0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBazilika – vsestranska začimba ki lajša krče

Bazilika – vsestranska začimba ki lajša krče

MORDA VAS ZANIMA

Bazilika je rastlina, ki ji pripisujejo predvsem zmožnost lajšanja krčev, zlasti v želodcu in črevesju. Listi naj bi pomagali pri prebavi in spodbujali tek. Uporabljajo jih tudi proti vetrovom, napenjanju in zaprtju. Grgranje čaja naj bi lajšalo vnetje in bolečine v grlu, vdihavanje pare pa naj bi pomagalo pri čiščenju sinusov in dihalnih poti. Baziliko (Ocimum basilicum) cenijo povsod po svetu. Njeno ime izvira iz grške besede (basilikon), ki pomeni kralj, kraljevski. Že v antiki je bazilika prišla v Evropo. Grki in Rimljani so jo razširili po vsem Sredozemlju. Ves čas se je drži sloves zdravilne rastline.

- Oglas -
Bazilika
V zdravilne namene so uporabni listi in cvetovi bazilike.

Bazilika je enoletno grmičasto razraslo zelišče s pokončnim steblom, ki je v prerezu kvadratasto. Izvira iz južne in jugovzhodne Azije, kjer raste kot večletna rastlina. Zraste tudi do 60 centimetrov visoko. Jajčasti ali podolgovati in celorobi listi so lahko temnozeleni ali celo rdečkasti, odvisno od sorte. Dolgi so 2,5 do pet centimetrov in polovico toliko široki. Pri nekaterih sortah je njihova površina valovita ali mehurjasto izbočena. Cveti od julija do oktobra, odvisno od časa setve. Semena so drobna, jajčasta in črne barve. Cvetovi so beli in značilne oblike za družino ustnatic. Rastlina je zelo dišavna in jo pogosto uporabljamo v kulinariki.

Bazilika diši po zdravju

V zdravilne namene so uporabni njeni listi in cvetovi. Olistana stebla s cvetovi nabiramo od poletja do jeseni. Lahko jih posušimo v senci, na drobno zrežemo in v dobro zaprti posodi shranimo na temnem za uporabo v poparkih ali prevretkih. Alkoholni izvlečki, pridobljeni iz svežih cvetov bazilike, so sestavina nekaterih mazil za celjenje ran.

Iz cvetoče rastline z destilacijo z vodno paro pridobivajo eterično olje. Bazilika namreč vsebuje do sedem mililitrov eteričnega olja na kilogram. Njegove glavne sestavine se razlikujejo glede na to, kje rastlino gojijo. Tako je v eteričnem olju različice, ki raste na otokih Indijskega oceana, od 65 do 85 odstotkov estragola. Različica, ki jo gojijo v južni Evropi in Egiptu, pa ima eterično olje, katerega glavna sestavina je linalol. Bazilika vsebuje tudi čreslovine.

- Oglas -

Eterična olja bazilike se lahko zelo razlikujejo med seboj po kemični zgradbi in po zdravilnih učinkih, zato moramo vedeti, katero olje smo kupili. Za uporabo v aromaterapiji priporočajo olje z večjim odstotkom linalola (pogosto imenovano evropska bazilika). Cena francoskega in nemškega eteričnega olja je lahko do desetkrat večja od tistega z otoka Reunion.

Cvet bazilike
Cvetovi so običajno beli in rastejo v vretencih na koncu stebel.

Bazilika uredi prebavo in več

V ljudskem izročilu zasledimo številne in raznolike učinke, ki jih pripisujejo baziliki in njenemu eteričnemu olju.

  • Bazilika naj bi izboljšala prebavo, apetit in lajšala slabost, napenjanje, zgago, želodčne in črevesne krče, zaprtost in bruhanje.
  • Koristila naj bi dihalom z uničevanjem kužnih klic, odpiranjem dihalnih poti, blaženjem kašlja in protibolečinskim delovanjem.
  • Delovala naj bi tudi proti duševni in telesni utrujenosti. Tako naj bi vplivala na razbistritev uma, boljšo osredotočenost in pozornost. Blažila naj bi glavobol, migreno, vrtoglavico, tesnobnost, depresijo, ranljivost in tudi znake kronične utrujenosti in stresa. Za zdravljenje utrujenih, napetih in preobremenjenih mišic pri športnikih priporočajo mešanico iz več olj (na primer v povezavi s sivko).
  • Mazilo, v katerem sta baziliki primešana tudi meta in kumina, naj bi celilo rane in ureznine.

Kako in kdaj

  • Pri težavah s prebavo lahko uživamo poparek bazilike. Štiri do šest gramov posušenih listov prelijemo z 250 mililitri vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Popijemo skodelico neoslajenega čaja na dan. Pri kroničnem napenjanju popijemo dve do pet skodelic na dan med obroki. Po enem tednu prenehamo in nato čez teden spet začnemo.
  • Za lajšanje vnetja grla uporabljamo prevretek bazilike, ki ga pripravimo tako, da dve žlički posušenih listov kuhamo v 250 mililitrih vode v pokriti posodi 10 do 15 minut. Precedimo in ohladimo. Grgramo dvakrat ali trikrat na dan.
  • Za celjenje ran in ureznin lahko uporabljamo mazilo na osnovi bazilike, in sicer tako, da ga nanesemo na prizadeto mesto dvakrat ali trikrat na dan.
  • Eterično olje bazilike uporabljamo na enak način kot vsa ostala eterična olja: kot mešanico nekaj kapljic eteričnega olja in nosilno olje za zunanjo uporabo, v izparilniku ali kot vodno raztopino za razprševanje po prostoru oziroma vdihavanje. Eterično olje bazilike lahko tudi uživamo tako, da eno do dve kapljici nakapamo na kocko ali žličko sladkorja in to zaužijemo ali pa ga uporabljamo kot začimbo namesto posušene ali sveže bazilike. Še posebej dobro se prilega mesnim, ribjim in zelenjavnim jedem. Ker ima to eterično olje zelo močan vonj, ga morate uporabljati v majhnih količinah.

Terapevtskih odmerkov bazilike ne smemo jemati dolgo časa in neprekinjeno. Noseče ženske ali doječe matere naj se terapevtskim odmerkom bazilike izogibajo. Bazilike tudi ne smemo dajati dojenčkom ali majhnim otrokom.

Bazilika v lončkih
Bazilika je občutljiva rastlina, ki ne prenaša prevelikega hladu in vlage, zato je zelo primerna za gojenje v lončkih.

Tudi v kozmetiki

Eterično olje bazilike običajno uporabljajo v izdelkih za osebno nego, parfumski in prehrambni industriji ter aromaterapiji. V naravni kozmetiki se uporablja za dišečo, krepilno in pomirjevalno kopel. Sok sveže rastline, razredčen s prekuhano vodo, pa je dober tonik za kožo.

- Oglas -

Vedno pri roki

Baziliko lahko gojimo doma na vrtu. Najbolje uspeva v bogati, rahli, dobro prepustni zemlji, a je primerna tudi za suha tla. Potrebuje toplo, sončno lego na vrtu. Lahko jo gojimo tudi v cvetličnem lončku na sončni okenski polici v kuhinji. Tako lahko sproti trgamo njene sveže liste za uporabo v kuhinji. V biodinamičnem vrtnarjenju jo uporabljajo za odganjanje škodljivcev s krompirja in paradižnika. Bazilika naj bi bila koristna tudi za zdravo rast kumar, saj vonj eteričnega olja bazilike odganja mrčes (komarje, muhe, ose).

NAJNOVEJŠE