0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMiti, povezani z nosečnostjo – ali zares držijo?

Miti, povezani z nosečnostjo – ali zares držijo?

MORDA VAS ZANIMA

Obdobje nosečnosti je povezano s precej miti oziroma vražami. Zagotovo ste že slišali vsaj nekaj tovrstnih mitov. Ali so povsem neupravičeni ali lahko med njimi morda vendarle najdemo tudi takšne, ki se skladajo z znanstvenimi ugotovitvami?

- Oglas -

1. Zgaga med nosečnostjo – novorojenček z bujnimi lasmi

Večina novorojenčkov se rodi s precej malo lasmi, medtem ko lahko pri nekaterih novorojenčkih opazujemo zelo bujno pričesko. V skladu z enim od mitov, povezanih z nosečnostjo, naj bi bili gosti lasje pri novorojenčkih povezani z zgago med nosečnostjo. Vendar tovrstna korelacija ni bila znanstveno potrjena. Zgaga je pravzaprav pogost pojav v nosečnosti, in sicer zaradi hormonskih sprememb, ki so značilne za to obdobje. Spremembe, povezane s količino estrogena in progesterona v telesu, lahko namreč vplivajo tudi na želodec. Zgaga med nosečnostjo je tako pogosto povezana s počasnejšim praznjenjem želodca. Če želite zmanjšati tveganje za zgago, se izogibajte pogostemu uživanju čokolade, paradižnikov in podobnih živil. Obenem pa je pametno, da ne jeste v poznih večernih urah.

2. Otrokov srčni utrip lahko razkrije informacijo o spolu

Normalen utrip otroka oziroma ploda v maternici je od približno 120 do 160 udarcev na minuto. Srčni utrip se včasih uporablja za ugibanje o otrokovem biološkem spolu. Utrip naj bi bil namreč pri deklicah v povprečju nekoliko hitrejši (> 140 utripov/minuto). Statistični podatki se sicer praviloma ujemajo s to hipotezo, vendar gre najverjetneje za naključje. Tako nikakor ne gre za zanesljivo metodo za določanje otrokovega biološkega spola.

3. Spanje na hrbtu je prepovedano

Precej razširjeno je tudi prepričanje, da med nosečnostjo ni dovoljeno spati na hrbtu. Med spanjem v tem položaju naj bi se namreč ustvaril prevelik pritisk na žile, ki dovajajo kri do posteljice. Vendar pa praviloma ni potrebno namerno izogibanje temu položaju, posebno ne do tretjega trimesečja. Če se bo resnično pojavila nevarnost za prevelik pritisk, vas bo telo na to opozorilo samo, saj vam bo na hrbtu neudobno. Tako boste najverjetneje samodejno izbrali spanje na boku.

4. Uporaba jacuzzija je lahko med nosečnostjo nevarna

Ta nasvet ni povsem neupravičen. Upoštevati morate namreč, da plod, ki se razvija v maternici, nima možnosti za ohlajanje (medtem ko ima vaše telo vzpostavljene mehanizme, ki mu pomagajo pri ohlajanju, predvsem znojenje). Izpostavljenost visokim temperaturam med nosečnostjo je lahko zato nevarna, posebno do 12. tedna nosečnosti. Do poroda se je torej smiselno odpovedati uporabi jacuzzija. Obenem pa morate tudi nasploh paziti, da se ne boste izpostavljali previsokim temperaturam.

- Oglas -

5. Med nosečnostjo je treba jesti za dva

Povečanje telesne teže med nosečnostjo je seveda pričakovano, vendar to nikakor ne pomeni, da je smiseln vnos hrane povsem brez omejitev. Če je bila vaša teža pred nosečnostjo normalna, je praviloma priporočljivo pridobiti 11–16 kg. V primeru prenizke teže je smiselno pridobiti še nekaj dodatnih kilogramov, če ste bili pred nosečnostjo pretežki, pa je lahko število pridobljenih kilogramov nižje. Vse je torej odvisno od individualnih okoliščin, kar pomeni, da načelo »jesti za dva« nikakor ne velja v vseh primerih. Čezmeren vnos hrane, posebno enostavnih ogljikovih hidratov, lahko ne nazadnje poveča tveganje za nosečniški diabetes.

6. Kava med nosečnostjo ni priporočljiva

Med nosečnostjo uživanje kave ni povsem prepovedano (razen če vam je vaša ginekologinja svetovala drugače). Glede na trenutne raziskave namreč zmeren vnos kofeina ni nevaren za razvijajoči se plod. Vendar pa pazite, da količina kofeina ne bo presegla 200 miligramov na dan.

7. Med nosečnostjo se ne sme dvigovati rok nad glavo

Dvigovanje rok nad glavo med nosečnostjo (npr. med obešanjem zaves) naj bi v skladu z vražo privedlo do ovitja popkovine okoli otrokovega vratu. Vendar pa znanost tega ni potrdila. Na ovijanje popkovine vpliva predvsem otrokova aktivnost. Kar približno ena četrtina otrok se sicer rodi s popkovino, ovito okoli vratu. V večini primerov to na srečo ne povzroči resnejših težav.

NAJNOVEJŠE