0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaArtritis in protin: stran z bolečinami v sklepih!

Artritis in protin: stran z bolečinami v sklepih!

MORDA VAS ZANIMA

Ne pustite, da vam togost in predirne bolečine ter vnetje pri artritisu pokvarijo življenjski slog. Kot zelo dobro alternativo za ta neprijetna stanja, ki lahko popolnoma spremenijo človekovo življenje, poskusite raje nekaj zeliščnih zdravil.

- Oglas -

Bosvelija

S smolo iz dreves bosvelije (Boswellia serrata) ajurvedska medicina že stoletja zdravi vnetna in revmatična stanja. Kombinacija protivnetnih in analgetskih lastnosti ter spodbujanja imunskega sistema je primerna zlasti za revmatoidni artritis, avtoimunsko obliko artritisa, ki človeka zelo izčrpava.

Po pregledu rezultatov 12 študij revmatoidnega artritisa so raziskovalci ugotovili, da je bosvelija prav tako učinkovita kot nekatera medicinska zdravljenja (na primer terapija z zlatom) in da je koristna zlasti za bolnike, pri katerih se artritis ne odziva na konvencionalnejša zdravila, za ljudi, ki imajo to bolezen že dolgo časa, in za otroke z juvenilnim kroničnim artritisom. Bosvelija zagotavlja izboljšanje tudi pri osteoartritisu, pri katerem dokazano blaži bolečine in natekanje, izboljša gibljivost, pri ljudeh, ki imajo osteoartritis v kolenu, pa poveča razdaljo, ki jo lahko prehodijo.

Jemljite komercialne pripravke s standardizirano količino dejavnih sestavin, tako imenovanih bosvelijskih kislin, in upoštevajte navodila proizvajalca ali nasvete zdravstvenega strokovnjaka. Pri raziskavah osteoartritisa so na dan uporabili odmerek 1000 mg bosvelijine smole (pravijo ji salaigugol), ki je vsebovala 40 odstotkov (400 mg) bosvelijskih kislin.  Raziskave so pokazale, da se lahko učinki pokažejo šele po dveh mesecih, vendar pa se obdržijo še nekaj časa tudi po tem, ko bolnik že neha jemati zelišče. Revmatoidni artritis je zapleteno stanje, ki ni primerno za samozdravljenje, zato prosite zdravstvenega strokovnjaka, da oceni, ali je zdravljenje z bosvelijo primerno za vas, nato pa jo jemljite v priporočenih odmerkih.

- Oglas -

Bosvelija občasno povzroči blage neprijetne učinke, kot so driska in izpuščaji. Če se to zgodi, jo nehajte jemati. Le malo je znanega o učinkih bosvelije na druga zdravila. Če jemljete kakšna zdravila, se zato posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden začnete jemati to zelišče. Če ste noseči ali dojite, jemljite bosvelijo le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Vražji krempelj

Vražji krempelj

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens) ima protivnetne in analgetske lastnosti in je dokazano zdravilo za osteoartritis. Več študij je dokazalo njegovo koristnost – zlasti pri osteoartritisu v kolenu in/ali kolku. V nekaterih od teh študij so vražji krempelj primerjali s farmacevtskimi analgetiki in raziskovalci so ugotovili, da je zelišče prav tako učinkovito kot ta zdravila, vendar pa ima manj stranskih učinkov. Laboratorijski preskusi kažejo, da vražji krempelj morda zagotavlja več kot le ublažitev simptomov – zdi se, da zavira nekatere procese, ki poškodujejo hrustanec in sprožijo spremembe sklepov, značilne za osteoartritis. Klinični preskusi kažejo, da se bolečine in drugi simptomi osteoartritisa začnejo zmanjševati po približno dveh mesecih jemanja zelišča.

Najpomembnejša dejavna sestavina vražjega kremplja je snov harpagozid. Po zatrjevanju raziskovalcev so pripravki s standardizirano količino harpagozida učinkovitejši kot pripravki, ki niso standardizirani. Jemljite komercialno pripravljene tablete, ki vam zagotovijo vsaj 50 mg harpagozida na dan, in pri tem upoštevajte navodila proizvajalca.

Vražji krempelj lahko občasno povzroči prebavne motnje, kot je driska, zato ga morajo ljudje, ki imajo že od prej gastrointestinalne motnje, kot so čiri, žolčni kamni ali driska, jemati le po nasvetu zdravstvenih strokovnjakov. Če jemljete varfarin ali zdravila proti aritmiji, ste noseči ali dojite, vražji krempelj jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka. Vražji krempelj nehajte jemati dva tedna pred kirurškim posegom.

- Oglas -

Ingver

Skromna začimba ingver (Zingiber officinale) je močno zdravilo, ki ima izredne protivnetne sposobnosti. Laboratorijski preskusi kažejo, da ingver več snovem v telesu preprečuje, da bi spodbujale vnetje – med njimi tudi več encimom, na katera merijo tudi farmacevtska zdravila proti artritisu. Zato blaži bolečine pri artritisu, nekatere študije pa so celo ugotovile, da je enako učinkovit kot ibuprofen, nesteroidno zdravilo proti vnetju.

20 do 30 kapljic ingverjeve tinkture zmešajte z vodo ali pa pripravite poparek s pol žličke ingverja v prahu ali pa z eno do dvema žličkama sveže naribanega ingverja; napitek pijte trikrat na dan. Koristne so tudi koncentrirane ingverjeve tablete.

Medicinske odmerke ingverja morajo ljudje, ki imajo čir na želodcu ali žolčne kamne ali pa jemljejo varfarin ali antitrombotike, jemati le pod strokovnim nadzorom. Tudi to zelišče nehajte jemati dva tedna pred kirurškim posegom.

Lubje bele vrbe

Domnevajo, da lubje bele vrbe (Salix alba) uporabljajo kot zeliščno zdravilo proti bolečinam že vse od Hipokratovih časov. Laboratorijski preskusi so pokazali, da imajo njegove sestavine, ki so podobne sestavinam v aspirinu, protivnetne in analgetske lastnosti. Večina kliničnih preskusov (vendar pa ne vsi) podpira njegovo uporabo za blaženje bolečin pri osteoartritisu, medtem ko učinkovitost zdravljenja revmatoidnega artritisa s tem zeliščem še ni dovolj raziskana.

Jemljite komercialne tablete ali kapsule bele vrbe s standardizirano količino 240 mg salicina na dan in se držite navodil proizvajalca.

Če ste alergični na salicilate (tudi na aspirin), lubja bele vrbe ne jemljite. Če jemljete antitrombotike ali antikoagulante ali pa trpite zaradi motenj v krvi, ste noseči ali dojite, to zelišče jemljite le pod strokovnim nadzorom.

Semena zelene

Semena zelene (Apium graveolens) so tradicionalno zdravilo za vse vrste artritisa. Za zelo učinkovito zdravilo jih imajo zlasti pri zdravljenju protina. Ta izredno boleča oblika artritisa po navadi prizadene en sam sklep, kot je na priemer palec na nogi, ki hitro postane vroč, nateče in se vname.

Poparek pripravite iz 0,5 do 2 g posušenih semen zelene in skodelice vode; kuhajte deset minut; zvarek pijte do trikrat na dan. Lahko pa jemljete tudi komercialno pripravljene tinkturo, tablete in kapsule po navodilih proizvajalca.

Semena zelene lahko učinkujejo na druga zdravila, med njimi na varfarin in tiroksin. Povečajo lahko tudi tveganje stranskih učinkov, povezanih z nekaterimi oblikami terapije z ultravijolično svetlobo. Preden jih začnete jemati, se zato posvetujte z zdravnikom. Če imate ledvične motnje ali nizek krvni tlak, ne jemljite semen zelene. Zelena občasno povzroči alergijske odzive. Njenih semen ne jemljite, če ste alergični na rastlino ali zelenjavo, pazite pa tudi, če ste alergični na regrat ali divje korenje. Če ste noseči ali dojite, jemljite semena zelene le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Hren

Hren (Armoracia rusticana) je rubefacient, kar pomeni, da začasno segreje kožo, širi kapilare in poveča njeno prekrvljenost, s čimer blaži bolečine, ki nastanejo na primer pri artritisu ali protinu.

Pri revmatičnih bolečinah, artritisu in protinu pomagajo hrenove obloge, ki jih pripravimo tako, da sveže naribano koreniko nanesemo na laneno krpo. To položimo na prizadeto mesto in pustimo, dokler ne začutimo, da je koža postala vroča. Eterično olje, ki ga nanesete na kožo, lahko povzroči draženje in rahle opekline. Hren ne sme priti v dotik z očmi.

Dveletni svetlin

Za revmatoidni artritis so značilne bolečine v sklepih in otekanje. Raziskave so pokazale, da je mogoče tovrstne težave ublažiti z jemanjem svetlinovega olja (Oenothera biennis) ali drugim virom GLA (gamalinolenske kisline). Tako je na primer študija na univerzi medicinskega centra v Massachusettsu pokazala, da je zelo visoka dnevna količina GLA iz boraginega olja pri bolnikih z revmatoidnim artritisom zmanjšala poškodbe sklepnega tkiva. Zaradi tega so otekline uplahnile, bolečine pa so se zmanjšale.

Proti revmatoidnemu artritisu jemljemo mehke kapsule svetlinovega olja (500 mg). Vzamemo po dve kapsuli trikrat na dan, s kozarcem vode med jedjo.

Olje dveletnega svetlina ni primerno za bolnike s kakršnokoli obliko epilepsije. Med nosečnostjo ali dojenjem olja dveletnega svetlina ne smete uporabljati. Nekateri ljudje se zaradi jemanja olja dveletnega svetlina zredijo.

Preberite tudi: Revmatoidni artritis – Kako lajšati simptome?

.

NAJNOVEJŠE