0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLimone - kisle, sočne, zdrave in široko uporabne

Limone – kisle, sočne, zdrave in široko uporabne

MORDA VAS ZANIMA

Limone so verjetno najbolj uporabno sadje sploh. Prepoznamo jih po njihovi značilni obliki, lahko so majhne ali pa zelo velike, imajo debelo ali tanko oziroma  gladko ali grčasto lupino. Njihovo sočno in kislo meso izboljša ali obogati skoraj vsako živilo, nam pa dodobra prebudi okušalne brbončice. Kljub vsemu, da so limone tako zelo razširjena vrsta sadja upamo, da boste tokrat izvedeli kaj novega.

- Oglas -

Limone najverjetneje izvirajo iz Indije ali Malezije, od koder so prišle v Asirijo, tam pa so jih odkrili vojaki Aleksandra Velikega. Vojaki so jih odnesli domov v Grčijo, kjer so jih potem uporabljali kot začimbni dodatek in kozmetično sredstvo. Križarji so sadež v Evropo prinesli iz Palestine in tako se je gojenje limon razširilo. Tako limone kot limete so postale neprecenljivo zaščitno sredstvo proti skorbutu, zato so jih mornarji vedno jemali s seboj na plovbo.

Limone

Kako izbrati limone in jih ustrezno shranjevati

Ko izbiramo limone, mora biti sadež težak za svojo velikost. Limone, ki imajo gladko lupino, so najboljše za ožemanje in kuhanje, tiste sorte z grčavo lupino pa laže ribamo. Ko limone dozorijo, pobledijo in izgubijo nekaj sočnosti, zato svetlo rumenim limonam raje izognimo in izberimo sadeže z močno rumeno lupino. Nikoli ne kupujmo sadežev s plesnivimi madeži, pa tudi tistih s trdo in nagubano lupino ne.

- Oglas -

Da ohranijo barvo in svež videz, limone pogosto obdelajo z difenilom, etilenskim plinom, ki ohrani lupine rumene in sveže na pogled. Če boste uporabili tudi limonino lupino, potem izberite neobdelane oziroma nepovoskane sadeže. Ko limone enkrat oberemo, te ne zorijo več. Hranimo jih v hladnem prostoru ali hladilniku, ohranile pa se bodo najmanj en teden.

Kako limone pripraviti in jih ponuditi

Uporabnost limon je zares zelo raznovrstna. Vsebujejo veliko askorbinske kisline (vitamina C), ki preprečuje oksidacijo, zato z limoninim sokom pogosto premažemo narezano sadje ali svetlo zelenjavo, na primer krompir, gomoljno zeleno ali artičoke – tako preprečimo, da bi potemnela. Za pripravo sladkih in slanih jedi lahko uporabimo vse dele limone, od soka pa do lupine. Krhlje limone ponudimo k ribjim jedem, še posebej, če so ocvrte, saj njihova kislost omili mastnost vsake jedi.

Rezine limone lahko postrežemo skupaj s čajem in osvežilnim hladnim pijačam, prav tako pa so limone tudi privlačen okras številnih in slanih jedi. Cele limone lahko vložimo v sol – tako uporabne so zlasti za pripravo različnih jedi iz severnoafriške kuhinje. Z limonami odlično obogatimo tudi okus sladkih jedi. Iz njih lahko pripravimo želeje, marmelado, limonino strjenko. Zagotovo vsi poznate limonine strjenke, pene, sorbete in kolače.

Tudi s pomočjo limoninega soka odlično poudarimo okus številnih jedi. Odlično se obnese v marinadah, prelivih in marinadah. Limonin sok na primer odlično zmehča meso. Če nekaj kapelj limoninega soka dodamo vodi, to pomaga, da poširana jajca lepše zakrknejo. Tudi sicer je limonin sok široko uporaben, saj deluje kot belilo, zato ga uporabimo kot čistilo, z njim si belimo kožo in svetlimo plave lase.

Zanimivost: Več limoninega soka boste dobili, če boste limono pred ožemanjem nekoliko ogreli – minuto ali dve jo valjamo med dlanmi. Ne smemo jih premočno ožemati, saj lahko sicer sok dobi grenak priokus.

- Oglas -

Uporaba limonine lupine

Eterična olja v limonini lupini imajo precej močno aromo, z njeno pomočjo pa lahko izboljšamo številne jedi. Z naribano limonino lupino tako začinimo omake, kreme, torte in še in še. Koščke lupine lahko dodamo tudi enolončnicam, lahko jih tudi kandiramo in take uporabimo za pripravo različnih slaščic.

.

NAJNOVEJŠE