Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaOgrščično olje, poznano tudi kot repično olje

Ogrščično olje, poznano tudi kot repično olje

MORDA VAS ZANIMA

Na trgovskih policah ste najbrž že zasledili ogrščično olje in olje repice oziroma repično olje. Gre za enaka olja iz enake rastline, se pravi iz oljne ogrščice.

- Oglas -

Pravo repično olje je pravzaprav škodljivo za človešlo zdravje in ga tako sploh ne prodajajo za prehranske namene. Če na steklenici piše repično olje, gre za napako in je to le plod napačnega prevajanja. Morda je razlog tudi v tem, da je repica po videzu zelo podobna ogrščici, a gre za dve popolnoma različni rastlini.

Genske razlike med njima so tolikšne, da spadata vsaka v svojo botanično vrsto. Poleg tega sta pridelek in vsebnost olj v semenu repice manjša, iz ozimne repice stiskajo olje za tehnične namene, jaro repico pa večinoma pokrmijo svežo ali jo silirajo.

Ogrščično olje

Oljna ogrščica oziroma Brasica napus L. var. napus je v Sloveniji že dokaj razširjena in pomembna kmetijska rastlina, ki jo kmetje pogosto uporabljajo tudi za kolobarjenje. V Sloveniji pridelujemo predvsem ozimno ogrščico, ki je tudi bolj rodovitna. Poleg tega je za kmete finančno zanimiva poljščina, izboljšuje pa tudi rodovitnost tal. Je pomembna oljnica tudi v hladnejših območjih, čeprav njeni predniki izvirajo iz toplejšega Sredozemlja in jugovzhodne Azije. Največ ogrščice v Evropi posejejo v Nemčiji, po posejanih površinah sledijo Francija, Velika Britanija, Poljska in Rusija.

Zdravilno ogrščično olje

- Oglas -

Ogrščično olje vsebuje okoli petdeset odstotkov kvalitetnega olja, okoli 20 odstotkov beljakovin ter tudi pomembne vitamine in minerale. Semena nekaterih sort sicer vsebujejo le dvajset odstotkov olj, nekatera pa tudi šestdeset odstotkov. Ogrščično olje za prehransko uporabo je izredno priljubljeno in iskano, saj ima zdravo sestavo maščobnih kislin, in sicer okoli 65 odstotkov oleinske kisline, okoli 18 odstotkov linolne kisline in okoli devet odstotkov linolenske kisline. Vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov, med njimi ima tudi visoko vsebnost vitamina E. Poleg tega je olje ogrščice izjemno uporabno tudi v kuhinji, saj ga lahko segrejemo tudi do 180 stopinj Celzija. Tako je obstojnejše od sončničnega olja, tudi po večkratnem pogrevanju.

Repično olje

Poleg tega ima ogrščično olje tudi zdravilne učinke na naše telo. Pomaga pri nizki telesni odpornosti, nespečnosti in razdraženosti. Krepi torej imunski sistem, znižuje nivo slabega holesterola v krvi, krepi srce in ožilje.

Čeprav je olje ogrščice zelo zdravo, morate biti pri nakupu pazljivi na način njegove predelave. Preverite, ali je oljna ogrščica predelana na ekološki način, saj se boste le tako izognili strupenim dodatkom, kot so pesticidi, herbicidi, antibiotiki in tako dalje. Poleg tega je zelo pomemben tudi postopek pridelave olja, saj se pri nekaterih pridelavah dopušča uporaba ekstrakcijskega topila imenovanega heksan. Lahko se zgodi, da sledovi toplia ostanejo v olju. Olje ogrščice je zelo zdravo, a vedno kupujte le olja, ki so pridelana na ekološki način in ki so hladno stiskana.

Sicer ogrščico uporabljajo tudi za izdelovanje biodizla. Za pridelavo je treba ogrščično seme najprej zdrobiti, olje pa izsušiti z organskimi topili. Olje, ki bo v končni fazi živilo, je treba prečistiti. Olje, ki se ga bo uporabljalo za tehnične namene pa dajo v prodajo kar neprečiščeno. Tega se uporablja denimo za strojenje usnja, za mazanje strojnih delov in podobno. Tudi za biodizel je treba olje dodatno predelati. Poleg tega so njive ogrščice zelo priljubljene za čebelarje, saj jih čebele obožujejo. Oljna ogrščica je tudi zelo lepa rastlina, zlasti privlačni so večji in cvetoči posevki. Pogled na lepa rumena polja dvigne razpoloženje vsem romantičnim dušam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×