0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBoleče grlo - Kako premagati vneto grlo na naraven način

Boleče grlo – Kako premagati vneto grlo na naraven način

MORDA VAS ZANIMA

Preverite, kako si lahko pomagate, ko imate vneto ali boleče grlo in kdaj morate zaradi neprijetne bolečine v grlu obiskati zdravnika.

- Oglas -

Če vneto grlo ne izzveni v treh do petih dneh obiščite zdravnika

Moramo se zavedati, da nas mora pregledati zdravnik, če vneto grlo oziroma bolečina v grlu v treh do petih dneh ne izzveni ali če se temperatura ne normalizira ali ne moremo normalno požirati. V teh primerih imamo namreč lahko gnojno vnetje žrela ali angino, ki potrebujeta antibiotično zdravljenje, lahko pa celo ognojek, ki povzroča boleče grlo. Bolnik s takim ognojkom le stežka odpre usta. Dolgotrajna bolečina v predelu žrela pa je lahko tudi znak rakave bolezni. Če je vaša bolečina v grlu posledica prehlada, si lahko na naslednje načine tudi sami pomagate pri ublažitvi bolečine.

Boleče grlo ni vedno le znak prehlada

Preden se odločite za blaženje bolečine v grlu doma morate vedeti, da je lahko boleče grlo svarilni znak hujše bolezni in da ni vedno le znak prehlada. V 70 odstotkih bolečine v grlu povzročijo virusi, denimo virus prehlada, 30 odstotkov pa bakterije, zaradi katerih je vneto grlo še bolj boleče pri požiranju in ki jih ne preženeta topel čaj in veliko počitka.

Kako si na naraven način pomagamo, ko imamo boleče in vneto grlo?

Obstaja nekaj učinkovitih in naravnih metod in pripravkov, ki vam bodo v pomoč, če imate boleče ali vneto grlo. Zbrali smo nekaj najbolj priljubljenih.

- Oglas -

Česen

Česen vam lahko učinkovito pomaga, ko imate boleče grlo. Česen namreč deluje antimikrobno in protivnetno. Na dan naj bi zaužili stok ali dva. Pri bolečem grlu poskusite z žvečenjem česna. Olupljen strok česna prej malce natrite, da boste dobili čim več njegovega soka. Olajšanje naj bi začutili v dnevu ali dveh.

Grgranje slane vode lahko ublaži vneto grlo

Če čutite, da se neprijeten občutek v grlu razvija počasi, je grgranje slane vode eden od načinov, ko vam lahko pomaga pri tem, da ustavite razvoj bolečine, ko imate vneto grlo. Sol namreč uničuje mikrobe, poleg tega pa ima slana voda protivneten učinek. Dodajte čajno žličko soli v skodelico tople vode, premešajte in uporabite za temeljito grgranje. Ponovite večkrat na dan in premagajte boleče grlo.

Listi bazilike

Tudi infuzija iz listov bazilike (Ocimum basilicum) lahko pripomore pri ublažitvi bolečine v grlu. Trideset minut namakajte nekaj listov bazilike v topli vodi in popijte napitek.

Med in limona

Starodaven recept, ki je učinkovit tudi za ublažitev nočnega kašlja, lahko ublaži vneto grlo. Žlico surovega medu in sok iztisnjen iz polovice limone dodajte v skodelico tople vode in srkajte skozi dan. Lahko pa si tudi pomagate tako, da zmešate žlico medu in limoninega. Super recept za boleče grlo!

Ingver in med – zmagovalna kombinacija za boleče grlo

Ingver je znan po tem, da blagodejno deluje pri bolečem grlu. Če imate boleče grlo, ssvež ingver in poskusite iz njega dobiti čim več tekočine, zmešajte z enako količino medu. Vzemite pol čajne žličke na enkrat in ponovite nekajkrat na dan.

.

NAJNOVEJŠE