0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPripravki, ki nam pomagajo ob zastrupitvi s hrano

Pripravki, ki nam pomagajo ob zastrupitvi s hrano

MORDA VAS ZANIMA

Eden od najpogostejših vzrokov za bolečine v trebuhu je zastrupitev s hrano. S hrano lahko namreč zaužijemo toksične snovi ali bakterije, ki izvirajo iz nehigieničnih postopkov ravnanja s hrano. Nekateri primeri zastrupitve s hrano so dovolj hudi, da zahtevajo obisk zdravnika. Vendar pa lahko v večini primerov težave rešimo sami, brez zdravil oziroma s pomočjo domačih pripravkov.

- Oglas -

Izbrskali smo nekaj živil, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin ob zastrupitvi s hrano.

Ingver

Ingver ima močne zdravilne in blažilne lastnosti. Za aromatični koren je znano, da izboljšuje delovanje prebavnega trakta in spodbuja njegovo učinkovitost pri absorpciji hranil v hrani. Poleg tega ima ingver pomirjevalne učinke, zaradi česar je odličen kot zdravilo za slabost in bruhanje. Najbolje je piti ingverjev čaj iz naribanega korena, ker toplota pomaga sprostiti želodčne mišice in tako zagotavlja takojšnje olajšanje vnetnih simptomov, ki jih povzroča zastrupitev s hrano. Če menite, da je okus ingverja morda premočan za vas, čaju dodajte žličko medu.

Eterično olje origana

Koristi origana pri zdravljenju različnih bolezni so zeliščarjem znane že dolgo, zdaj pa so to rastlino preučili tudi znanstveniki. Ugotovili so, da rastlina vsebuje antimikrobni spojini karvakrol in timol, ki pomagata v boju proti bakterijam, torej tudi tistim, ki povzročajo zastrupitev s hrano. 1 kapljica 100-odstotno čistega olja origana, mešanega z nekaj kapljicami oljčnega olja, je močno učinkovito sredstvo proti bakterijski okužbi.

- Oglas -
Zelišča za zastrupitev s hrano

Jabolčni kis

Jabolčni kis ima blagodejne učinke na prebavni sistem, ker pomiri razdraženo črevesje in pomaga v boju proti bakterijam in toksinom. Če trpimo zaradi zastrupitve s hrano, lahko uživamo dve žlici jabolčnega kisa v skodelici vroče vode ali pa dve žlički nerazredčenega jabolčnega kisa na dan.

Limonin sok

Limonin sok spodbuja našo prebavo in metabolizem, poleg tega pa nas lahko zaščiti pred patogenimi bakterijami, ki so odgovorne za zastrupitev. Limonin sok razstruplja telo in nam pomaga, da izločimo nevarne toksine. Limonin sok najbolje učinkuje na telo, če spijemo dve žlički dnevno ali pa ga zmešamo s kozarcem mlačne vode.

Bazilika

Ta aromatična rastlina, ki jo sicer večinoma uporabljamo kot začimbo, ima neverjetno zdravilne lastnosti. Blaži bolečine v trebuhu in pomaga telesu v boju proti škodljivim mikroorganizmom, ki smo jih zaužili z okuženo hrano. Priporočljivo je, da v liter navadne vode kapnemo nekaj kapljic eteričnega olja bazilike in zmes počasi uživamo čez cel dan.

Česen

Česen, predvsem svež, deluje protivnetno in pomaga v primeru driske in bolečin v trebuhu.

- Oglas -

Banane

Banane zaradi vsebnosti mnogih hranil pospešijo zdravljenje, saj našemu telesu dajejo prepotrebno energijo za okrevanje. So bogate s kalijem in so nam v pomoč tudi za rehidracijo, ko zaradi driske in bruhanja izgubimo veliko tekočine v telesu.

Preberite tudi: Zastrupitev s hrano poleti: prepoznajte tipične znake

.

NAJNOVEJŠE