Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
RubrikeZanimivostiKonec »tedna črne luknje« je ta dobila še ime

Konec »tedna črne luknje« je ta dobila še ime

MORDA VAS ZANIMA

Prejšnji teden se bo zapisal v zgodovino – nastala je namreč prva fotografija črne luknje, kar je bil na videz nemogoč podvig. Vseeno pa je znanstvenikom po dolgih letih poskusov končno uspelo. Podoba črne luknje je burila domišljijo mnogih in zdaj je ta kozmični objekt, večji od našega sončnega sistema, končno nekoliko bolj otipljiv. Črna luknja je namreč trimilijonkrat večja od Zemlje, od nje pa je oddaljena 55 milijonov svetlobnih let.

Črna luknja Pōwehi

Pōwehi, čudovit, neskončen temen vir neskončnega ustvarjanja

- Oglas -

Zdaj pa je najbolj znana črna luknja dobila tudi ime: Pōwehi. Astronomi, ki so zaslužni za fotografijo črne luknje, so namreč sodelovali s profesorjem havajskega jezika in kulturnim praktikantom Larryjem Kimuro iz Havajske univerze v Hilu (UH). Do povezave s Havajsko univerzo pa je prišlo, ker se dva od osmih teleskopov, uporabljenih za zajem fotografije, nahajata na Havajih.

Novo ime izvira iz Kumulipa, havajske pesmi o stvarjenju, ki razlaga izvor havajskega vesolja. Pō pomeni »globok, temen vir neskončnega ustvarjanja«, medtem ko »wehi« pomeni častitljiv ali krasen, kar je v pesmi eden izmed mnogih ukrasnih pridevnikov za pō. Torej, črna luknja je čudovit, globok, temen vir neskončnega ustvarjanja.

Kimuri je črno luknjo uspelo opisati z eno besedo

»Ko je Kimura predlagal ime za črno luknjo, sem skoraj padla s stola,« je povedala Jessica Dempsey, namestnica direktorja teleskopa James Clerk Maxwell na Mauna Kei. »Pred tem sem se deset minut trudila v strokovnem jeziku pojasniti, kaj ta predmet sploh je. Njemu pa je to uspelo z eno samo besedo,« je še povedala.

V vesolju je še ogromno črnih lukenj

Astronomska opazovanja kažejo, da obstaja ogromno črnih lukenj, ki jih lahko najdemo v različnih astronomskih okoljih in so si po velikosti zelo različne. Majhne imajo maso nekaj deset mas Sonca in radij od 10 do 100 km, zaznali pa so jih v rentgentskih dvojnih sistemih zvezd.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×