0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVzroki za napenjanje in vetrove, za katere morda niste vedeli

Vzroki za napenjanje in vetrove, za katere morda niste vedeli

MORDA VAS ZANIMA

Do spahovanja in napenjanja pride, ko želi telo izločiti odvečen zrak, ki se je nakopičil v želodcu, kamor je zašel med hranjenjem in pitjem. Povprečna odrasla oseba vetrove izloča vsaj desetkrat na dan, to ni nič sramotnega in je popolnoma normalno. Sestavljeni so iz zaužitega zraka in plinov, denimo žveplovega dioksida, ki nastanejo v procesu razgradnje hrane. Vetrov pa ne povzroča samo hrana (mleko, stročnice, čebula itd.), vzroki lahko tičijo tudi drugje in na mnoge od njih ne bi niti pomislili.

- Oglas -

Zobne proteze, ki se slabo prilegajo

Pri starejših ljudeh je mnogokrat vzrok v slabo prilegajoči se zobni protezi, ki so vzrok nepravilnemu žvečenju in posledično požiranju zraka. Zobne proteze se morajo v izogib tovrstnim težavam tesno prilegati, tudi žvečenje je potem mnogo lažje.

Zamašen nos

Zamašen oziroma smrkav nos, ki je posledica prehlada, je tudi lahko dežurni krivec za povečano napenjanje, saj povzroča dodatno požiranje zraka. Sredstvo proti krčenju žil v nosni sluznici (dekongestiv) je lahko pri tem v pomoč, vendar dolgotrajna uporaba povzroči odvisnost nosne sluznice, ki v odsotnosti dekongestiva le še bolj nabrekne. Tudi s spiranjem s fiziološko tekočino in inhalacijami si lahko pomagate.

Kalcijev karbonat v prehranskih dopolnilih

Če niste zaužili nič spornega, kljub temu pa vas napenja, je lahko vzrok v prehranskem dopolnilu, ki vsebuje med drugim tudi kalcijev karbonat, saj ta v želodcu sprošča ogljikov dioksid.

- Oglas -

Pretesne hlače

Tako je, tudi pretesne hlače in povečan pritisk okoli pasu lahko povzroči napenjanje, spahovanje in vetrove. Pas vsekakor zrahljajte, pozorni pa bodite tudi na spodnjice.

.

NAJNOVEJŠE