Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaKonopljina semena so eden najbolj popolnih virov beljakovin

Konopljina semena so eden najbolj popolnih virov beljakovin

MORDA VAS ZANIMA

Konoplja izvira iz osrednje Azije, uspeva pa v praktično vseh podnebnih pasovih. Poprečno v višino zraste približno dva metra, v nekaterih primerih pa doseže celo višino do štiri metre. Za rast ne potrebuje pesticidov ali herbicidov, težave pa ji lahko povzroči le osem od 100 znanih škodljivcev. Tudi te je mogoče odstraniti z naravnimi sredstvi.

- Oglas -

Tokrat se bomo posvetili njenim okusnim semenom, ki predstavljajo pravo super živilo. Konopljino seme je na primer popoln vir beljakovin. Olje iz konopljinih semen tako na primer vsebuje največji delež esencialnih maščobnih kislin med skoraj vsemi olji iz katerih koli semen na svetu. V konopljinih semenih najdemo več kot 20 mineralov v sledeh. Semena se na rastlini razvijejo v obdobju intenzivne rasti.

Konopljina semena

Konopljina semena za zdravje

Konopljina semena in olje so zaradi velikega deleža maščobnih kislin omega 3 odlična zamenjava za ribe, pri katerih so v zadnjem času skrb vzbujajoče predvsem visoke vsebnosti živega srebra in polikloriranih bifenolov.

Strokovnjaki konopljo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu. Prav konopljina semena vsebujejo veliko beljakovin in zdravih maščob – v poprečju vsebujejo 35 % beljakovin, 47 % maščob in 12 % ogljikovih hidratov. V njih najdemo vse esencialne aminokisline in maščobne kisline, ki so nujno potrebne za optimalno zdravje. V prav nobenem rastlinskem viru ne najdemo toliko esencialnih aminokislin v prebavljivi različici kot prav pri konoplji – konopljina semena tako vsebujejo od 33 do 37 % popolnoma prebavljivih beljakovin, prav tako pa tudi veljajo za enega najbogatejših naravnih virov beljakovin.

- Oglas -

Kot zanimivost naj zapišemo, da konopljina moka vsebuje daleč največ vlaknin od vseh vrst moke. Poleg vsega so konopljina semena prava zakladnica vitamina E (ki je zelo močan antioksidant), prav tako pa so tudi odličen vir mononenasičenih maščobnih kislin omega 9, ki veljajo za pravi vir zdravja. V konopljinem semenu najdemo tudi precej lecitina, ki pomembno vpliva na delovanje jeter in obnovo možganov. Lecitin večinoma sestavljata holin in inozitol. Lecitin je sicer pomembna sestavina celičnih membran vseh živih celic.

Zanimivo je, da je konopljino seme eno redkih vrst semen, ki vsebuje klorofil.

Najboljši vir beljakovin

Gradbeni elementi beljakovin so aminokisline. Beljakovine so tiste, ki krepijo mišice, vezi, sklepe, organe, žleze, nohte, lase, telesne tekočine …

To makro hranilo še zdaleč ni koristne le za tvorjenje mišic, ampak beljakovine pozitivno vplivajo še na boljšo vzdržljivost telesa, uravnavajo sladkor v krvi, vplivajo na delovanje kemijskih procesov v možganih, skrbijo za zdrave živce, hitrejše okrevanje in razstrupljanje. Konopljino seme je čist in popoln vir beljakovin.

Konopljini proteini

Izdelki iz konopljinih semen

Pri nas je mogoče dobiti oluščena konopljina semena, beljakovine iz konoplje (tako imenovane konopljine proteine), kruh iz konopljinih semen, različne čokolade in tablice s konopljinimi semeni, olje, različne izdelke za nego telesa (mila, šampone, losjone, masla), narejene iz konopljinih semen …

Med vsemi naštetimi izdelki je za vse, ki morajo v telo vnesti več beljakovin, zagotovo najpomembnejši proteinski prah iz konopljinih semen. Semena stisnejo pri temperaturi, ki ne sme preseči 43 °C, ter tako iz njih izločijo vsa olja. Ostanek pa potem zmeljejo v droben prah, ki je zares prava beljakovinska bomba.

Uporaba konopljinega semena

- Oglas -

Konopljina semena so odlična že kot samostojen prigrizek. Lahko jih uporabimo kot posip čez solate, dodamo jih juham ali pa jih zmešamo v smoothiejih. Iz njih lahko pripravimo piškote, pecivo in kruh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×