Ko na rastlinah paradižnika zasijejo prvi rdečkasti odtenki, to ni znak za počitek, ravno nasprotno! Obdobje zorenja je eno najpomembnejših v celotni sezoni gojenja te priljubljene vrtnine. Ravno zdaj lahko s pravilnimi ukrepi povečamo pridelek, izboljšamo okus plodov in preprečimo težave, kot so gnitje, pokanje, ožigi ali bolezni.
Redno odstranjujte zalistnike
Čeprav ste to verjetno že počeli, je obdobje zorenja tisto, ko zalistniki (stranski poganjki v pazduhah listov) še vedno vztrajno rastejo.
- Zakaj? Ker zalistniki kradejo rastlini energijo, ki bi morala iti v zorenje plodov.
- Kako? Odstranite jih zgodaj zjutraj z ostrimi prsti ali škarjami. Manjše zalistnike le odščipnite.
- Nasvet: Ne odstranjujte jih v mokrem vremenu, saj to povečuje tveganje za okužbe.
Pravočasno odstranjevanje vrhov
Ko paradižnik doseže želeno višino in je na rastlini dovolj plodov, ga »zašpičimo« – odstranimo vršni poganjek.
- Kdaj? Približno konec julija ali v začetku avgusta, odvisno od sorte in rasti.
- Zakaj? Tako rastlina usmeri energijo v zorenje obstoječih plodov, namesto v rast novih cvetov.
- Kako? S škarjami odrežite glavni vrh nad drugim ali tretjim listom nad zadnjim grozdom.
Zaščita pred sončnimi ožigi
Ko plodovi dozorijo, so bolj občutljivi na močno sonce, ki jih lahko dobesedno »opeče«.
- Znaki sončnega ožiga: bleda ali bela lisa na zunanji strani plodu, ki kasneje postane mehka ali gnije.
- Rešitev:
- Ne odstranjujte preveč listov.
- Lahko uporabite tudi senčno mrežo ali zastirko, zlasti ob južni steni ali na balkonu.
Pravilno in enakomerno zalivanje
Ko paradižnik zori, je redno zalivanje ključnega pomena. Premalo vode povzroči majhne plodove, preveč nenadne vode pa njihovo pokanje.
- Zalivajte globoko – raje enkrat na dva ali celo tri dni obilno kot vsak dan površinsko.
- Vedno zalivajte zjutraj ali zvečer.
- Kapljično namakanje je najboljša rešitev za konstantno vlago.
- Ne močite listov, saj to pospeši razvoj plesni.
Preventiva pred pokanjem plodov
Pogosto se zgodi, da tik pred zorenjem paradižniki začnejo pokati – še posebej po obilnem dežju po suhem obdobju.
- Zakaj se to zgodi? Ko paradižnik nenadoma vsrka preveč vode, zunanji sloj ne zmore raztezanja.
- Kako to preprečimo?
- Enakomerna vlaga je ključ.
- Raje paradižnike oberite nekoliko prej (ko so skoraj zreli) in jih pustite dozoreti v senci.
Pozornost na bolezni in škodljivce
Zorenje je čas, ko so rastline bolj občutljive na bolezni, saj je vlaga (jutranja rosa, dež, zalivanje) pogosto ujeta na listih in plodovih.
Najpogostejše bolezni:
- Plesen (Phytophthora infestans) – sivo-črne lise na listih in steblu.
- Paradižnikova pegavost listov – rumene in rjave pike, ki povzročijo odpadanje listov.
Kako ukrepati?
- Odstranjujte okužene dele.
- Ne škropite po listih.
- Lahko uporabite naravne pripravke (npr. čaj iz preslice ali sode bikarbone).
Spremljanje škodljivcev
Nekatere vrste hroščev, uši in gosenice lahko napadejo plodove tik pred zorenjem.
- Pazite na:
- Uši (zlasti na vrhovih in mladih poganjkih).
- Kapusov belin in njegove ličinke.
- Polži pri tleh.
- Rešitve:
- Naravni pripravki iz kopriv, česna ali pelina.
- Ročno odstranjevanje.
- Pasti za polže (pivo, glinene posodice).
Redno obiranje zrelih plodov
Če pustimo preveč zrelih paradižnikov na rastlini, ta upočasni zorenje preostalih plodov.
- Rešitev: Obirajte redno, vsakih nekaj dni.
- Nasvet: Če opazite, da paradižniki počasi rdečijo, jih oberite v fazi tehnične zrelosti (rahlo oranžno-rdeči) in jih dozorevajte v senci.
Skrb za paradižnike v loncih
Paradižniki v posodah imajo posebne potrebe:
- Zalivanje je pogostejše – včasih tudi dvakrat dnevno.
- Gnojite z organskimi tekočimi gnojili vsakih 7–10 dni.
- Lonci naj bodo v polsenci, če temperature presegajo 32 °C.
Hranila in dognojevanje
V obdobju zorenja rastline potrebujejo predvsem kalij, ki vpliva na tvorbo sladkorjev in obarvanost plodov.
- Naravni viri kalija: pepel iz lesa (v manjših količinah), bananine lupine, tekoče gnojilo iz kopriv in gabeza.
- Ne pretiravajte z dušikom – ta spodbuja rast listov, ne pa zorenje.
Kako pobrati in shraniti pridelek
- Ne perite paradižnikov takoj po obiranju – voda skrajša obstojnost.
- Shranjujte jih v senci, na sobni temperaturi.
- Ne v hladilniku! – mraz vpliva na okus in teksturo.
- Za kasnejšo uporabo jih lahko:
- posušite,
- zamrznete narezane ali zmlete v mezgo,
- vložite v olju ali kisu,
- skuhate različne omake.
Načrtovanje drugega vala (sort z dolgim zorenjem)
Če imate sorte, ki zorijo pozneje (npr. volovsko srce, san marzano ipd.), bodite še posebej pozorni na:
- Odstranjevanje spodnjih listov (za boljši pretok zraka).
- Vrh rastline zašpičite že konec julija.
- Dodajte podporo za težke plodove.
- Obirajte plodove sproti, da rastlina lažje dozori preostale.
Drobni ukrepi, ki prinašajo velik pridelek
Paradižnik je ena izmed najhvaležnejših vrtnin, a le če zanj poskrbimo v pravem trenutku. Obdobje zorenja je tisto, ki odloča o tem, ali bomo jedli sladke, čvrste in zdrave plodove ali pa bomo razočarani ob mehkih, popokanih in neokusnih primerkih.
Preberite še:
- Kako pravilno postaviti oporo za paradižnik: Najboljše in najslabše metode, ki vplivajo na pridelek
- To je najpogostejša napaka pri zalivanju, ki poleti uničuje vaše paradižnike