Lucuma – odlično naravno sladilo

    Lucuma v prahu se ponaša s številnimi za zdravje koristnimi lastnostmi. Lahko jo dodajamo svojim najljubšim jedem in pijačam. Poleg tega, da je lucuma odlično naravno sladilo, je tudi prava zakladnica antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki so potrebni za to, da naše telo deluje, kot je treba, ter da je naš imunski sistem krepak.

    Prah pridobivajo iz sadeža, ki ga najdemo v Peruju, Čilu in Ekvadorju. Drevo lucume je zelo odporno, saj brez težav kljubuje tako hladnemu kot zelo sušnemu vremenu, zraste pa od 7 do 15 metrov visoko. Najdemo ga visoko v Andih, in sicer na nadmorski višini med 1000 in 2400 metri.

    Lucuma

    Inki so lucumo zelo cenili in jo uporabljali pri različnih obredih, zato si je poponoma upravičeno prislužila nadimek inkovsko zlato. Okus lucume spominja na javorjev sirup ali karamelo, nekateri pa pravijo, da je lucuma po okusu podobna buči. Sadež je jajčaste oblike in oranžno zelen, znotraj pa se nahaja slastno rumeno oranžno meso. Pulpo posušijo (dehidrirajo) ter tako pridobijo prah, ki ga uporabljamo predvsem za slajenje različnih jedi in pijač.

    Lucuma in njena hranilna vrednost

    Lucuma vsebuje 14 esencialnih elementov v sledeh, med drugim v njej najdemo kar precej kalija, natrija, kalcija, magnezija in fosforja. 100 gramov lucume v prahu ima 329 kilo kalorij, vsebuje pa 87 gramov ogljikovih hidratov, 2,3 grama vlaknin, 4 grame beljakovin in 2,4 grama maščob. V 100 gramih lucume v prahu je kar 92 miligramov kalcija, ki nam pomaga do močnih zob in kosti. Fosfor je pomemben za tvorbo kostne mase in beljakovin, pomaga pa tudi pri prebavi in uravnavanju delovanja hormonov.

    PREBERITE TUDI:  Hrana, ki izboljšuje koncentracijo

    Zdravilni učinki lucume

    Lucumo v Južni Ameriki že stoletja uporabljajo zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Izvleček lucume naj bi na primer pomagal zmanjševati vnetja v telesu, pozitivno vplival na celjenje ran ter zaviral procese staranja kože. Lucuma vsebuje veliko karotenoidov, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih obolenj, hkrati pa skrbijo tudi za krepitev imunskega sistema. Vsebuje tudi precej vitamina B3 (niacina), ki sodeluje pri številnih presnovnih procesih v telesu.

    Uporaba lucume

    Lucuma v prahu ima značilen rahlo sladkast okus, uporabljamo pa ga kot odlično naravno sladilo, ki ne povzroča sunkovitih dvigov krvnega sladkorja. Kot zdrava alternativa sladkorju je lucuma primerna tudi za sladkorne bolnike in ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami. Z lucumo v prahu lahko osladimo pijače, smoothieje, jogurte, kosmiče, pudinge in druge sladice. Lucumo tako uporabimo za pripravo okusnega sladoleda, tort, piškotov ali pit. V primerjavi z drugimi konvencionalnimi sladili lucuma telesa ne oropa, ampak hrano pravzaprav hranilno obogati.

    Sok iz lucume

    Recepti z lucumo

    Smoothie iz makadamij z lucumo

    Sestavine:

    • 2 žlici lucume v prahu
    • ledene kocke
    • ¼ skodelice makadamij
    • ¼ tofuja
    • 2 velika medjool datlja
    • 3/4skodelice kokosove vode

    Priprava:

    Vse sestavine stresite v močan mešalnik in pustite mešati toliko časa, dokler ne dobite kremastega napitka.

    Presni sladoled iz lucume

    Sladoled iz lucume je v številnih južnoameriških državah nekaj tako običajnega, kot sta pri nas čokolada in vanilja. Sladoled ima bogat in sladkast okus, ki nekoliko spominja na okus javorjevega sirupa. Ko ga boste enkrat poskusili, bo zagotovo postal vaša sladka stalnica.

    K sladoledu iz lucume se odlično podata maca in surov kakav. Iz presnega kakava v prahu in kakavovega masla lahko pripravite izvrsten preliv za sladoled. Lahko pa sladoled potresete tudi z zdrobljenimi kakavovimi zrni, ki so ravno tako prava poslastica.

    PREBERITE TUDI:  Kako zmanjšati vnos sladkorja v svoji prehrani?

    Za pripravo odličnega sladoleda potrebujete:

    • pol skodelice lucume v prahu
    • skodelico indijskih oreščkov
    • jušno žlico vanilje v prahu
    • četrt skodelice agavinega sirupa
    • skodelico vode

    Priprava:
    Vse sestavine v močnem mešalniku mešajte toliko časa, dokler ne boste dobili kremaste strukture. Mešanico prelijte v posodo in zamrznite čez noč.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte