0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiKonec »tedna črne luknje« je ta dobila še ime

Konec »tedna črne luknje« je ta dobila še ime

MORDA VAS ZANIMA

Prejšnji teden se bo zapisal v zgodovino – nastala je namreč prva fotografija črne luknje, kar je bil na videz nemogoč podvig. Vseeno pa je znanstvenikom po dolgih letih poskusov končno uspelo. Podoba črne luknje je burila domišljijo mnogih in zdaj je ta kozmični objekt, večji od našega sončnega sistema, končno nekoliko bolj otipljiv. Črna luknja je namreč trimilijonkrat večja od Zemlje, od nje pa je oddaljena 55 milijonov svetlobnih let.

- Oglas -
Črna luknja Pōwehi

Pōwehi, čudovit, neskončen temen vir neskončnega ustvarjanja

Zdaj pa je najbolj znana črna luknja dobila tudi ime: Pōwehi. Astronomi, ki so zaslužni za fotografijo črne luknje, so namreč sodelovali s profesorjem havajskega jezika in kulturnim praktikantom Larryjem Kimuro iz Havajske univerze v Hilu (UH). Do povezave s Havajsko univerzo pa je prišlo, ker se dva od osmih teleskopov, uporabljenih za zajem fotografije, nahajata na Havajih.

Novo ime izvira iz Kumulipa, havajske pesmi o stvarjenju, ki razlaga izvor havajskega vesolja. Pō pomeni »globok, temen vir neskončnega ustvarjanja«, medtem ko »wehi« pomeni častitljiv ali krasen, kar je v pesmi eden izmed mnogih ukrasnih pridevnikov za pō. Torej, črna luknja je čudovit, globok, temen vir neskončnega ustvarjanja.

Kimuri je črno luknjo uspelo opisati z eno besedo

»Ko je Kimura predlagal ime za črno luknjo, sem skoraj padla s stola,« je povedala Jessica Dempsey, namestnica direktorja teleskopa James Clerk Maxwell na Mauna Kei. »Pred tem sem se deset minut trudila v strokovnem jeziku pojasniti, kaj ta predmet sploh je. Njemu pa je to uspelo z eno samo besedo,« je še povedala.

- Oglas -

V vesolju je še ogromno črnih lukenj

Astronomska opazovanja kažejo, da obstaja ogromno črnih lukenj, ki jih lahko najdemo v različnih astronomskih okoljih in so si po velikosti zelo različne. Majhne imajo maso nekaj deset mas Sonca in radij od 10 do 100 km, zaznali pa so jih v rentgentskih dvojnih sistemih zvezd.

.

NAJNOVEJŠE