0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj barva urina razkriva o vašem zdravju?

Kaj barva urina razkriva o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Eno najpogostejših diagnostičnih orodij v medicini oziroma v zdravstvu je analiza urina. Prav urin lahko namreč razkrije ogromno o našem zdravju. Čeprav so za natančne ugotovitve seveda potrebne laboratorijske preiskave, pa lahko kljub temu tudi sami razberete marsikaj o svojem zdravju le na podlagi svojega urina – predvsem njegovega vonja, gostote in barve. Vsako neravnovesje v telesu lahko namreč privede do sprememb omenjenih lastnosti urina.

- Oglas -

Načeloma velja, da je svetlo rumen urin znak dobrega zdravja in zadostne oskrbe telesa s tekočino. Svetlo rumena barva urina med drugim nakazuje tudi, da ledvice opravljajo svojo nalogo brez težav. Več tekočine ko zaužijete, svetlejši bo vaš urin. Če je torej urin zelo temne rumene barve, je to vsekakor opozorilo, da morate povečati količino dnevno popite vode. Kaj pa druge spremembe? Barva urina je lahko včasih zelo neobičajna. Preverite, kaj vse se lahko skriva za nenavadno spremembo barve vašega urina!

Motna barva urin

Je vaš urin zelo moten? To je lahko simptom okužbe sečil ali celo ledvičnih kamnov. Če je prišlo do okužbe sečil, bo imel vaš urin zelo verjetno tudi zelo močan vonj, ki bo spominjal na amonijak ali znoj. Neprijeten vonj urina, ki je značilen za okužbo sečil, je namreč posledica bakterij, ki so povzročile okužbo. V primeru okužbe sečil boste sicer zelo verjetno doživljali tudi simptome, kot so zelo pogosta potreba po uriniranju, čeprav vam uspe vsakič izločiti le nekaj kapljic urina, bolečina in pekoč občutek med uriniranjem ter bolečine v spodnjem delu trebuha. Najverjetneje boste za odpravo težav potrebovali antibiotike, pomagate pa si lahko tudi z določenimi naravnimi pripravki za lajšanje neprijetnih simptomov okužbe sečil. Motno, včasih tudi malce belkasto barvo urina lahko povzroči tudi presežek kalcija ali fosforja ter pretiravanje z beljakovinami. Če opažate, da je vaš urin pogosto motne barve, vam vsekakor svetujemo čimprejšnji obisk zdravnika.

Rdeč ali rožnat urin

Rdečkasta barva urina lahko marsikoga precej prestraši, vendar pa v mnogih primerih ni pravega za razloga za preplah. Skrivnostna barva urina je lahko hitro pojasnjena, če pomislite, kaj ste nazadnje jedli. Če ste zaužili veliko rdeče pese, robid, korenja ali celo rabarbare, lahko to privede do rožnato-rdeče barve urina. Določena naravna barvila v omenjenih živilih se lahko namreč izločijo v urin po tem, ko ledvice že opravijo svoje delo. V primeru da je razlog za nenavadno barvo vašega urina zares hrana, ki ste jo jedli, bo urin že zelo kmalu povsem normalen. Kadar pa težave ne izginejo same od sebe, je lahko rožnata ali rdeča barva urina znak resnejših težav, zato stanje zahteva nadaljnje preiskave.

- Oglas -

Oranžen urin

Če ste opazili, da je barva vašega urina podobna barvi pomaranče, vam načeloma ni treba pretirano skrbeti. Običajno je namreč to zgolj znak rahle dehidracije. Tako lahko težavo zelo hitro in enostavno razrešite, če povečate vnos tekočine. Oranžna barva urina je lahko tudi posledica uživanja hrane, ki vsebuje veliko betakarotenov, prehranskih dopolnil na osnovi vitaminov iz skupine B in zdravil za redčenje krvi. Problematična je lahko le fluorescentno oranžna barva, ki včasih opozarja na določene težave z jetri ali z žolčevodom. Med drugim je lahko fluorescentno oranžen urin tudi znak zlatenice.

Rjav urin

Razlogi, zaradi katerih se je vaš urin obarval v nič kaj prijeten rjav odtenek, so lahko zelo različni. Včasih je za to kriva prehrana ali pa gre za vpliv zdravil, ki jih jemljete. V nekaterih primerih pa je lahko rjav urin tudi znak zdravstvenih težav. Živila, zaradi katerih lahko urin potencialno postane rjav ali rjavkast, so določene vrste fižola, rabarbara in izdelki, ki vsebujejo aloje vero. Rjav urin je včasih povezan tudi z uživanjem odvajal in zdravil, namenjenih sproščanju mišic. V skrajnih primerih pa je lahko rjava barva tudi znak določenih težav z jetri ali ledvicami. Med drugim je to eden od simptomov ciroze, raka jeter in akutnega hepatitisa. Posvet z zdravnikom je tako vsekakor več kot dobrodošel.

Temno rumena barva urina

Kot smo že omenili, je temno rumen urin običajno znak, da ne popijete dovolj tekočine. To pa ni edini možni razlog za potemnitev urina. Ena od možnosti so tudi prehranska dopolnila, predvsem tista, ki vsebujejo vitamin B12. Če ne uživate nobenih zdravil ali prehranskih dopolnil in če povečan vnos tekočine ni pomagal pri spremembi barve urina, je lahko temno rumen urin tudi znak resnejših bolezni, na primer hemolitične anemije ali hepatitisa. Če ste v dvomih, je vsekakor priporočen zdravniški pregled.

Zelen urin

Pogosto je razlog za zeleno barvo urina precej banalen – na primer večje količine zaužitih špargljev ali hrane, ki je vsebovala umetno barvilo. Včasih je lahko kriva tudi diareja. V zelo redkih primerih pa je zelena barva urina povezana s specifično obliko okužbe sečil, ki jo povzroča bakterija, imenovana proteus. Omenjena bakterija vpliva tudi na nastanek ledvičnih kamnov, zato ne odlašajte predolgo z iskanjem pomoči.

- Oglas -

Moder urin

Če tega sami tega niste nikoli doživeli, se vam bo informacija verjetno zdela zelo nenavadna, vendar se je nekaterim ljudem že zgodilo, da so opazili, da je njihov urin moder. Pojav je sicer precejšnja izjema, razlog zanj pa je pogosto redka genetska motnja, ki povzroča hiperkalcemijo oziroma presežek kalcija v krvi.

Brezbarven urin

Zaželeno je, da je urin svetlejše rumene barve, vendar pa po drugi strani povsem brezbarven urin ni najboljši znak. Tudi s tekočino je namreč mogoče pretiravati, kar privede do porušenega ravnovesja elektrolitov v telesu. Pogosto je brezbarven urin tudi posledica pitja alkoholnih pijač, saj alkohol deluje kot diuretik, v nekaterih primerih pa je lahko prozorna barva urina tudi znak diabetesa.

.

NAJNOVEJŠE