DomovZdravilne rastlineTimijan pomaga pri vnetem grlu in prehladu

Timijan pomaga pri vnetem grlu in prehladu

Študije kažejo, da timijan oziroma olje timijana pomaga v boju s skoraj vsemi boleznimi dihal.

Timijan

Znanstveniki priporočajo zmerno uživanje timijanovega olja

- Oglas -

Timijan je torej eno najmočnejših zdravil, ki se priporoča pri vseh okužbah dihal, pri astmi, oslovskem kašlju, pljučnici ter vnetem grlu. Študija iz leta 2011 je namreč pokazala, da je timijanovo olje izjemno učinkovito v boju s približno stodvajsetimi sevi bakterij, še ena študija iz leta 2013 pa je dokazala, da timijanovo olje (poleg olj origana, cimeta in limonske trave) antibakterijsko deluje tudi proti vnetem grlu.

Razredčeno olje lahko tudi grgramo

Avtorji študije ugotavljajo, da penicilin ni vedno najbolj učinkovit zoper bakterije Streptococcus pyogenes, priporočajo pa zmerno uživanje timijanovega olja. Svetujejo, da nekaj kapljic timijanovega olja zmešamo z vodo in grgramo ali pa kar spijemo, če nas poleg bolečega grla mučijo še vnetja zgornjega dela dihal. 

Timijanovo olje

Timijan uspeva tudi v vrtu

Timijan lahko vzgojimo tudi v domačem vrtu – posadimo ga v zavetje, med kamenje, rastlina pa mora na istem mestu ostati do maksimalno pet let. Timijan za rast potrebuje kar veliko sonca. Najbolje uspeva v glinasti ali peščeni zemlji, ki ji lahko dodamo malo komposta.  Sicer pa ni občutljiv za škodljivce, saj jim njegov vonj ne ustreza preveč. Pri timijanu nabiramo cvetove v višini 5 centimetrov nad zemljo, najbolje je, da jih naberemo do junija. Cvetove lahko tudi posušimo v suhem prostoru ali v sušilniku za zelišča, paziti pa moramo, da temperatura zraka ne presega 40 stopinj, saj s toplotno obdelavo zmanjšamo količine eteričnega olja, prav tako se suhih cvetov ne smemo dotikati z rokami.

Timijan je uporaben v kulinariki in kozmetiki

- Oglas -

Timijan je izredno aromatično zelišče, ki ga lahko uporabljamo za čaj, kot začimbo k mediteranskim jedem, kot aktivno sestavino  v kozmetičnih izdelkih (za zobno pasto, toaletna mila, losjone, kreme). Eterično olje timijana zaradi vsebnosti timola pomaga razkužiti usta, zato je primerno tudi kot dodatek k ustnim vodicam. Eterično olje se sicer pridobiva s parno destilacijo svežih ali delno posušenih listov in cvetov timijana. Destilacija proizvaja rdeče obarvano olje, ki ima močan, rahlo pikanten vonj. Dodatna destilacija proizvede bledo rumeno olje, njegova kemična sestava pa je odvisna od vrste timijana.

Preberite tudi: Boleče grlo – Kako premagati vneto grlo na naraven način

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×