0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNenehno utrujeni? Preizkusite teh 7 metod za premagovanje utrujenosti …

Nenehno utrujeni? Preizkusite teh 7 metod za premagovanje utrujenosti …

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste sredi zelo napornega obdobja, posledično pa ste praktično ves čas utrujeni? Pomembno je, da tudi v tovrstnih obdobjih ne podcenjujete pomena kakovostnega spanja. Čeprav imate morda občutek, da s spanjem izgubljate dragocen čas, ga s tem v resnici kupujete. Če boste dobro naspani, boste naloge opravljali bolje in hitreje. Obenem upoštevajte, da lahko prepogosto poseganje po kofeinu povzroči več škode kot koristi. Postopoma telo zahteva vedno večje odmerke, učinek pa zelo hitro popusti. Če občasno potrebujete malce pomoči pri premagovanju utrujenosti, so precej boljša izbira naravne metode …

- Oglas -

1. Dodajanje železa

Utrujenost ni nujno samo posledica nenaspanosti. Včasih gre lahko tudi za znak specifičnih zdravstvenih težav, na primer nepravilnega delovanja ščitnice ali pomanjkanja železa. Če se spopadate tudi s simptomi, kot so nenehno hladne dlani in stopala oziroma slaba prekrvavitev, zelo bleda koža, pospešen srčni utrip, huda zadihanost po relativno blagem naporu, omotičnost ter težave z zbranostjo, je verjetnost za to, da ste slabokrvni, precej visoka. Dobro je, da se najprej izvede analiza krvi, nato pa lahko začnete po potrebi dodajati železo in/ali uživati več hrane, bogate z železom. Pri tem upoštevajte, da je za učinkovito absorpcijo železa nujen vitamin C. Če bo imelo vaše telo na voljo dovolj železa, bo možna optimalna oskrba celic s kisikom, posledično pa boste imeli precej več energije.

2. Pitje pesinega soka

Pesin sok je eden od najboljših napitkov za spopadanje z utrujenostjo. Po pesinem soku pogosto posegajo tudi športniki, ki si ta napitek običajno privoščijo pred večjimi napori. Pesin sok namreč poveča količino nitratov v plazmi, kar prispeva k vzdržljivosti. Poleg tega gre za napitek, ki vsebuje veliko kalija – minerala, ki je med drugim zelo koristen za premagovanje utrujenosti.

3. Izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom

Ko smo utrujeni, naše telo pogosto hlepi po enostavnih ogljikovih hidratih, saj jih vidi kot hiter vir energije. Če se vdamo, imamo nekaj trenutkov občutek, da se nam je povrnila moč, vendar nato sledi zelo izrazit upad energije, posledično pa se želja po enostavnih ogljikovih hidratih še okrepi. Tako se lahko hitro ujamemo v začaran krog. Ni naključje, da so težave s čezmerno telesno težo nadpovprečno pogoste pri ljudeh, ki so praktično nenehno nenaspani. Če vam primanjkuje energije, raje izberite polnovreden obrok, katerega osnova naj bodo beljakovine in vlaknine. To bo poskrbelo za precej enakomernejšo raven energije brez nenehnih nihanj.

- Oglas -

4. Redno uživanje zelenolistne zelenjave

Ena od najboljših skupin živil za premagovanje utrujenosti je zelenolistna zelenjava. Živila, ki spadajo v to skupino, namreč običajno vsebujejo veliko železa, folata in drugih snovi, ki so zelo koristne za preprečevanje nenehne utrujenosti. Tako je pametno, da poskrbite za to, da bo vsaj en obrok na dan vključeval zelenolistno zelenjavo. Privoščite pa si jo lahko tudi v obliki smutija.

5. Zamenjava sladkorja z melaso

Melasa je stranski produkt, ki nastaja pri proizvodnji sladkorja. Tako bi bilo mogoče sklepati, da gre za odpadek, vendar je melasa v resnici precej bolj zdrava od sladkorja, obenem pa precej bolj pozitivno vpliva na našo raven energije – predvsem zato, ker gre za odličen vir železa.

6. Uporaba spiruline

Tudi v spirulini – modrozeleni algi, ki je običajno na voljo v obliki prahu – je mogoče najti veliko železa. Poleg tega pa spirulina vsebuje veliko klorofila. Zaradi te kombinacije gre za odličen dodatek za vse, ki se pogosto spopadate z utrujenostjo.

7. Gibanje na svežem zraku

Možgani nas včasih zavajajo. Če smo utrujeni, se nam zdi gibanje vse prej kot dobra ideja, vendar je lahko utrujenost prav posledica pomanjkanja gibanja. Sprehod na svežem zraku lahko tako poskrbi za dozo energije, zato je zelo pomembno, da je gibanje del vašega vsakdana. Princip je podoben kot pri spanju: z gibanjem časa ne zapravljate, ampak ga kupujete.

 

NAJNOVEJŠE