0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineAdaptogene rastline – naravna pomoč v boju s stresom

Adaptogene rastline – naravna pomoč v boju s stresom

MORDA VAS ZANIMA

Ime adaptogene rastline odlikuje izjemna sposobnost prilagoditve (adaptacije), zato so lahko preživele tudi v zelo neugodnih razmerah. Obenem pa se lahko prilagodijo specifičnim potrebam našega organizma.

- Oglas -

Za kaj so adaptogene rastline koristne?

Adaptogene rastline se še posebej pogosto priporočajo za premagovanje občutkov napetosti, tesnobe in podobnih težav, ki jih velikokrat povzroča prekomeren stres. Zelo pomembno mesto imajo v tradicionalnem kitajskem in ajurvedskem zdravilstvu, v zadnjih letih pa so doživele pravo renesanso in se močno uveljavile tudi v zahodnem svetu.

Ašvaganda (indijski ginseng)

Uporaba ašvagande, znane tudi pod imenom indijski ginseng/ženšen, ima zelo dolgo tradicijo. Z njo so v preteklosti lajšali številne težave, na primer nespečnost ali bolečine v hrbtu. Zelo koristna pa naj bi bila tudi premagovanju anksioznosti.

Sveta bazilika

Hindujci verjamejo, da je sveta bazilika resnično sveta rastlina s prav posebnimi lastnosti, zaradi česar jo že zelo dolgo uporabljajo pri mnogih težavah z zdravjem. Izsledki določenih raziskav nakazujejo, da lahko ta adaptogena rastlina med drugim pomaga tudi pri težavah, ki jih povzroča stres.

- Oglas -

Azijski ginseng

Še ena izmed rastlin, s katerimi lahko poskusite, če se spopadate z anksioznostjo, nemirom in podobnimi težavami, je azijski ginseng (Panax ginseng). Ta lahko pripomore tudi k izboljšanemu spominu in koncentraciji.

Rožni koren

Med t. i. adaptogene rastline oziroma zelišča uvrščamo tudi rožni koren (Rhodiola rosea), ki pomaga tako pri tesnobi in stresu kot pri simptomih, značilnih za depresijo, ter pri povečani utrujenosti. Mnogi ljudje poročajo, da se je s pomočjo te rastline raven njihove energije močno povečala, zaradi česar so se lažje spopadli s stresnimi dejavniki.

Grahovec (astragalus)

Rastlina z imenom (opnasti) grahovec oziroma astragalus se pogosto uporablja za krepitev imunskega sistema, lajšanje simptomov alergij in za uravnavanje ravni krvnega sladkorja. Med njene pozitivne vplive pa naj bi sodilo tudi to, da pomirja in tako pomaga pri premagovanju stresa.

Šisandra

Kadar imate težave s tesnobo, a želite najprej raziskati predvsem naravne možnosti, lahko poskusite tudi z rastlino, imenovano šisandra, ki jo prav tako uvrščamo med adaptogene rastline. Njena domovina je območje današnje Kitajske. Pogosto se uporablja za povečevanje odpornosti na stres in za pomoč sladkornim bolnikom. Z njeno pomočjo pa naj bi bilo mogoče tudi ublažiti kašelj, odpraviti težave s spanjem in poskrbeti za boljšo prebavo.

.

NAJNOVEJŠE