0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineRazstrupljanje in čiščenje telesa z zelišči

Razstrupljanje in čiščenje telesa z zelišči

MORDA VAS ZANIMA

Čiščenje in razstrupljanje telesa je priporočljivo na primer po prazničnih dneh, ko je organizem obremenjen s presnovo težke, mastne hrane. Poleg toksinov iz okolja in hrane mora telo odstraniti vse nečistoče, ki se nalagajo. Če temu dodamo še stres, hiter življenjski ritem in premalo telesne aktivnosti, pa kaj hitro to vpliva na naše počutje. Vsi ti dejavniki lahko organizem preobremenijo in oslabijo.

Manj učinkovito delovanje našega organskega sistema sprva povzroči utrujenost, zaspanost, glavobol, težave s kožo, težave z glivicami, napihnjenost, slabo prebavo. Pozneje pa lahko pride do kronične utrujenosti, depresivnih stanj, nespečnosti, prezgodnjega staranja in različnih bolezenskih stanj. Z razstrupljanjem telesu pomagamo, da ponovno vzpostavi ravnovesje. Čiščenje organizma nam pomaga povrniti energijo, zbranost, razviti pozitiven odnos, pomaga pri težavah s povečano/prekomerno telesno težo. Lahko ga izvedemo kadarkoli, saj s tem okrepimo prebavne in izločevalne organe ter limfo. Največkrat se ga pa lotimo v pomladnih mesecih, da telo napolnimo še z vitamini in minerali.

- Oglas -

Katera zelišča za razstrupljanje so najboljša?

Narava nam ponuja pestro izbiro zdravilnih rastlin, ki nam bodo pomagale pri bolj učinkovitem delovanju našega organizma. Post, ki velja za skoraj vse verske tradicije sveta za duhovno in fizično čiščenje, kombiniramo z zeliščnimi čaji in pripravki. Post z zeliščnimi mešanicami lahko traja 1–3 dni, v primeru resnejših težav pa tudi kot dopolnilo k terapiji ob ustreznem nadzoru zdravnika in strokovnjaka, ki se spozna na zdravilne rastline.

Večina odpadnih snovi in toksinov se odstrani skozi prebavni trakt in sečila. Postopek čiščenja bi morali začeti s čiščenjem črevesja. Pomemben je vnos zadostne količine vode, izbrane mešanice zelišč in hrane, bogate z vlakninami in probiotiki.

Pegasti badelj je že precej dobro poznan

Semena pegastega badlja so že nekaj časa naše orožje pri težavah z jetri in žolčem. Vsebujejo silimarin (antioksidativno delovanje), ki varuje jetrne celice in jih obnavlja. Pegasti badelj, ki ga uživamo s probiotiki, lahko kombiniramo še z artičoko in oljko. Oljčni listi vsebujejo snovi, ki delujejo kot antioksidanti in ti preprečujejo oksidacijo škodljivega LDL-holesterola, zato preprečujejo aterosklerozo (povišana vrednost holesterola v krvi, povišan krvni tlak . . .).  Pripravke iz artičoke pa v kombinaciji s pegastim badljem uporabljamo za zniževanje vrednosti holesterola v krvi ter za obnavljanje jetrnih celic. Kombinacija obeh potencira pozitivne učinke obeh rastlin.

- Oglas -

Ko obnovimo jetrne celice, ki delujejo v našem telesu kot filter, pa si naše telo prizadeva odstraniti odpadne in strupene snovi skozi ledvice in mehur. Ledvice izločajo seč in odstranjujejo škodljive snovi iz telesa, zato moramo podpreti njihovo delovanje z zelišči za urinarni trakt.

Za čiščenje krvi lahko uporabimo koprivo, regrat, rman, trpotec, črno redkev ali koprivo. Tudi limfni sistem ima zelo pomembno vlogo v procesu čiščenja. 

čaj za čiščenje limfnega sistema

Čajna mešanica za limfni sistem

 • repik (100 g)
 • rumena lakota (100 g)
 • rman (100 g)

ali:

 • kopriva (listi, 100 g)
 • tavžentroža (100 g)

Rastline zmešamo in 3 čajne žličke mešanice prelijemo s 700 ml vrele vode, premešamo, pokrijemo in pustimo 30 minut stati. Pijemo čez dan v manjših požirkih. Čajno mešanico za spodbuditev limfe lahko pijemo tri tedne.

- Oglas -
Čaj za čiščenje in razstrupljanje jeter

Čajna mešanica za čiščenje jeter

 • korenine repinca (50 g)
 • korenine regrata (50 g)
 • navadni potrošnik (30 g)
 • korenine sladkega korena (20 g)
 • korenine rumenega svišča (10 g)

Zmešamo zelišča. 3 žličke zelišč prelijemo s 750 ml hladne vode in pustimo stati 4 ure. Nato zmes rahlo zavremo in pustimo stati 10–15 minut. Pijemo 3-krat dnevno po eno skodelico. To lahko ponavljamo 21 dni.

čaj za leno prebavo

Čajna mešanica za leno prebavo

 • janež (15 g)
 • kamilica (15 g)
 • poprova meta (15 g)

Iz 2 čajnih žličk mešanice pripravimo poparek. Pijemo 3-krat dnevno po eno skodelico, in sicer 6 dni.

Čaj za čiščenje ledvic

Čaj za čiščenje ledvic

 • preslica (15 g)
 • zlata rozga (15 g)
 • brezovi listi (15 g)

Iz 2 čajnih žličk mešanice naredimo poparek, ki naj pokrit stoji 15 minut.

Pijemo večkrat na dan po požirkih, 2–3 skodelice, to ponavljamo 12 dni.

Aromaterapevtska mešanica za krepitev in čiščenje sečil

 • 10 kapljic eteričnega olja sandalovine
 • 10 kapljic brinovega eteričnega olja
 • 200 ml sezamovega olja

Eterični olji zmešamo s sezamovim oljem. Mešanico olj shranimo v suhi, temni steklenički, ki se dobro zapre. Masažo hrbta z mešanico eteričnih olj je treba izvajati enkrat na teden v obdobju dveh mesecev.

NAJNOVEJŠE