DomovZdravje & prehranaRastlinsko mleko si lahko pripravite tudi sami

Rastlinsko mleko si lahko pripravite tudi sami

Rastlinsko mleko postaja vedno bolj priljubljena pijaฤa tudi med ne-vegani, saj imajo mnogi teลพave pri presnovi laktoze in se na ta naฤin lahko popolnoma izognejo prebavnim teลพavam in napihovanju. Rastlinska prehrana ponuja ลกtevilne moลพnosti za kulinariฤno ustvarjanje in niฤ drugaฤe ni niti z izdelavo rastlinskih vrst mleka. ฤŒeprav je v trgovinah z ลพivili ponudba rastlinskih vrst mleka ฤedalje bolj pestra, pa niฤ ne more prekositi rastlinskega mleka, ki ga pripravimo doma. Izbrali smo le nekaj receptov, saj je moลพnosti za pripravo rastlinskih vrst mleka ลกe ogromno. Naj se ustvarjanje v kuhinji zaฤne โ€ฆ

Mandljevo mleko

Potrebujete:

  • pol skodelice surovih mandljev
  • 2 skodelici vode

Mandlje predhodno namakajte od 8 do 12 ur.

Priprava:

  1. Rastlinsko mleko lahko pripravite iz mandljev, ki ste jih predhodno namakali, lahko pa jih tudi popeฤete v peฤici (7 minut na 180 ยฐC). V moฤan meลกalnik stresite mandlje in vodo ter pustite meลกati toliko ฤasa, da se mandlji res dobro zmeljejo. Mleko precedite skozi gazo ali gosto cedilo.

Mandljevo rastlinsko mleko odlikuje zelo bogat, a hkrati precej nevtralen okus, zato je to mleko vลกeฤ praktiฤno vsem ljudem. Mleko lahko uลพivate samo, po ลพelji pa ga lahko tudi malce osladite ali mu dodate kakลกno vam ljubo zaฤimbo (na primer cimet ali vaniljo). Mandlji so ena najbolj alkalnih vrst oreลกฤkov. Znani so po tem, da zelo uspeลกno zniลพujejo raven slabega holesterola v krvi. Bogati so z vitaminom E, enim najmoฤnejลกih antioksidantov, ter magnezijem in kalijem.

Rastlinsko mleko iz amaranta

Potrebujete:

  • pol skodelice amaranta
  • 2 skodelici vode (za bolj sladkast okus lahko uporabite tudi kokosovo vodo)

Amarant predhodno namakajte od 6 do 8 ur.

Priprava:

  1. Za pripravo mleka lahko amarant predhodno namakate ali pa ga popeฤete v peฤici (5 minut na 180 ยฐC). Amarant stresite v meลกalnik, prilijte vodo in dobro zmeลกajte. Mleko precedite skozi gazo.

Rastlinsko mleko, za katerega smo uporabili popeฤen amarant, ima zelo poseben, oreลกฤkast okus. Dodate mu lahko vaniljev ekstrakt, surov med ali javorjev sirup ter ลกฤep soli. Mleko lahko ลกe dodatno obogatite tako, da mu dodate  2 ลพliฤki naravnega trsnega sladkorja, ฤetrt ลพliฤke vaniljevega ekstrakta in ลกฤep morske soli. Namesto trsnega  sladkorja lahko uporabite tudi melaso. K amarantovemu mleku se odliฤno poda tudi limetin sok, surovi med, malo vanilje in ลกฤep kajenskega popra. Lahko pa mu dodate tudi naslednje sestavine: javorjev sirup, kakav, malo cimeta in ลกฤep kajenskega popra.

Amarant vsebuje veฤ beljakovin kot katerokoli drugo brezglutensko ลพito. Poleg odliฤnega razmerja esencialnih amino kislin je amarant tudi bogat vir kalcija, magnezija, ลพeleza ter prehranskih vlaknin.

Rastlinsko melko

Rastlinsko mleko iz brazilskih oreลกฤkov

Potrebujete:

  • pol skodelice surovih brazilskih oreลกฤkov
  • 2 skodelici vode

Brazilskih oreลกฤkov ni treba predhodno namakati.

Priprava:

  1. Brazilskih oreลกkov ni treba predhodno namakati (oziroma jih lahko namakate samo kratek ฤas), saj ne vsebujejo nobenih encimskih inhibitorjev, lahko pa jih popeฤete v peฤici (7 minut na 180 ยฐC). Skupaj z vodo jih zmeลกajte v moฤnem meลกalniku, mleko pa potem precedite skozi gazo ali gosto cedilo (priporoฤamo, da kar dvakrat). Mleko obvezno shranjujte v hladilniku.

Rastlinsko mleko iz brazilskih oreลกฤkov ima edinstven oreลกฤkast okus in kremasto teksturo. Veฤina ljudi oboลพuje to mleko, saj je samo po sebi odliฤnega okusa. Po teksturi je prav mleko iz brazilskih oreลกฤkov najbliลพje teksturi polnomastnega kravjega mleka โ€“ torej je res zelo kremasto. Mleku lahko dodate ฤetrt ลพliฤke vaniljevega ekstrakta, 2 ลพlici surovega medu ali javorjevega sirupa in ลกฤep morske soli. Lahko ga obogatite tudi s kardamomom in kakavom ali pa z malo nastrgane pomaranฤne lupinice, malo pomaranฤnega soka, medom in vaniljevim ekstraktom. Vanj se odliฤno poda tudi jagodiฤje. Brazilski oreลกฤki vsebujejo veliko magnezija, ลกe posebej pa moramo izpostaviti selen, ki skrbi za krepak imunski sistem ter podpira delovanje ลกฤitnice.

Mleko iz indijskih oreลกฤkov

Potrebujete:

  • pol skodelice surovih indijskih oreลกฤkov, ki ste jih namakali od 2 do 4 ure
  • 2 skodelici vode (za ลกe bolj sladkast okus lahko uporabite kokosovo vodo)

Priprava:

V moฤan meลกalnik stresite indijske oreลกฤke, dodajte vodo in res dobro premeลกajte. Mleko precedite skozi gazo ali gosto cedilo.

Rastlinsko mleko iz indijskih oreลกฤkov je zelo nevtralnega okusa, zato je odliฤno za pripravo razliฤnih juh in pudingov. Lahko ga obogatimo s ฤetrt ลพliฤke vaniljevega ekstrakta, 2 ลพlicama surovega medu ali javorjevega sirupa ter ลกฤepcem morske soli. Mleku lahko dodate tudi kardamom, kajenski poper in kakav.

Indijski oreลกฤki kljub svojemu imenu niso oreลกฤki, ampak so pravzaprav semena, ki dozorijo na zelo zanimivem drevesu โ€“ akaลพuju. Akaลพujevo drevo je avtohtona drevesna vrsta severovzhodnega dela Brazilije. Sicer najveฤ indijskih oreลกฤkov pridelajo v Vietnamu, Indiji, Indoneziji, Braziliji in Nigeriji. Na akaลพujevem drevesu se oblikuje psevdo sadeลพ, ki mu pravimo akaลพujevo jabolko, na koncu katerega pa se nahaja ลกe ukrivljen prirastek, imenovan akaลพujev oreลกฤek, ki je obdan z zelo trdo lupino.

Indijski oreลกฤki so zelo nevtralnega maslenega okusa. Lahko jih uลพivamo cele ali pa iz njih pripravimo maslo ali rastlinsko mleko. Pribliลพno 75 % nenasiฤenih maลกฤob v indijskih oreลกฤkih predstavlja oleinska kislina. Mononenasiฤene maลกฤobe so tiste, ki pomagajo zniลพevati raven trigliceridov v krvi. Poleg tega so indijski oreลกฤki ลกe dober vir magnezija, kalija, mangana, bakra, fosforja, cinka in selena.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E