DomovZdravje & prehranaAditivi: Kako varni so pravzaprav?

Aditivi: Kako varni so pravzaprav?

Aditivi so dodatki v ลพivilsko-pridelovalni industriji, ki se dodajajo jedem zaradi tehnoloลกkih zahtev pri predelavi hrane ali pa zato, da se hrana ne pokvari. Poznamo jih prek 5000, mednje ลกtejemo tako arome kot barvila in konzervanse. Na konฤnih izdelkih so vsi aditivi, ki jih neko ลพivilo vsebuje, sicer navedeni, vendar veฤina ljudi ob mnoลพici navedenih E-jev pravzaprav ne ve, kaj ti sploh pomenijo.

Aditivi

Vrste aditivov

Aditive razvrลกฤamo glede na njihovo funkcijo v veฤ skupin. Sorbitol, manitol, aspartan itd. spadajo med sladila, kurkumin, amarant in karamel pa med barvila. Brez barvil bi bila hrana resda bolj zdrava, vendar potroลกnikom zaradi pustega videza ne bi bila veฤ tako zanimiva. Vloga konzervansov je ohranjanje ลพivila ฤimdlje uลพitnega oziroma prepreฤevanje kvarjenja, mednje spadata denimo benzojska in sorbinska kislina, pa tudi ลพveplov dioksid, sulfiti itd., antioksidanti prav tako podaljลกujejo rok uporabnosti. Poleg naลกtetih med aditive spadajo ลกe ojaฤevalci okusa, ki poudarijo okus neke jedi in jih najdemo v juhah in testeninah v vreฤkah, emulgatorji, nosilci, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti, sredstva proti strjevanju, sredstva za poveฤanje prostornine, sredstva proti penjenju, stabilizatorji itd.

So aditivi res varni?

Vse aditive, ki so dodani procesiranim izdelkom v naลกih trgovinah, je Evropska agencija za varnost hrane sicer oznaฤila za varne, vendar pa morajo proizvajalci pri mnogih med njimi upoลกtevati mejne vrednosti, to pomeni, da dovoljene koliฤine aditiva ne smejo prekoraฤiti, saj bi bil konฤen izdelek v nasprotnem primeru zdravju ลกkodljiv. Po raziskavah sodeฤ mnogi aditivi lahko povzroฤijo alergijske ali gastrointestinalne reakcije pri nekaterih ljudeh. E 407 ali karagenan povezujejo z rakom na ลพelodcu, E 330 povzroฤa vnetje dlesni, E 951 ali aspartam povezujejo z glavoboli, migreno, rakavimi spremembami in moลพganskimi okvarami, E 250 ali nitrit je prav tako rakotvoren in ลกe bi lahko naลกtevali. ฤŒetudi nam proizvajalci zatrjujejo, da so aditivi, ki jih dodajajo ลพivilom, dokazano varni, pa je dejstvo, da tudi medsebojen vpliv aditivov, ki je potencialno ลกe bolj nevaren od aditivov samih, ni bil nikoli raziskan, zaradi zahtevnosti izvedbe takลกne ลกtudije pa najverjetneje tudi nikoli ne bo.

Hrano si raje pripravljajmo sami

ฤŒisto vse, kar kupujemo v trgovini, lahko pripravimo tudi sami doma in ko nek recept osvojimo, je lahko denimo doma narejena ฤokolada celo boljลกa od tiste kupljene. Juham in testeninam iz vreฤke bi se bilo vsekakor bolje izogibati, raje si sami pripravimo veฤjo koliฤino juhe, ki jo potem razdelimo v plastiฤne posodice in zamrznemo. Alergije in razliฤne oblike raka sta bolezni, ki sta v danaลกnjem svetu po pojavnosti vsekakor na prvem mestu. ฤŒetudi ni neizpodbitno dokazano, da aditivi, ki se nahajajo v veฤini kupljenih ลพivil, ลกkodujejo zdravju, pa se moramo vpraลกati, zakaj so bile naลกe babice, ki so ลพivele tako rekoฤ od krompirja in kislega zelja, meso pa se je na njihovem jedilniku znaลกlo pribliลพno enkrat na teden, bolj zdrave od nas? Morda bi bil ฤas, da prenehamo kupovati stvari, ki vsebujejo sestavine, za katere se nam ne sanja, kaj pravzaprav pomenijo in si hrano pripravljamo kar sami doma. Zaฤinimo jo s soljo in poprom ter vrtnimi zeliลกฤi, drugih aditivov pa v tem primeru ne bomo potrebovali.

Lina Zalaznik
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik je avtorica ฤlankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bliลพnjih, morja, smeha ter lepe narave.

NAJNOVEJล E