0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOkužba z bakterijo Escherichia coli ali E. coli

Okužba z bakterijo Escherichia coli ali E. coli

MORDA VAS ZANIMA

Escherichia coli, bolj znana kot E. coli, je vrsta bakterije, ki je lahko tako običajno prisotna v črevesju živali in ljudi, kot tudi potencialno škodljiva.

- Oglas -

Bakteriji Escherichia coli smo lahko izpostavljeni preko vode ali hrane – to še posebej velja za surovo zelenjavo ali surovo mleto goveje meso. Zdravi odrasli po okužbi s ti bakterijo navadno okrevajo v roku enega tedna, stanje pa se lahko zaplete pri mlajših otrocih in starejših. Pri njih lahko pride celo do odpovedi ledvic, imenovane hemolitični uremični sindrom.

Kaj je E. coli?

E. coli je tip bakterije, ki se naravno pojavlja v prebavnem traktu človeka in mnogih živali. Večina sevov Escherichia coli je nenevarna in celo koristna, saj pomaga pri prebavi hrane in proizvodnji vitaminov. Vendar pa obstajajo tudi patogeni sevi, ki lahko povzročijo različne bolezni, od prebavnih težav do resnih okužb.

Simptomi okužbe z E. coli

Simptomi okužbe z E. coli se lahko razlikujejo, vendar so najpogostejši driska, krči v trebuhu in utrujenost. Za diagnozo okužbe se običajno uporablja analiza blata. Zelo pomembno je, da se ob pojavu simptomov nemudoma posvetujete z zdravnikom, saj lahko nekateri sevi povzročijo hude zdravstvene težave.

- Oglas -

Znaki in simptomi okužbe z E.coli se navadno pokažejo tri ali štiri dni po tem, ko smo bili izpostavljeni bakteriji (pri nekaterih se znaki pokažejo že po enem dnevu, pri drugih mine tudi ves teden). Med najpogostejšimi simptomi izpostavljamo naslednje:

 • Driska, ki je lahko blaga, lahko pa preide že v krvavo,
 • trebušni krči, močne bolečine in zatrdelost v trebušnem predelu,
 • slabost in bruhanje.

Vzroki

Med številnimi sevi bakterije E.coli le redki izzovejo drisko. Ena od skupin Escherichia coli na primer v tankem črevesju proizvaja zelo močne toksine, ki povzročijo krvavo drisko. Do okužbe lahko pride preko okužene hrane ali vodi ter preko kontakta z drugimi ljudmi.

Bakterija Escherichia coli

Okužena hrana

Z nevarnim sevom bakterije E. coli se najpogosteje okužimo s hrano, kot je mleto goveje meso, nepasterizirano mleko, surova sadje in zelenjava, okužena voda, pa tudi preko obrokov v restavraciji (če si osebje po uporabi sanitarij ne umije dobro rok, lahko bakterijo prenese na hrano). Z bakterijo E. coli pa se lahko okužimo tudi preko kontakta z drugimi ljudmi, še posebej če okuženi ljudje ne skrbijo primerno za svojo higieno.

Dejavniki tveganja

Z nevarnim sevom bakterije E.coli se lahko okuži vsakdo, vendar pa so določeni ljudje bolj izpostavljeni kot drugi. Med dejavniki tveganja izpostavljamo naslednje:

 • Starost. Otroci in starostniki so izpostavljeni večjemu tveganju za okužbo, poleg tega pa so ob morebitni okužbi pri njih pogostejši različni zapleti.
 • Oslabljen imunski sistem. Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom so veliko bolj dovzetni za okužbo z E.coli.
 • Uživanje določene vrste hrane. Hrana, predstavlja veliko tveganje za okužbo, še posebej če gre za napol surovo mleto goveje meso, nepasterizirano mleko, jabolčni sok ali kis ter različne vrste sirov, narejene iz svežega mleka.

Možni zapleti

Večina zdravih odraslih si od okužbe z E. coli opomore po približno tednu dni. Kot pa smo že povedali, pa se pri nekaterih skupinah ljudi, še posebej pri otrocih in starejših, lahko pojavijo zapleti.

- Oglas -

Zdravljenje Escherichia coli

Za to okužbe z Escherichia coli še ne obstaja konkretno zdravilo. Večini ljudi pomaga počitek in pitje dovolj tekočine, saj tako preprečijo dehidracijo in izčrpanost.

Najboljši način za preprečevanje okužbe z E. coli je dosledna higiena. Vedno si umijte roke po obisku stranišča, pred pripravo ali zaužitjem hrane. Pri zdravljenju okužb z E. coli se običajno uporabljajo antibiotiki, vendar je njihova uporaba odvisna od specifičnega seva, s katerim ste okuženi.

 • Priporočamo vam, da pijete veliko vode, juh in sokov. Izogibajte se jabolčnemu in breskovemu soku, kofeinu in alkoholu.
 • Hrano uvajajte zelo postopoma. Ko se začnete počutiti bolje, še nekaj časa uživajte hrano s čim manj vlakninami. Poskusite z različnimi krekerji, toastom, rižem in jajci.
 • Izogibajte se mleku in mlečnim izdelkom, hrani z veliko maščobe ter živilom, bogatim z vlakninami.

Zelo pomembno je, da skrbite tudi za osebno higieno. Po uporabi sanitarij, ko ste v stiku z živalmi ali ko previjate svojega malčka, si vedno dobro umijte roke, prav tako pa večja higiena velja pred kakršnimkoli stikom s hrano.

Recept babic, ki naj bi pomagal pri okužbi z E. coli

Sestavine:

 • 25 g peteršiljeve korenine
 • 25 g limone z lupino
 • 20 medu
 • 2 dl oljčnega olja

Priprava:
Koren peteršilja in limone dobro operemo in jih nato zmeljemo.Primešamo še med in oljčno olje in prelijemo v čisto posodo.

Uživanje:
Vzemite eno žlico pred zajtrkom in eno pred večerjo, dokler ne porabite mešanice. Če vse bakterije ne izginejo, se lahko kura tudi ponovi. Seveda pa se o vsem najprej posvetujte s strokovnjakom ali zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE