Zdravje & prehrana9 razlogov, zakaj avokado ne sme manjkati v vaši prehrani

9 razlogov, zakaj avokado ne sme manjkati v vaši prehrani

MORDA VAS ZANIMA

Avokado je izjemno zdravo živilo, ki lahko obogati vaš jedilnik. Uporabiti ga je mogoče tako v sladkih kot v slanih jedeh. Strogo gledano gre sicer za sadež, vendar vsebuje bistveno več maščob kot večina drugih sadežev. Večina maščob v avokadu je zelo zdrava za nas. Po zaslugi teh maščob lahko avokado pripomore k zaščiti našega zdravja. V sadežu pa lahko obenem najdemo tudi druge zdravju koristne snovi …

1. Manjše tveganje za bolezni srca in ožilja

- Oglas -

Avokado je zelo koristen za srčno-žilni sistem. Uživanje avokada pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, za kar je zaslužen predvsem kalij, ki lahko nevtralizira negativen vpliv presežka natrija v krvi (čezmerna količina natrija v krvnem obtoku je običajno povezana s prepogostim uživanjem soli). Avokado lahko obenem pripomore k zniževanju količine škodljivega holesterola (LDL) in k povečevanju količine koristnega holesterola (HDL) v krvi.

2. Lažje hujšanje

Avokado je sicer precej bolj kaloričen od drugega sadja, vendar pa je obenem tudi bistveno bolj nasiten. Zdrave maščobe poskrbijo za dolgotrajen občutek sitosti po obrokih, ki vključujejo avokado. To seveda ne pomeni, da je avokado čudežno živilo, vendar gre zagotovo za eno od najbolj priporočljivih živil za osebe, ki poskušajo shujšati. Ena od možnosti je, da avokado uporabite za pripravo solatnega preliva. Solata bo tako bistveno bolj nasitna, vendar kljub temu ne pretirano kalorična.

3. Pomoč pri zaščiti vida

Redno uživanje avokada lahko pripomore tudi k zaščiti oči ali celo k izboljšanju vida. Gre namreč za odličen vir dveh izjemno močnih antioksidantov, in sicer luteina ter zeaksantina. Omenjena antioksidanta sta posebno koristna za oči. Lutein in zeaksantin lahko med drugim zmanjšata tveganje za degeneracijo rumene pege (makule) – težave, ki je posebno pogosta pri starostnikih in ki lahko privede celo do slepote.

4. Protivnetno učinkovanje

Živila s protivnetnim delovanjem so ena od najkoristnejših skupin živil. Kronična vnetja v telesu so namreč tesno povezana z najrazličnejšimi boleznimi, vključno z najresnejšimi. Če spadate med ljubitelje avokada, vas bo tako zagotovo razveselilo dejstvo, da je mogoče v tem sadežu najti precej snovi s protivnetnim delovanjem. Posebej pomembna je oleinska kislina – mononasičena maščobna kislina, ki je med drugim zaslužna tudi za protivnetne učinke olivnega olja.

5. Izboljšana absorpcija maščobotopnih vitaminov

- Oglas -

Vitamine, ki jih v telo vnašamo s hrano, lahko razdelimo v dve večji skupini. Tako poznamo vodotopne in maščobotopne vitamine. Uživanje avokada je lahko zelo koristno za izboljšanje absorpcije maščobotopnih vitaminov, med katere spadajo vitamin A, vitamin D, vitamin E in vitamin K.

6. Pomoč pri jutranji slabosti

Avokado vam lahko pomaga pri spopadanju z jutranjo slabostjo, ki je pogosta težava med nosečnostjo. Vsebuje namreč precej vitamina B6, ki lahko ublaži jutranjo slabost. Uživanje avokada med nosečnostjo pa je med drugim smiselno tudi zato, ker gre za dober vir folata (vitamin B9 oziroma naravna oblika folne kisline ), ki je pomemben za normalen razvoj ploda v maternici.

7. Močnejše kosti

V avokadu lahko najdemo precej vitamina K. Gre za enega od najpomembnejših vitaminov za zdrave kosti (poleg vitamina D). Redno uživanje avokada lahko tako pripomore k bolj zdravim, močnejšim kostem.

8. Lepša koža

Vitamin E v avokadu bo pripomogel k bolj zdravi in bolj mladostni koži. Gre za močan antioksidant, ki kožo ščiti pred nevarnimi prostimi radikali. Prav prosti radikali, ki povzročajo oksidativni stres, spadajo med glavne krivce za pospešeno staranje kože.

9. Boljše razpoloženje

Folat (vitamin B9) ni koristen samo med nosečnostjo, ampak gre tudi za vitamin, ki lahko pripomore k boljšemu razpoloženju. Avokado pa vsebuje tudi ogromno drugih snovi, ki so zelo koristne za izboljšanje razpoloženja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×