0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKokosova voda je odličen naravni izotonik

Kokosova voda je odličen naravni izotonik

MORDA VAS ZANIMA

Sok mladega kokosa ali kokosova voda deluje razstrupljevalno, saj nase veže strupe ter čisti prebavne poti, poleg tega pa potiska strupe iz našega telesa. Ravno ta lastnost je glavna prednost, po kateri se mladi kokos razlikuje od drugih sadežev, s katerimi se pomagamo telo razkisati in ki ne zanjo pa strupov spraviti iz organizma.

- Oglas -

Kokosova vodaKokosova voda odlično razstruplja in razkisa telo. Ima tudi sposobnost hlajenja, kar je še posebej dobrodošlo ob vročih dnevih  in učinkovito gasi žejo. Je tudi odličen naravni izotonik, ki pomaga hitro obnoviti tekočino po napornem delu ali športu. Pitje kokosove vode je zelo priporočljivo pri vročini in dehidraciji, saj olajša celicam ponovno sprejemanje potrebne vode.

Po ayurvedi je sveži kokos tudi naravno sredstvo proti stresu, dobro pa je vedeti, da termično obdelani sok mladega kokosa oz. kokosova voda popolnoma izgubi večino koristnih sestavin, zato je pomembno, da je pridelana na hladen način.

V osrednji Ameriki je kokosova voda zelo priljubljena pijača na avtocestnih počivališčih in plažah, pod imenom ‘agua de pipa’, kjer kokos odprejo pred vami, s čimer je zagotovljena svežina soka.

- Oglas -

Kokosova voda vsebuje številne koristne snovi

Kokosova voda vsebuje številne telesu koristne sestavine. Poleg tega, da je bogata je z vitaminoma C in B, v njej najdemo vse najpomembnejše minerale, kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij in baker. Kozarec kokosove vode vsebuje približno 550 mg kalija, kar je skoraj dvakrat toliko kot ga najdemo v eni banani. Ker vsebuje glukozo, je prijetnega sladkega okusa, hkrati pa primerna tudi za diabetike, saj drugih sladkorjev ne vsebuje. Kokosova voda je izjemno bogata s proteini. Njena sestava je tako zelo podobna plazmi, naravni tekočini v človeškem telesu, da jo v medicini včasih uporabljajo kot transfuzijo.

Kokosova voda

Pozitivni učinki kokosove vode

  • Kokosova voda znižuje krvni tlak. To so dokazale številne raziskave, saj kokosova voda vsebuje veliko koncentracijo elektrolitov.
  • Preprečuje mišične krče bolje kot banane in drugi športni napitki, ravno tako zaradi svoje velike vsebnosti elektrolitov.
  • Pomaga pri hujšanju, saj lahko nadomesti druge visokokalorične osvežilne in gazirane pijače
  • Preprečuje in zdravi mačka, če popijete preveč alkohola.
  • Kokosova voda blagodejno deluje na kožo, tako kot pijača, kot tudi če jo nanesemo neposredno na kožo, kjer pomaga pri zdravljenju aken in rdečice.

Tudi v Slovenijii nas dobite sokove narejene iz ekološko pridelanega mladega kokosa, brez termične obdelave. Pri nakupu kokosove vode bodite pozorni na napise na embalaži. Termično obdelana kokosova voda izgubi večino koristnih sestavin. Izberite tiste znamke, ki vsebujejo kokosovo vodo, obdelano s hladno sterilizacijo. Nekatere kokosove vode vsebujejo dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne različice.

Zasluge za množično pitje kokosove vode v zvezdniških krogih imajo, poleg zdravilnih učinkov, še nekatere druge njene čudovite lastnosti. Tako priljubljena na rdeči preprogi ni zgolj zaradi slastnega svežega okusa, pač pa tudi zato, ker blaži posledice alkoholnega ‘mačka’. Za tiste, ki pazijo na zunanjost, je kokosova voda pravi zaklad: pitje kokosove vode ima pomlajevalne učinke, lepša kožo in pospešuje izgubljanje odvečnih kilogramov. Ker nima skoraj nič kalorij in je bogata z elektroliti, jo rekreativni in profesionalni športniki s pridom uporabljajo kot naravno nadomestilo izotoničnih pijač. Veliko nutricionistov priporoča, da kokosovo vodo pijete vsak dan, vendar pa s količino kljub temu ne gre pretiravati. Pitje velike količine kokosove vode ima odvajalni učinek. Kokosova voda pomaga odstraniti toksine iz telesa, zato je zelo primerna pijača pri postenju. Pijte jo zmerno, do dva kozarca na dan.

- Oglas -

Zdrava kokosova vodaNaj vas pomp okoli kokosove vode ne odvrne od tega, da bi jo poskusili – ne glede na blišč, ki je zagotovo povezan z željo po prodaji točno določenih znamk, ki jo prodajajo, gre resnično za dragoceni naravni eliksir zdravja in dobrega počutja. Ta prozorna, okusna tekočina se rojeva v mladih, nedozorelih kokosovih sadežih, še preden ti izoblikujejo značilno belo kokosovo meso.

Kokosova voda in kokosovo mleko nista ena in ista tekočina. Razlika med njima je starost sadeža, pri kateri izločimo iz njega tekočino. Kokosovo vodo izločimo iz sadeža takrat, ko je sadež še zelen. V svoji domovini (Aziji) je kokosova voda že od nekdaj zelo priljubljena pijača po zaslugi dobrega okusa in hladilnega učinka, ki v dolgih vročih poletjih pride še kako prav.

Paleta zdravilnih lastnosti, ki jih ima kokosova voda na telo, je prav tako bogata kot seznam njenih koristnih sestavin. Redno pitje kokosove vode niža previsok krvni tlak, blaži težave pri boleznih jeter in ledvic ter odpravlja ledvične kamne. Priporočljivo jo je uživati pri urinarnih boleznih, črevesnih težavah in virusnih infekcijah. Kokosova voda je odlična pijača za bolnika, saj krepi imunski sistem, hkrati pa spodbuja absorpcijo zdravil in tako olajša prehod zdravilnih učinkovin v kri. Sodeluje pri odpravljanju kandide, blaži zatekanje rok in nog, spodbuja prebavo in pomaga pri dovajanju kisika v celicah. Kalij v kokosovi vodi nevtralizira stimulativne učinke natrija in tako pomaga preprečevati kap in srčni napad.

Pri nakupu kokosove vode bodite pozorni na napise na embalaži. Termično obdelana kokosova voda izgubi večino koristnih sestavin. Izberite tiste znamke, ki vsebujejo kokosovo vodo, obdelano s hladno sterilizacijo. Nekatere kokosove vode vsebujejo dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne različice.

NAJNOVEJŠE