0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠisandra za zdravje in vitalnost

Šisandra za zdravje in vitalnost

MORDA VAS ZANIMA

Namesto da dan začnete s skodelico kave, lahko poskusite s šisandro, ki vas bo zbudila in vas napolnila z novo energijo. Tudi če ste tako pod stresom, da ponoči le s težavo zaspite, vam ni treba šteti ovc. Šisandra vas bo pomirila, tako da boste hitro utonili v sladek sen. In kako lahko obstaja rastlina, ki nas hkrati poživi in pomiri? Šisandra je tako imenovani adaptogen. S tem pojmom označujemo snovi, ki povečajo prilagoditvene sposobnosti ljudi.

- Oglas -

Šisandra

Sicer je šisandra precej visok grm, saj lahko v višino doseže tudi do 10 metrov. Najdemo ga na severu Kitajske in skrajnem vzhodu Rusije. Grm se odlično prilagaja ekstremnim vremenskim razmeram tamkajšnjega okolja, zato bi brez težav uspeval tudi pri nas. Na grmu poleti dozorijo živo rdeče drobne jagode, ki so nekoliko podobne ribezu.

Sicer šisandra v dobesednem prevodu (wu wei zi) pomeni sadež petih okusov, s čimer jo zelo zgovorno opišemo. Te drobne jagode pomagajo razviti in ščititi primarne življenjske energije. Če šisandro redno uporabljamo, spodbuja lepoto in skrbi za vitalnost, prav tako pa naj bi skrbela tudi za mladostno in napeto kožo. Šisandra prav tako čisti kri, pozitivno vpliva na mentalne sposobnosti in spomin, tako pri moških kot ženskah.

- Oglas -

Sadež petih okusov

V šisandri so zastopani vsi glavni okusi (kislo, grenko, sladko, sladko in pekoče), torej v njej najdemo tudi esenco vseh petih elementarnih energij (les, ogenj, zemlja, kovina in voda). Zaradi vsega tega nam ta rastlina prinaša kopico zdravju koristnih učinkov – lahko jo postavimo ob bok ginsengu, gobam reishi in jagodam goji. Šisandra je zares ena redkih rastlin, ki dejansko spodbuja delovanje čisto vseh telesnih funkcij in organov.

Kitajska civilizacija šisandro uporablja že od samega začetka, zato ima še danes pomembno mesto v njihovem zdravilstvu in zeliščarstvu. Še posebej taoisti so (in jo še vedno) šisandro zelo cenili in jih pripisovali prav posebno moč.

Šisandra jagode

Šisandra skrbi za naše zdravje na več ravneh

Čeprav naj bi šisandra pozitivno vplivala na vse telesne funkcije, pa še posebej učinkovito podpira delovanje ledvic, pljuč, možganov in jeter.

Šisandra pozitivno vpliva tudi na kožo, saj jo ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi ter pomaga ohranjati njeno optimalno vlažnost. Zato je koža videti sijoča, mladostna in napeta.  Med bogatimi Kitajci in Kitajkami je šisandra popularna prav zaradi svojega pomlajevalnega učinka. Pravijo, da naj bi ljudje, ki redno uživajo šisandro, dolgo ostali mladostni – na zunaj in navzven. Njihova koža po nekaj mesecih dobesedno zažari ter je brez različnih nepravilnosti.

- Oglas -

Z uživanjem šisandre tudi poskrbimo za ohranjanje večje mentalne ostrine, saj spodbuja koncentracijo, spominske funkcije in vpliva na budnost. Kadar nas čakajo različni miselni izzivi, je uživanje šisandre zelo na mestu, saj bomo tako lahko veliko lažje kos zahtevnim nalogam. Šisandra pa ne zagotavlja le miselne ostrine, ampak pozitivno vpliva tudi na našo vzdržljivost, koordinacijo in splošno občutljivost na zunanje dražljaje.

V nasprotju z različnimi stimulansi na bazi kofeina, uživanje šisandre ne povzroča živčnosti in nervoze ter nenadnega padca energije, zaradi katerega postanemo zaspani. Šisandra pravzaprav blago pomirja, hkrati pa smo zaradi nje tudi budni in osredotočeni.

Šisandra tudi uravnava delovanje centralnega živčnega sistema. Prav tako krepi in ščiti jetra pred poškodbami ter odlično pomaga pri razstrupljanju, vendar pa je zelo pomembno poudariti, da ne povzroča nobenih stranskih učinkov. Ta rastlina tako hkrati razstruplja in iz telesa odplavlja škodljive toksine.

Uživanje šisandre prav tako pozitivno vpliva na delovanje reproduktivnih organov. Še posebej koristna je za moške, saj odlično skrbi za njihovo spolno moč in pozitivno vpliva na prekrvavljenost spolnih organov. Šisandra tudi pri ženskah deluje pozitivno, saj skrbi za to, da je nožnica ves čas spolnega odnosa primerno navlažena.

.

NAJNOVEJŠE