Vsak, ki ima na vrtu kakijevo drevo, se je ลพe sreฤal z odpadlimi nezrelimi plodovi. To je del naravnega procesa โ drevo samo uravnava, koliko plodov lahko oskrbi s hranili. Vฤasih pa k odpadanju prispevajo suลกa, pomanjkanje hranil ali vremenski ลกoki. Namesto da bi se jezili, lahko odpadle kakije izkoristimo.
Nezreli plodovi so sicer trpki in neprimerni za sveลพe uลพivanje, a v kuhinji in domaฤi shrambi se odliฤno obnesejo. ลฝe naลกe babice so vedele, da โniฤ ne gre v niฤโ in so odpadle sadeลพe spremenile v uporabne izdelke.
Kaj vsebujejo nezreli kakiji?
Nezreli plodovi vsebujejo veฤ taninov kot zreli, zato imajo znaฤilen trpek okus. Prav ti tanini pa imajo tudi moฤne antioksidativne lastnosti. Poleg tega so v kakijih:
- vlaknine,
- vitamin C,
- kalij in mangan,
- polifenoli, ki varujejo celice.
S pravilno obdelavo lahko ta potencial uporabimo na razliฤne naฤine.
Ideje za uporabo nezrelih kakijev
1. Marmelada iz nezrelih kakijev
ฤeprav so trpki, se okus med kuhanjem in dodajanjem sladkorja spremeni. Marmelada iz nezrelih kakijev je gosta, rahlo karamelnega okusa.
- Plodove operemo, olupimo in nareลพemo.
- Kuhamo jih s sladkorjem (razmerje 2 : 1) in po ลพelji dodamo limonin sok.
- Za aromo lahko primeลกamo vaniljo ali cimet.
2. Kis iz kakijev
Nezreli plodovi so odliฤni za fermentacijo v kis.
- Nareลพemo jih na kose in damo v velik kozarec.
- Dodamo vodo in malo sladkorja, prekrijemo z gazo.
- Fermentacija traja 4โ6 tednov.
Rezultat je aromatiฤen kakijev kis z mediteranskim pridihom, primeren za solate in marinade.
3. Suลกenje nezrelih kakijev
V Aziji so zelo priljubljeni suลกeni kakiji. ฤeprav obiฤajno uporabljajo zrele plodove, lahko tudi nezrele posuลกimo in tako zmanjลกamo trpkost.
- Plodove olupimo in obesimo na sonce ali damo v suลกilnik.
- Sฤasoma postanejo sladki, saj se tanini razgradijo.
4. ฤatni iz kakijev
Za ljubitelje indijske kuhinje so nezreli kakiji prava poslastica. V kombinaciji z zaฤimbami, kot so ingver, ฤili, cimet in klinฤki, nastane pikanten ฤatni. Odliฤen je k riลพu, mesu ali siru.
5. Dodatek v pecivu in kruhu
Narezane nezrele kakije lahko dodamo testu za kruh ali kolaฤ. Med peko se trpkost izgubi, ostane pa prijeten sadeลพen okus.
6. Naravni konzervans
Zaradi visoke vsebnosti taninov so nezreli kakiji vฤasih uporabljali kot naraven konzervans. Narezane plodove so dodajali v posode z vloลพeno zelenjavo, kjer so pomagali zavirati rast bakterij.
7. ฤaj iz kakijevih listov
ฤeprav to ni neposredno uporaba plodov, je povezano: ko obiramo odpadle plodove, lahko naberemo ลกe liste. Ti so bogati z vitaminom C in flavonoidi. Posuลกene liste uporabljamo za zimski ฤaj.
Domaฤa lekarna iz nezrelih kakijev
Tradicionalna medicina je nezrele kakije uporabljala tudi zdravilno:
- proti driski โ tanini imajo adstringenten uฤinek,
- za celjenje ran โ sok nezrelih plodov so nanaลกali na koลพo,
- proti vnetjem ustne votline โ z razredฤenim sokom so izpirali usta.
Seveda danes svetujemo previdnost: uporaba mora biti zmerna, saj preveฤ taninov lahko draลพi ลพelodec.
Kako zmanjลกati trpkost?
ฤe ลพelimo nezrele plodove uporabiti brez dolge obdelave, jih lahko:
- pustimo v koลกari skupaj z jabolki ali bananami (eteriฤni plin etilen pospeลกi zorenje),
- zamrznemo in nato odtalimo โ zamrzovanje razgradi tanine,
- potopimo v toplo vodo za nekaj ur.
Slovenske izkuลกnje in tradicija
V Sloveniji se je kaki razลกiril predvsem na Primorskem, a zadnja leta ga sadijo tudi drugod. Tam so starejลกi ljudje dobro poznali trpkost nezrelih plodov in jih redko jedli sveลพe. Namesto tega so jih suลกili ali uporabljali v kis. V nekaterih vaseh v Vipavski dolini ลกe danes pripravljajo domaฤ kakijev kis kot tradicionalno zaฤimbo.
Preizkusite tudi:
- Marmelada iz zelenega paradiลพnika: Odliฤen naฤin, kako porabiti nezrele plodove
- Slivov kis: Zakaj ga je vredno imeti v kuhinji in domaฤi lekarni