0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNori na oreščke? Upravičeno.

Nori na oreščke? Upravičeno.

MORDA VAS ZANIMA

Nekateri oreščke še vedno obravnavajo kot visoko kalorično hrano, polno maščob, ki se ji je treba v velikem loku izogibati. Ob tem se ne zavedajo, da tudi maščobe, poleg beljakovin in ogljikovih hidratov, prispevajo k uravnoteženi prehrani. Oreščki med drugim skrbijo za  uravnavanje telesne teže, boljše razpoloženje, pozitivno pa vplivajo tudi na uravnavanje ravni holesterola v krvi. Z rednim uživanjem znatno zmanjšamo možnost za nastanek bolezni srca in ožilja, katerih delež žal še vedno narašča.

- Oglas -

Oreščki

Predstavljamo vam nekaj razlogov, zakaj bi morali biti oreščki redno na vašem jedilniku:

Oreščki so odličen vir beljakovin.
V oreščkih najdemo veliko kakovostnih beljakovin in zdravih maščob, vsebujejo malo ogljikovih hidratov, polni pa so tudi številnih vitaminov in mineralov. Prav tako imajo zelo nizek glikemični indeks.

- Oglas -

Oreščki so zelo nasitni.
Zaradi visokega deleža maščob oreščki resda vsebujejo precej kalorij, a so hkrati tudi zelo nasitni. Že več raziskav je dokazalo, da so nam oreščki pravzaprav v pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov.

Oreščki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin.
V oreščkih najdemo veliko topnih prehranskih vlaknin, ki dokazano zmanjšujejo tveganje za razvoj raka in srčno-žilnih boleznim, znižujejo skupni in slabi (LDL) holesterol ter pomagajo uravnavati krvni sladkor.

Oreščki so odličen vir fitosterolov.
Fitosteroli naj bi iz našega telesa pomagali odstranjevati presežek holesterola, prav tako pa z uživanjem hrane, bogate z rastlinskimi steroli, zmanjšujemo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Oreški so polni zdravih maščob.
Oreščki vsebujejo veliko linolne in alfa linolenske esencialne maščobne kisline. Esencialnih maščobnih kislin telo ne more proizvesti samo, ampak jih moramo vnesti s hrano. Zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin je naša koža suha, v telesu so prisotna vnetja, lahko pride do težav s plodnostjo, pomanjkanje pa lahko vpliva tudi na sposobnosti pomnjenja ter na zdravje srca in ožilja.

- Oglas -

V oreščkih najdemo veliko vitaminov iz skupine B.
Oreščki vsebujejo naslednje vitamine iz B-kompleksa: riboflavin, niacin, tiamin, pantotensko kislino, piridoksin in folate.

Oreščki so vir polifenolov.
Polifenoli so rastlinski antioksidanti, ki telo varujejo pred nevarnimi prostimi radikali. Oreščki vsebujejo različne vrste polifenolov, vključno z resveratrolom, luteinom, kriptoksantinom in drugimi. Določena semena, na primer laneno ali sezamovo seme, vsebujejo še veliko lignanov, ki uspešno varujejo pred rakom na rodilih.

V oreščkih najdemo veliko cinka, selena, magnezija in bakra.
Cink je mineral, ki močno vpliva na obrambni sistem ter reprodukcijo. Tudi selen je mineral, ki skrbi za krepak imunski sistem. Potrebe po njem bomo pokrili že dvema brazilskima orehoma dnevno.

Magnezij pa lahko označimo tudi kot mineral energije, saj smo zaradi njegovega pomanjkanja utrujeni in razdražljivi, poveča se tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka. Magnezij prav tako igra pomembno vlogo pri kostnem metabolizmu.

Poleg jeter in ostrig so oreščki najbogatejši vir bakra.

Oreščke lahko vzamete praktično kamorkoli.
Oreške lahko vzamete kamorkoli – vedno jih imate lahko v torbici ali nahrbtniku in tako nemudoma potešite lakoto.

Uživamo jih lahko na številne različne načine.
Oreški so odličen samostojni prigrizek, z njimi lahko obogatimo sendviče (pripravimo si lahko različne namaze), potresemo jih po solatah, odlični pa so tudi za pripravo različnih slaščic in kremastih smoothiejev.

Preberite si tudi, zakaj je namakanje oreškov tako pomembno.

NAJNOVEJŠE