0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZeliščna pomoč pri različnih tipih poškodb  

Zeliščna pomoč pri različnih tipih poškodb  

MORDA VAS ZANIMA

Z zelišči si je mogoča pomagati pri najrazličnejših vrstah poškodb – od odrgnin in modric do ureznin, zvinov, bolečin v mišicah in pikov žuželk. Če gre za resnejšo poškodbo oziroma večjo rano, je seveda nujno, da čim hitreje poiščete zdravniško pomoč, saj so pri tovrstnih poškodbah možni resnejši zapleti. Če nimate ustreznega znanja za pravilno oskrbo po tovrstnih poškodbah, lahko povzročite več škode kot koristi. Spodnji nasveti pridejo tako v poštev samo pri blažjih oblikah poškodb.

- Oglas -

Odrgnine

Odrgnine praviloma spadajo med manj resne oblike poškodb. Pojavi se lahko sicer blaga krvavitev, vendar je koža poškodovana samo na površini, zato si lahko običajno pomagate sami, pri čemer so vam lahko v veliko pomoč različna zelišča. Najprej morate seveda mesto poškodbe očistiti. To boste najlažje storili pod tekočo vodo (pazite, da temperatura vode ne bo previsoka), s pomočjo katere lahko odstranite morebitno kri in umazanijo.

Območje nežno osušite, nato pa lahko uporabite zeliščno mazilo. Odlična izbira je ognjičevo mazilo, hitrejšo obnovo odrgnjene kože pa lahko uspešno spodbudite tudi s pomočjo sivkinega mazila. Preprosto mazilo iz ognjiča ali sivke lahko izdelate kar sami (namesto mazila lahko uporabite tudi olje, v katerem ste namakali ognjičeve/sivkine cvetove). Tako ognjič kot sivka učinkujeta antiseptično, zato lahko mazili zmanjšata tveganje za okužbe. Po potrebi poškodovani predel zaščitite s povojem, vendar pri tem pazite, da ne bo ovit pretesno.

Ureznine

Če ureznina ni pregloboka, si lahko pomagate s čajevcem oziroma z eteričnim oljem čajevca. Priporočamo, da eterično olje pred uporabo razredčite z mandljevim oljem ali oljem grozdnih pečk. Nerazredčeno olje lahko namreč pretirano razdraži poškodovano območje. Tudi pri urezninah je seveda pomembno, da območje najprej očistite. Pomagate si lahko z vodikovim peroksidom, ki bo uničil bakterije in preprečil okužbe.

- Oglas -

Modrice in zvini

Po manjših poškodbah se na koži pogosto pojavijo modrice, ki postopoma spreminjajo barvo. Na začetku so običajno vijolične, nato postanejo zelenkasto rumene in nazadnje rjavkaste, dokler na koncu ne izginejo. Če želite nekoliko pospešiti ta proces, priporočamo uporabo zeliščnih oblog. Posebno dobra izbira so gabezove obloge. Potrebujete nekaj gabezovih listov, ki jih na drobno nasekljajte (uporabite lahko tudi kuhinjski mešalnik). Nasekljane liste oziroma pasto nato položite na modrico in območje ovijte s toplim, rahlo vlažnim povojem. Počakajte, da se povoj ohladi, nato ga odstranite. Postopek ponavljajte po potrebi. Pri spopadanju z modricami pa si lahko pomagate tudi z mazilom iz arnike.

Medtem ko zlomi kosti zahtevajo zdravniško oskrbo, si lahko pri blažjih oblikah zvinov in pri oteklinah pomagate z naravnimi metodami. Zeliščne obloge iz gabezovih listov so ena od najboljših izbir tudi pri tovrstnih poškodbah. Preprosto sledite navodilom, opisanim zgoraj. Gabezove obloge bodo ublažile otekanje in morebitno bolečino.

Piki žuželk

Pri pikih žuželk morate upoštevati podoben napotek kot pri drugih tipih poškodb: če ste prepričani, da ne gre za resnejšo težavo (na primer za strupen pik), lahko poškodovano območje oskrbite sami, sicer pa je pametno, da se čim prej odpravite do zdravnika.

Za oskrbo kože po nenevarnih pikih žuželk priporočamo pripravke iz drobnocvetne nedotike (Impatiens capensis), ki uspešno pomirijo razdraženo kožo. Dobra izbira so tudi pripravki iz sirskega osleza (Hibiscus syriacus).

- Oglas -

Območje pika lahko uspešno pomirite tudi s pomočjo ohlajenega kamiličnega čaja. Seveda pa je lahko zelo koristna tudi aloe vera, ki je znana po hladilnem učinku. Tako hitro pomiri in ohladi prizadeto območje ter ublaži srbečico. Posledično bo želja po praskanju, s katerim bi lahko dodatno razdražili območje pika, precej manjša.

.

NAJNOVEJŠE