DomovZdravilne rastlineBazilika – vsestranska začimba za zdravje in dobro počutje

Bazilika – vsestranska začimba za zdravje in dobro počutje

Bazilika, znana tudi kot kraljevsko zelišče, je ena izmed najbolj priljubljenih in vsestranskih začimb v kulinariki. Zaradi svoje edinstvene arome in številnih zdravilnih lastnosti je bazilika nepogrešljiva v številnih kuhinjah po vsem svetu.

- Oglas -

Pradomovina bazilike je Indija, njeni ostanki, ki so jih našli v egipčanskih grobnicah, na primer segajo kar 3500 let pred našim štetjem. Bazilika je bila zelo priljubljena začimba tudi že v času starih Rimljanov. Številni zapisi potrjujejo njeno vsestranskost, v času vladavine Julija Cezarja je bila nadvse cenjena kot začimba, pa tudi kot okrasna rastlina. Menihi so baziliko v srednjo Evropo prinesli v začetku 12. stoletja.

Zakaj je bazilika koristna in uporabna?

Bazilika je bogata z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi telo pred poškodbami prostih radikalov. Antioksidanti, kot so flavonoidi in polifenoli, zmanjšujejo oksidativni stres, ki je povezan s staranjem in razvojem kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, rak in diabetes. Redno uživanje bazilike lahko prispeva k boljšemu splošnemu zdravju in zaščiti celic.

Protivnetno delovanje

Bazilika ima močne protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjševati vnetja v telesu. Eterična olja, ki jih najdemo v njej, kot so eugenol, linalool in citronelol, delujejo kot naravne protivnetne učinkovine. To je še posebej koristno pri boleznih, kot so artritis, vnetne črevesne bolezni in alergije. Uživanje lahko pomaga ublažiti simptome teh bolezni in izboljšati splošno počutje.

Bazilika

Naravna podpora za imunski sistem

Vitamin C in drugi antioksidanti, ki jih najdemo v baziliki, igrajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Poleg tega vsebuje antibakterijske in protiglivične spojine, ki pomagajo zaščititi telo pred različnimi mikroorganizmi.

Odlična za prebavo

Bazilika je najbolj znana po svojem blagodejnem delovanju ob različnih prebavnih težavah. Spodbuja namreč izločanje prebavnih encimov in pomaga izboljšati prebavo. Lahko pomaga pri lajšanju prebavnih težav, kot so napihnjenost, krči in zgaga. Čaj iz bazilike je priljubljen naravni pripravek za pomiritev prebavnega sistema in izboljšanje prebave.

- Oglas -

Pomiritev in zmanjšanje stresa

Bazilika ima adaptogene lastnosti, kar pomeni, da pomaga telesu prilagoditi se na stres in izboljšati splošno odpornost na stresne dejavnike. Lahko pomaga pomiriti živčni sistem, zmanjšati anksioznost in izboljšati razpoloženje. Eterična olja v rastlini se pogosto uporabljajo v aromaterapiji za sprostitev in pomiritev uma.

Bazilika

Bazilika in njene zdravilne lastnosti

Baziliko zagotovo najdemo v skoraj v vsakem gospodinjstvu. Je ena najbolj osnovnih začimb in zato se zanjo vedno najde prostor tudi v najmanjšem cvetličnem lončku na okenski polici.

Poleg tega, da je zelo široko uporabna, pa se bazilika ponaša tudi s številnimi pozitivnimi zdravilnimi lastnostmi. Z njenimi aromatičnimi listi lahko odlično začinimo najrazličnejše solate, dodajamo jo k različnim zelenjavnim omakam, jedem iz surove zelenjave, paradižnikovemu soku, svežemu siru, koktajlom, testeninam in mesu. Posušena bazilika se odlično poda k ovčetini in govedini, juham iz zelenjave in stročnic ter paradižnikovi omaki.

Učinkovita za želodčne in prebavne težave

Bazilika dobro dene ljudem, ki jih pestijo različne želodčne in prebavne težave. Preprečuje napenjanje, zato jo dodajamo jedem, ki vsebujejo stročnice. Bazilika pomaga pri prebavi hrane in spodbuja delovanje želodca. Ta začimba tudi krepi tek, spodbuja peristaltiko in praznjenje črevesja, preprečuje črevesne krče in pozitivno vpliva na ravnovesje črevesne mikro flore.

Uporaba bazilike

Čaj iz bazilike

Bazilikin čaj si lahko pripravijo ljudje, ki imajo težave z blagimi depresijami in nervozami, pa tudi vsi, ki se hitro vznemirijo in razdražijo. Poleg tega je bazilika tudi odličen afrodiziak, saj spodbuja spolni nagon, zaradi česar naj jo uživajo tisti s slabšo potenco.

- Oglas -

Bazilika v ljudski medicini

V ljudski medicini bazilika velja za odlično zdravilo zoper astmo, pljučna obolenja, tuberkulozo in vnetja ledvic. Bazilika namreč lajša uriniranje, krepi krvni obtok, zdravi kašelj ter pomaga pri izločanju sekretov iz želodca, črevesja in bronhijev. Z njeno pomočjo zdravimo tudi glavobole in znižujemo povišano telesno temperaturo. Z bazilikinim čajem si izpiramo ustno votlino in grlo ter jo grgramo. Uživanje bazilike pripomore tudi k močnejšemu izločanju mleka pri doječih materah, z njo odpravljamo tudi kašelj in slabost ter povečujemo znojenje.

Pomaga zniževati telesno temperaturo in blaži simptome prehlada

Ker snovi v baziliki delujejo antibakterijsko, nam je lahko v pomoč tudi pri zdravljenju različnih vnetij in pri zniževanju povišane telesne temperature. Iz listov si lahko pripravite čaj in ga pijte večkrat na dan.

Zdravje ustne votline in zob

Če imate težave težave s krvavenjem dlesni, slabim zadahom in kariesom, si lahko pomagate tudi z baziliko, saj njene antibakterijske sestavine pomagajo pri preprečevanju tovrstnih težav. Nekateri si pomagajo tudi tako, da požvečijo liste.

Kaj pa kozmetični pripravki?

V kozmetiki liste bazilike ali njen izvleček uporabljamo za nego oslabele, izsušene in zategnjene kože. Bazilika pomaga tudi pri različnih oblikah kožnih nečistoč, na primer pri lišajih, izpuščajih itd., Kot zanimivost lahko povemo, da sta bila tonik in dišavna vodica iz bazilike skupaj z meliso prva ljudska kozmetična preparata.

Pica z baziliko

Uporaba bazilike v kulinariki

Bazilika je nepogrešljiva sestavina v številnih kuhinjah, zlasti v sredozemski in azijski kulinariki. Njeni sveži listi so odličen dodatek k solatam, juham, testeninam in picam. Klasična jed, kot je solata Caprese, v kateri so paradižnik, mocarela in sveža bazilika, je odlična predstavitev okusa in svežine bazilike.

Pesto genovese je ena izmed najbolj priljubljenih omak, narejena iz sveže bazilike, pinjol, parmezana, česna in olivnega olja. Pesto se pogosto uporablja kot omaka za testenine, dodatek k juham ali kot namaz za kruh.

Bazilika se odlično ujema tudi s sadjem, kot so jagode, lubenica in mango. Uporablja se lahko v sadnih solatah, smoothijih ali kot okras za sladice. Limonasti bazilik doda svežo citrusno noto jedem, medtem ko tajski bazilik pogosto najdemo v tajskih in vietnamskih jedeh, kot so curryji in pho juha.

Baziliko lahko uporabite tudi za pripravo čaja. Sveže ali posušene liste prelijte z vročo vodo in pustite stati nekaj minut. Bazilikin čaj je osvežujoč napitek, ki pomaga pomiriti prebavo in sprostiti telo.

Bazilika na vrtu

Ker je bazilika zelo občutljiva na nizke temperature, zelo redko uspeva kot samonikla rastlina.  Gre za enoletno rastlino, ki tvori od 40 do 60 visok in močno razvejan grmiček. Bazilika ima jajčaste, dolgopecljate in včasih nekoliko nazobčane liste. Cvetovi bazilike so rožnate, bele ali purpurne barve in se v velikem številu razvijajo na vrhu stebla ali na stranskih poganjkih. Njeni plodovi so suhi, rdečkasti ali rjavi. So jajčaste oblike, veliki od 1,5 do 2 mm, vsebujejo pa črno seme. Celotna rastlina je zelo aromatična.

Priporočamo, da baziliko sušite v snopičih v temnem in zračnem prostoru, posušeno pa shranjujete v nepredušno zaprti embalaži, saj boste tako preprečili izhlapevanje eteričnih olj. Pri baziliki so zdravilni cvetoča zel, listi in seme.

V baziliki najdemo do 1 odstotka eteričnega olja, cineol, metilkavikol, linalol, pineol, timol, čreslovine, glikozid in grenke snovi, saponine, kafro …

NAJNOVEJŠE