0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineTimijan pomaga pri vnetem grlu in prehladu

Timijan pomaga pri vnetem grlu in prehladu

MORDA VAS ZANIMA

Timijan je ena najbolj razširjenih začimb. Uporabljamo ga predvsem zato, da bi popestrili okus jedi. Manj znano pa je, da lahko s pogostejšim vključevanjem timijana v svojo prehrano naredimo tudi ogromno dobrega za zdravje in počutje … Študije kažejo, da timijan oziroma olje timijana pomaga v boju s skoraj vsemi boleznimi dihal.

- Oglas -

Timijan preprečuje prekomerno razmnoževanje glivic

Za ljudi, ki se pogosto spopadajo z glivičnimi okužbami, je timijan še posebej priporočljiv. Vsebuje namreč timol, ki uničuje glivice. Poleg tega pa lahko timol pomaga tudi pri preprečevanju virusnih okužb.

Antioksidanti, ki zmanjšajo nevarnost za kronične bolezni

V timijanu najdemo precej več antioksidantov kot v večini drugih zelišč. Redna uporaba timijana tako zmanjša tveganje za številne bolezni, ki jih lahko povzročijo nevarni prosti radikali, med drugim tudi za različne oblike raka. Obenem pa timijan upočasni proces staranja in tako pomaga pri ohranjanju mladostnega videza.

timijan

Boljša prekrvavitev in oskrba celic s kisikom

Uporaba timijana je priporočljiva tudi za vse, ki imate težave s slabokrvnostjo. Vsebuje namreč veliko železa. Tako pomaga tudi pri izboljševanju prekrvavitve. Posledično bodo dobile vaše celice precej več kisika, zato ne boste imeli več težav z utrujenostjo in s podobnimi simptomi, tipičnimi za anemijo.

Zaščita srca in ožilja

Posebna kombinacija vitaminov, mineralov in antioksidantov poskrbi tudi za to, da je timijan ena najboljših začimb za vaš srčno-žilni sistem. Med drugim lahko v timijanu najdemo tudi kalij, ki pomaga pri širjenju žil, kar poskrbi za naravno zniževanje krvnega tlaka.

- Oglas -

Uživajte timijan za boljši vid

V otroštvu so nas učili, da moramo za zdrave oči zaužiti predvsem veliko korenja. Vendar lahko tudi mnoga druga živila oziroma zelišča/začimbe prispevajo k ohranjanju dobrega vida. Mednje spada tudi timijan!

Okrepitev imunskega sistema in timijanov čaj

Timijanov čaj pa velja tudi za eno najboljših naravnih rešitev v primeru težav z dihali. Morda imate občutek, da so pogosti prehladi in podobne težave nekaj, na kar se morate preprosto navaditi. Vendar pa lahko v resnici naredite ogromno za to, da postane vaš imunski sistem močnejši. Najpomembnejši ukrep je ta, da povečate vnos vitamina C. Prav timijan vsebuje ogromno omenjenega vitamina. Več timijana pomeni tudi manjšo nevarnost za okužbe.

Ublažite stres s pomočjo timijana

Danes se zdi stres skorajda neizogiben. Morda se težko izognete dejavnikom, ki vam povzročajo stres. Dobra novica pa je, da lahko s pomočjo določenih zelišč močo zmanjšate vpliv, ki ga imajo stresne situacije na vaš organizem. Timijan je odličen vir vitamina B6, ki ima velik vpliv na nevrotransmiterje, neposredno povezane s sproščanjem t. i. stresnih hormonov. Vključevanje timijana v prehrano zato ublaži negativne učinke stresa.

Timijanovo olje

Znanstveniki priporočajo zmerno uživanje timijanovega olja

Timijan je torej eno najmočnejših zdravil, ki se priporoča pri vseh okužbah dihal, pri astmi, oslovskem kašlju, pljučnici ter vnetem grlu. Študija iz leta 2011 je namreč pokazala, da je timijanovo olje izjemno učinkovito v boju s približno stodvajsetimi sevi bakterij, še ena študija iz leta 2013 pa je dokazala, da timijanovo olje (poleg olj origana, cimeta in limonske trave) antibakterijsko deluje tudi proti vnetem grlu.

Razredčeno olje lahko tudi grgramo

Avtorji študije ugotavljajo, da penicilin ni vedno najbolj učinkovit zoper bakterije Streptococcus pyogenes, priporočajo pa zmerno uživanje timijanovega olja. Svetujejo, da nekaj kapljic timijanovega olja zmešamo z vodo in grgramo ali pa kar spijemo, če nas poleg bolečega grla mučijo še vnetja zgornjega dela dihal. 

Timijan uspeva tudi v vrtu

Timijan lahko vzgojimo tudi v domačem vrtu – posadimo ga v zavetje, med kamenje, rastlina pa mora na istem mestu ostati do maksimalno pet let. Timijan za rast potrebuje kar veliko sonca. Najbolje uspeva v glinasti ali peščeni zemlji, ki ji lahko dodamo malo komposta.  Sicer pa ni občutljiv za škodljivce, saj jim njegov vonj ne ustreza preveč. Pri timijanu nabiramo cvetove v višini 5 centimetrov nad zemljo, najbolje je, da jih naberemo do junija. Cvetove lahko tudi posušimo v suhem prostoru ali v sušilniku za zelišča, paziti pa moramo, da temperatura zraka ne presega 40 stopinj, saj s toplotno obdelavo zmanjšamo količine eteričnega olja, prav tako se suhih cvetov ne smemo dotikati z rokami.

Timijan je uporaben v kulinariki in kozmetiki

Timijan je izredno aromatično zelišče, ki ga lahko uporabljamo za čaj, kot začimbo k mediteranskim jedem, kot aktivno sestavino  v kozmetičnih izdelkih (za zobno pasto, toaletna mila, losjone, kreme). Eterično olje timijana zaradi vsebnosti timola pomaga razkužiti usta, zato je primerno tudi kot dodatek k ustnim vodicam. Eterično olje se sicer pridobiva s parno destilacijo svežih ali delno posušenih listov in cvetov timijana. Destilacija proizvaja rdeče obarvano olje, ki ima močan, rahlo pikanten vonj. Dodatna destilacija proizvede bledo rumeno olje, njegova kemična sestava pa je odvisna od vrste timijana.

- Oglas -

Preberite tudi: Boleče grlo – Kako premagati vneto grlo na naraven način

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×