0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje elektrolitov – simptomi, na katere bodite še posebej pozorni

Pomanjkanje elektrolitov – simptomi, na katere bodite še posebej pozorni

MORDA VAS ZANIMA

Elektroliti so nujni za številne funkcije v našem organizmu. To so pravzaprav minerali, raztopljeni v telesnih tekočinah, ki se tako ločijo na pozitivne in negativne ione. Tako je možen prenos živčnih signalov, premikanje mišic, uravnavanje tekočin ipd. Elektrolite lahko najdemo v krvi, urinu in v drugih telesnih tekočinah.

- Oglas -

Med znojenjem, uriniranjem in odvajanjem blata izgubimo določen delež elektrolitov, ki jih moramo nadomestiti, sicer so lahko naše celice resno ogrožene, v še posebej velikih težavah pa se zaradi pomanjkanja elektrolitov znajde srce. Poleti, ko se močneje znojimo, je nevarnost izgube prekomernih količin elektrolitov zelo visoka. Pomembno je, da znate hitro prepoznati simptome pomanjkanja elektrolitov in da veste, s katerimi živili lahko nadomestite primanjkljaj …

Najpogostejši simptomi pomanjkanja elektrolitov

Kaj se torej zgodi, ko pride do pomanjkanja oziroma neravnovesja elektrolitov v telesu? Zelo pogost simptom je pospešen ali pa neenakomeren srčni utrip. Poleg tega se zaradi pomanjkanja elektrolitov mnogi soočajo s prekomerno utrujenostjo, s slabostjo, ki jo lahko spremlja tudi bruhanje, in z različnimi prebavnimi težavami. V mišicah se pojavi občutek oslabljenosti, pogosti pa so tudi mišični krči in bolečine. Zaradi pomanjkanja elektrolitov ste lahko tudi bolj razdražljivi in nemirni kot sicer.

Med zelo tipične simptome, ki se pojavijo, kadar ne nadomestimo izgubljenih elektrolitov, prištevamo še pogoste glavobole, občutek otrplosti v okončinah, težave s koncentracijo, nespečnost in povečano žejo. Če niste povsem prepričani, ali vašemu organizmu res primanjkuje elektrolitov, je to sicer mogoče zelo hitro ugotoviti z analizo urina ali s krvnimi preiskavami, zato je včasih smiseln tudi obisk pri zdravniku.

- Oglas -

Najboljši viri elektrolitov v prehrani

Za vse, ki se močneje znojite, in za tisti, ki ste fizično zelo aktivni, se priporoča, da se še posebej v poletnih mesecih osredotočite na povečan vnos naslednjih živil, ki telo oskrbijo s potrebnimi minerali oziroma elektroliti. Ta živila so špinača, banane, kokosova voda in morske alge. S tem boste telesu priskrbeli zadostne količine kalija, kalcija, magnezija, natrija, klorida in fosfata – mineralov, ki so potrebni za nastajanje elektrolitov. Posledično boste zmanjšali nevarnost za težave s krvnim tlakom, srčnim utripom, mišicami, živci, pH-ravnovesjem, s hormoni ipd. V primeru resnejšega pomanjkanja pa si lahko vsaj za krajši čas pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

.

NAJNOVEJŠE