leto.

  Gabezova tinktura

  20 dkg sveže gabezove korenine + 1l žganja (nad 50 % alkohola), pustimo stati 3 tedne in nato precedimo.

  Na vrtu sta gabez in koprive szelo učinkovito sredstvo proti ušem (uporabno 12 ur, ne več), nato lahko mešanico uporabimo kot gnojilo

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin:

  Spletne zanimivosti:

  loading...