Preverite, kako si lahko pomagate, ko se spopadate z neprijetnimi bolečinami v grlu in kdaj morate zaradi neprijetne bolečine v grlu obiskati zdravnika.

Boleče grlo, simptomi, kako pomagati

Bolečina ni vedno le znak prehlada

Preden se odločite za blaženje bolečine v grlu doma morate vedeti, da je lahko bolečina v grlu svarilni znak hujše bolezni in da ni vedno le znak prehlada. V 70 odstotkih bolečine v grlu povzročijo virusi, denimo virus prehlada, 30 odstotkov pa bakterije, ki jih ne preženeta topel čaj in veliko počitka.

Če bolečina ne izzveni v treh do petih dneh obiščite zdravnika

Vendar se moramo zavedati, da nas mora pregledati zdravnik, če bolečina v treh do petih dneh ne izzveni ali če se temperatura ne normalizira ali ne moremo normalno požirati. V teh primerih imamo namreč lahko gnojno vnetje žrela ali angino, ki potrebujeta antibiotično zdravljenje, lahko pa celo ognojek. Bolnik s takim ognojkom le stežka odpre usta. Dolgotrajna bolečina v predelu žrela pa je lahko tudi znak rakave bolezni. Če je vaša bolečina v grlu posledica prehlada, si lahko na naslednje načine tudi sami pomagate pri ublažitvi bolečine.

Grgranje slane vode

Če čutite, da se neprijeten občutek v grlu razvija počasi, je grgranje slane vode eden od načinov, ko vam lahko pomaga pri tem, da ustavite razvoj bolečine. Sol namreč uničuje mikrobe, poleg tega pa ima slana voda protivneten učinek. Dodajte čajno žličko soli v skodelico tople vode, premešajte in uporabite za temeljito grgranje. Ponovite večkrat na dan.

Česen

Česen vam lahko učinkovito pomaga pri bolečem grlu. Česen namreč deluje antimikrobno in protivnetno. Na dan naj bi zaužili stok ali dva. Pri bolečem grlu poskusite z žvečenjem česna. Olupljen strok česna prej malce natrite, da boste dobili čim več njegovega soka. Olajšanje naj bi začutili v dnevu ali dveh.

Listi bazilike

Tudi infuzija iz listov bazilike (Ocimum basilicum) lahko pripomore pri ublažitvi bolečine v grlu. Trideset minut namakajte nekaj listov bazilike v topli vodi in popijte napitek.

Med in limona

Starodaven recept, ki je učinkovit tudi za ublažitev nočnega kašlja, lahko ublaži bolečine v grlu. Žlico surovega medu in sok iztisnjen iz polovice limone dodajte v skodelico tople vode in srkajte skozi dan. Lahko pa si tudi pomagate tako, da zmešate žlico medu in limoninega

Ingver in med

Ingver je znan po tem, da blagodejno deluje pri bolečem grlu. Strite svež ingver in poskusite iz njega dobiti čim več tekočine, zmešajte z enako količino medu. Vzemite pol čajne žličke na enkrat in ponovite nekajkrat na dan.

Preverite tudi, kako izdelati svoje pršilo za vneto grlo:

Domače zeliščno-ingverjevo pršilo za vneto grlo