0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVaginalna glivična okužba: Kako odpravimo težave?

Vaginalna glivična okužba: Kako odpravimo težave?

MORDA VAS ZANIMA

Vaginalno glivično okužbo povzroča gliva kvasovka Candida albicans. Vaginalna glivična okužba je precej neprijetna, sicer pa se glivične obužbe sluznice lahko sicer pojavijo tudi v ustih, okrog zadnjika in na penisu, vendar pa je prav vaginalna okužba najpogostejša. Vzroki za nastanek vaginalne okužbe so lahko različni, med najpogostejšimi je zagotovo zdravljenje z antibiotiki, ki lahko uničijo koristne bakterije, zaradi česar oslabi naš imunski sistem.

- Oglas -

Vaginalna glivična okužba

V vročih poletnih mesecih so ženske v veliko večji nevarnosti za razvoj glivične okužbe na intimnem predelu, saj vročina in vlažnost pomagata patogenim mikroorganizmom, da se bolje razvijajo in tako naredijo še večje težave. Koža srbi in peče, pojavijo se morda mehurčki in rdečica, včasih celo kožne razjede. Čas je, da te okužbe ustavimo!

Zakaj nastane vaginalna glivična okužba?

Vzrok za nastanek vaginalne glivične okužbe, poleg zdravljenja z antibiotiki, so še jemanje kontracepcijskih tabletk, pogoste prebavne motnje, uživanje hrane z veliko sladkorja, splošna preobremenjenost in preutrujenost. Konvencionalna medicina za zdravljenje vaginalne glivične okužbe navadno predpisuje kreme proti glivičnim obolenjem ali pa uporabo kontracepcijskih pripomočkov. Obe metodi lahko povzročata draženje sluznice, zato se lahko po pomoč nemalokrat obrnemo tudi k naravi.

- Oglas -

Pomoč z aromaterapijo

Eterično olje, ki odlično deluje proti glivicam, je olje čajevca. Iz njega si lahko pripravite kopel, s katero si izpirate vaginalni predel: šest kapljic eteričnega olja čajevca nakapajte v toplo vodo in si potem z njo umijte vaginalni predel. Čeprav eterično olje čajevca velja za eno blažjih zdravil proti glivičnim okužbam, pa ga na začetku močno razredčimo, saj bomo tako preprečili draženje kože. Primerni olji za tovrstne težave sta še sivkino in mirino olje.

Vaginalna glivična okužba

Kako preprečimo glivične okužbe nožnice?

Ustaviti glivične okužbe nožnice je sicer praktično nemogoče, vseeno pa vam nudimo nekaj nasvetov, kako se jim izogniti.

 1. Poskrbite, da bodo vaši intimni predeli čisti in jih v ta namen enkrat dnevno sperite s čisto vodo in enkrat s posebnim milom za intimno nego. Izdelek, ki ga izberete, naj bo nežen in posebej narejen za učinkovito čiščenje občutljivega predela, ki bo hkrati zaščitil njegovo naravno floro.
 2. Ne uporabljajte dišečih izdekov za tuširanje, odišavljenih higienskih vložkov ali tamponov in podobnih pripravkov, saj parfumi in kemikalije na teh izdelkih lahko povzročijo draženje, to pa lahko povzroči okužbo.
 3. Ne kopajte se v kopelih, jaccuzzijih ali bazenih, saj klor in dolgo namakanje v vodi spodbujajo nastanek okužb.
 4. Raje kot tampone uporabljajte higienske vložke.
 5. Osušite vaginalni predel po tuširanju, saj vlažno okolje spodbuja nastanek glivičnih okužb.
 6. Hkrati v taisti namen slecite mokre kopalke kar čim prej, ko pridete iz morja ali bazena.
 7. Vaše perilo naj bo bombažno, oblačila pa ohlapna, da bo koža lahko dihala. Ozka oblačila in sintetične tkanine, zapeljive čipke in zanimivi materiali ne prepuščajo zraka in s tem ustvarjajo idealno okolje za glivice.
 8. V času menstruacije pogosto menjajte higienske vložke ali tampone.
 9. Kadarkoli greste na stranišče, se obrišite od spredaj nazaj, da preprečite širjenje bekterij iz anusa v vaginalno področje.
 10. Pijte veliko vode, jejte zdravo hrano in se izogibajte sladkorju ter ogljikovim hidratom in se veliko sproščajte. Tudi stres je zelo pomemben faktor pri ustvarjanju idealnega okolja za razvoj glivične okužbe.
 11. Če imate druge zdravstvene težave in jemljete antibiotike, se izogibajte daljšemu času jemanja teh zdravil, saj negativno vplivajo na bakterijsko floro v nožnici.

Vaginalna glivična okužba in pomembnost higiene

Med drugim vam poleg izogibanja sladkorju in ogljikovim hidratom ter tudi gaziranim pijačam svetujemo, da v svojo dieto vpeljete česen, hrano, bogato z vitaminom C, in jogurte! Slednji vam namreč lahko pomagajo napolniti telo z zdravimi bakterijami. C vitamin pa bo dobro vplival na vaš imunski sistem. Preostala navodila in priporočila pa polagamo na srce vsem ženskam, saj se kar 75 odstotkov žensk v življenju vsaj enkrat sooči z glivično okužbo nožnice.

- Oglas -

Suhost nožnice, draženje, srbenje in celo neprijeten vonj so težave, o katerih ženske zelo nerade govorijo, vendar pa intimni predeli potrebujejo posebno nego in pozornost. Naj vas izcedek ne prestraši preveč, saj nožnica ves čas proizvaja beli tok, da uravnava ravnovesje bazičnosti in kislosti ter tako ščiti telo. Če je izcedek obilen, gostejši, sirast ali ima neprijeten vonj, pa seveda obiščite ginekologa, saj se je v takem primeru verjetno pojavila vaginalna glivična okužba nožnice.

Ko je ravnovesje vaginalne flore porušeno, se neprijetnosti hitro razbohotijo, zato si vsaj dvakrat dnevno pod tekočo vodo umijte intimne predele. To vam najbolj priporočamo po veliki potrebi (ko se seveda obrišete tako, kot smo navedli), obenem pa je priporočljivo, da za to higieno uporabljate posebno brisačo, papirnato brisačo, toaletni papir ali pa intimne robčke.

Glivična okužba nožnice

Uporaba zelišč pri vaginalni okužbi

Ko nas preseneti vaginalna glivična okužba, se je seveda želimo čim prej znebiti. Pri glivicah lahko pomagata ognjič in ameriški slamnik, najprimernejše pa je uporabiti tinkturo. Eno žličko tinkture dodamo v 600 ml tople vode in izperemo okuženi predel. Tudi česen je znan po svojem močnem protiglivičnem delovanju. Lahko ga uživamo svežega ali v obliki kapsul. Če imate pogosto težave z glivicami, ga uživajte kar vsak dan.

Česen je sicer primeren tudi za lokalno uporabo, vendar lahko v nekaterih primerih tudi močno draži vaginalno sluznico – oluščen strok česna pomočite v oljčno olje in navežete na bombažno nitko, strok potem vstavite v nožnico in pustite delovati čez noč.

Pomaga lahko tudi naturopatija

Glivice se najraje razvijejo v toplem in vlažnem okolju, zato je zelo pomembno, da je predel okrog nožnice čim bolj zračen in suh – koža mora dihati. Zato izberimo bombažno spodnje perilo in se izognimo tesnim in oprijetim hlačam. Prav tako se izogibajmo penečim kopelim in močnim milom, saj lahko uničijo naravni zaščitni film kože. Nekaterim pomaga izpiranje okuženega predela s slano vodo – za pripravo uporabimo približno peščico soli na veliko skledo tople vode.

Če imate rednega spolnega partnerja, o okužbi informirajte tudi njega, saj morata napotke upoštevati oba, sicer lahko v nasprotnem primeru ponovno okužita eden drugega in tako se vaginalna glivična okužba ponavlja precej časa.

Pri vaginalnih okužbah pomaga tudi navaden probiotični jogurt kot obkladek, lahko pa jogurt nanesete tudi na tampon in tega potem vstavite v nožnico. S tem ukrepom boste spodbudili pospešeno razmnoževanje obrambnih bakterij. Če je do okužbe prišlo zaradi jemanja antibiotikov, bo jogurt poleg tega okrepil tudi črevesno mikrofloro.

Ker se glive kvasovke razmnožujejo s pomočjo sladkorjev, je treba v času okužbe omejiti oziroma prenehati uživati sladkor in močno predelane ogljikove hidrate, predvsem pa je treba zmanjšati uživanje alkohola.

Uživajte veliko zelenjave in celozrnatih izdelkov, za kuho in dodajanje jedem pa uporabljajte oljčno olje, ki zavira nastajanje glivic. Tudi bakterija Lactobacillus acidophilus zelo učinkovita zavira glivične okužbe ter krepi črevesno mikro floro.

.

NAJNOVEJŠE