0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCurry pomaga pri alergijah in nespečnosti

Curry pomaga pri alergijah in nespečnosti

MORDA VAS ZANIMA

Curry je v Indiji in nekaterih ostalih azijskih deželah na jedilniku vsak dan in Indijci dobro vedo, da njegova uporaba prinaša celo vrsto zdravilnih učinkov. Skrivnost je v njegovih mnogih sestavinah, saj ima prav vsaka od njih določene zdravilne lastnosti. Navadno je v curryju okrog 20 sestavin, ponekod v Indiji pa jih zmešajo tudi do 36. Od količine in kombinacije sestavin je odvisna tudi aroma končne začimbe. Kajenski poper, črni poper, kumina, nageljnove žbice, ingver, kurkuma, muškatni orešček, gorčična semena in koriander  so obvezne sestavine v tej mešanici začimb, dodamo pa jim lahko še mnoge druge.

- Oglas -

Curry

Kumina ima sprostitvene učinke

Značilnost kumine je, da ima sprostitvene učinke, zato redna uporaba pomaga tudi pri nespečnosti. Študije so pokazale, da eterično olje kumine deluje kot relaksant, blagodejno pa vpliva tudi na prebavo. Ker je kumina obvezna sestavine vsakega curryja, vsakodnevno uživanje jedi, ki jih začinimo s curryjem odpravlja nespečnost in pripomore k duševnemu miru.

Antialergijske lastnosti

Koriander je močan antihistaminik, ki lajša simptome sezonskih alergij. Koriandrovo olje se lahko uporablja tudi za zmanjševanje alergijskih reakcij na rastline, pike žuželk, na hrano in druge snovi, ki povzročajo reakcije bodisi v primeru stika ali uživanja. Zdravilne učinkovine so tako v sveži rastlini kot v suhih semenih koriandra ali posušenih in zmletih listih. Koriander je v Indiji nekaj podobnega kot pri nas peteršilj, vsebuje ga skoraj vsaka jed, poleg tega je – enako kot kumina – obvezna sestavina vsakega curryja.

.

NAJNOVEJŠE