0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSuh kašelj: kako ga pomiriti?

Suh kašelj: kako ga pomiriti?

MORDA VAS ZANIMA

Suhi kašelj je lahko precej nadležna in dolgotrajna težava, če ne najdemo pravega vzroka zanj. Obstaja pa nekaj naravnih pripravkov, ki so nam lahko v pomoč.

- Oglas -

Poznamo dva osnovna tipa kašlja. Moker, produktiven kašelj, ki zahteva pogosto izkašljevanje, je praviloma koristen. Telo s pomočjo te oblike kašlja odstranjuje presežek sluzi in čisti dihalne poti. Pri tovrstnem kašlju je praviloma najbolje, da telesu pustite, da opravi svoje. Najverjetneje se boste že kmalu počutili precej bolje.

Suh, piskajoč kašelj je lahko po drugi strani precej bolj neprijeten, včasih pa celo boleč. Kljub kašljanju in napenjanju vam ne uspe izkašljati dražečih snovi. Tudi suh kašelj je lahko povezan z virusnimi okužbami zgornjih dihal. Med možne krivce za ta tip kašlja pa med drugim spadajo še alergije, pogosto zadrževanje v prostorih z zelo suhim zrakom in kajenje. V tovrstnih primerih lahko olajšanje prinese jemanje antihistaminikov, uporaba vlažilnika zraka in/ali opustitev kajenja.

Dobra pomoč pri suhem kašlju je lahko tudi para (vroča prha, inhalacije nad paro ipd.). Obenem poskrbite za to, da boste popili dovolj tekočine. Pomagate pa si lahko tudi s pripravki, ki jih predstavljamo v nadaljevanju …

- Oglas -

1. Sirup iz mete in ingverja

Razdraženo grlo in s tem kašelj lahko uspešno pomirite s pomočjo sirupa, pripravljenega iz mete in ingverja, ki ni samo izjemno koristen, ampak tudi zelo okusen. Ingver lahko med drugim pomaga pri odstranitvi morebitnega presežka sluzi, ki se ga telo ne more znebiti samo. Meta pa lahko ohladi in osveži grlo. Sirup iz mete in ingverja je med drugim zelo koristen za odpravo motečega žgečkanja v grlu, ki občasno preseneti večino ljudi.

Za pripravo sirupa potrebujete 1 liter vode, posušene lističe mete, 3 žlice naribanega ingverja in 1 skodelico sladkorja.

Vodo nalijte v lonec ter dodajte metine lističe in nariban ingver. Mešanico zavrite, nato pa znižajte temperaturo in počasi kuhajte še približno 20 minut (oziroma dokler ne povre približno polovica vode). Precedite in tekočino prelijte nazaj v lonec. Ponovno zavrite, dodajte sladkor in znižajte temperaturo. Počasi segrevajte. Ko ste zadovoljni s konsistenco, sirup odstranite s štedilnika in z njim napolnite steklen kozarec. Zaprite s pokrovčkom in kozarec shranite v hladilnik. Za pomiritev suhega kašlja si večkrat dnevno privoščite eno žličko sirupa iz ingverja in mete.

2. Čaj iz sladkega korena

Golostebelni sladki koren lahko pomaga pri najrazličnejših zdravstvenih težavah. Med drugim ga je mogoče uporabiti za mehčanje sluzi, kar spodbudi produktivnejši kašelj, in za blaženje vnetja. Za pozitivne učinke sladkega korena je v največji meri zaslužna snov, imenovana glicirizin, ki poskrbi tudi za zelo sladek okus.

Za pripravo čaja potrebujete 250 mililitrov vode ter 2 žlici posušene in nasekljane korenine golostebelnega sladkega korena. Posušene koščke korenine sladkega korena prelijte z vrelo vodo. Pokrijte in počakajte približno 10–15 minut. Nato tekočino precedite in čaj popijte.

- Oglas -

3. Timijanov čaj

Timijan je začimba, ki jo je mogoče najti v večini kuhinj. Običajno se uporablja za izboljšanje okusa jedi, vendar si lahko s timijanom uspešno pomagamo tudi pri različnih zdravstvenih težavah. Timijan je med drugim zelo koristen za blaženje suhega kašlja. Podobno kot golostebelni sladki koren lahko tudi timijan zmehča nakopičeno sluz, ki ovira dihanje, in tako spodbudi izkašljevanje. Poleg tega pa lahko umiri razdraženo grlo in ustavi napade suhega kašlja.

Za optimalen učinek čaja priporočamo uporabo svežega timijana. Potrebujete približno eno pest nasekljanega timijana in 250 mililitrov vode. Najprej zavrite vodo in jo prelijte po timijanu. Pokrijte in počakajte približno 10 minut. Precedite ter po želji dodajte limonin sok in sladilo po izbiri. Popijte, dokler je čaj še topel. Timijanov čaj si lahko pripravite večkrat dnevno. Pitje tega čaja je posebno priporočljivo pred spanjem, saj bo to zmanjšalo verjetnost za zbujanje zaradi zelo suhega kašlja.

.

NAJNOVEJŠE