fbpx
Domov Zdravje & prehrana Lucuma – odlično naravno sladilo

Lucuma – odlično naravno sladilo

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Lucuma v prahu se ponaša s številnimi za zdravje koristnimi lastnostmi. Lahko jo dodajamo svojim najljubšim jedem in pijačam. Poleg tega, da je lucuma odlično naravno sladilo, je tudi prava zakladnica antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki so potrebni za to, da naše telo deluje, kot je treba, ter da je naš imunski sistem krepak.

Prah pridobivajo iz sadeža, ki ga najdemo v Peruju, Čilu in Ekvadorju. Drevo lucume je zelo odporno, saj brez težav kljubuje tako hladnemu kot zelo sušnemu vremenu, zraste pa od 7 do 15 metrov visoko. Najdemo ga visoko v Andih, in sicer na nadmorski višini med 1000 in 2400 metri.

Lucuma

Inki so lucumo zelo cenili in jo uporabljali pri različnih obredih, zato si je poponoma upravičeno prislužila nadimek inkovsko zlato. Okus lucume spominja na javorjev sirup ali karamelo, nekateri pa pravijo, da je lucuma po okusu podobna buči. Sadež je jajčaste oblike in oranžno zelen, znotraj pa se nahaja slastno rumeno oranžno meso. Pulpo posušijo (dehidrirajo) ter tako pridobijo prah, ki ga uporabljamo predvsem za slajenje različnih jedi in pijač.

Lucuma in njena hranilna vrednost

Lucuma vsebuje 14 esencialnih elementov v sledeh, med drugim v njej najdemo kar precej kalija, natrija, kalcija, magnezija in fosforja. 100 gramov lucume v prahu ima 329 kilo kalorij, vsebuje pa 87 gramov ogljikovih hidratov, 2,3 grama vlaknin, 4 grame beljakovin in 2,4 grama maščob. V 100 gramih lucume v prahu je kar 92 miligramov kalcija, ki nam pomaga do močnih zob in kosti. Fosfor je pomemben za tvorbo kostne mase in beljakovin, pomaga pa tudi pri prebavi in uravnavanju delovanja hormonov.

Zdravilni učinki lucume

Lucumo v Južni Ameriki že stoletja uporabljajo zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Izvleček lucume naj bi na primer pomagal zmanjševati vnetja v telesu, pozitivno vplival na celjenje ran ter zaviral procese staranja kože. Lucuma vsebuje veliko karotenoidov, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih obolenj, hkrati pa skrbijo tudi za krepitev imunskega sistema. Vsebuje tudi precej vitamina B3 (niacina), ki sodeluje pri številnih presnovnih procesih v telesu.

Uporaba lucume

Lucuma v prahu ima značilen rahlo sladkast okus, uporabljamo pa ga kot odlično naravno sladilo, ki ne povzroča sunkovitih dvigov krvnega sladkorja. Kot zdrava alternativa sladkorju je lucuma primerna tudi za sladkorne bolnike in ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami. Z lucumo v prahu lahko osladimo pijače, smoothieje, jogurte, kosmiče, pudinge in druge sladice. Lucumo tako uporabimo za pripravo okusnega sladoleda, tort, piškotov ali pit. V primerjavi z drugimi konvencionalnimi sladili lucuma telesa ne oropa, ampak hrano pravzaprav hranilno obogati.

Sok iz lucume

Recepti z lucumo

Smoothie iz makadamij z lucumo

Sestavine:

  • 2 žlici lucume v prahu
  • ledene kocke
  • ¼ skodelice makadamij
  • ¼ tofuja
  • 2 velika medjool datlja
  • 3/4skodelice kokosove vode

Priprava:

Vse sestavine stresite v močan mešalnik in pustite mešati toliko časa, dokler ne dobite kremastega napitka.

Presni sladoled iz lucume

Sladoled iz lucume je v številnih južnoameriških državah nekaj tako običajnega, kot sta pri nas čokolada in vanilja. Sladoled ima bogat in sladkast okus, ki nekoliko spominja na okus javorjevega sirupa. Ko ga boste enkrat poskusili, bo zagotovo postal vaša sladka stalnica.

K sladoledu iz lucume se odlično podata maca in surov kakav. Iz presnega kakava v prahu in kakavovega masla lahko pripravite izvrsten preliv za sladoled. Lahko pa sladoled potresete tudi z zdrobljenimi kakavovimi zrni, ki so ravno tako prava poslastica.

Za pripravo odličnega sladoleda potrebujete:

  • pol skodelice lucume v prahu
  • skodelico indijskih oreščkov
  • jušno žlico vanilje v prahu
  • četrt skodelice agavinega sirupa
  • skodelico vode

Priprava:
Vse sestavine v močnem mešalniku mešajte toliko časa, dokler ne boste dobili kremaste strukture. Mešanico prelijte v posodo in zamrznite čez noč.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×