Rastlinsko mleko postaja vedno bolj priljubljena pijaฤa tudi med ne-vegani, saj imajo mnogi teลพave pri presnovi laktoze in se na ta naฤin lahko popolnoma izognejo prebavnim teลพavam in napihovanju. Rastlinska prehrana ponuja ลกtevilne moลพnosti za kulinariฤno ustvarjanje in niฤ drugaฤe ni niti z izdelavo rastlinskih vrst mleka. ฤeprav je v trgovinah z ลพivili ponudba rastlinskih vrst mleka ฤedalje bolj pestra, pa niฤ ne more prekositi rastlinskega mleka, ki ga pripravimo doma. Izbrali smo le nekaj receptov, saj je moลพnosti za pripravo rastlinskih vrst mleka ลกe ogromno. Naj se ustvarjanje v kuhinji zaฤne โฆ
Mandljevo mleko
Potrebujete:
- pol skodelice surovih mandljev
- 2 skodelici vode
Mandlje predhodno namakajte od 8 do 12 ur.
Priprava:
- Rastlinsko mleko lahko pripravite iz mandljev, ki ste jih predhodno namakali, lahko pa jih tudi popeฤete v peฤici (7 minut na 180 ยฐC). V moฤan meลกalnik stresite mandlje in vodo ter pustite meลกati toliko ฤasa, da se mandlji res dobro zmeljejo. Mleko precedite skozi gazo ali gosto cedilo.
Mandljevo rastlinsko mleko odlikuje zelo bogat, a hkrati precej nevtralen okus, zato je to mleko vลกeฤ praktiฤno vsem ljudem. Mleko lahko uลพivate samo, po ลพelji pa ga lahko tudi malce osladite ali mu dodate kakลกno vam ljubo zaฤimbo (na primer cimet ali vaniljo). Mandlji so ena najbolj alkalnih vrst oreลกฤkov. Znani so po tem, da zelo uspeลกno zniลพujejo raven slabega holesterola v krvi. Bogati so z vitaminom E, enim najmoฤnejลกih antioksidantov, ter magnezijem in kalijem.
Rastlinsko mleko iz amaranta
Potrebujete:
- pol skodelice amaranta
- 2 skodelici vode (za bolj sladkast okus lahko uporabite tudi kokosovo vodo)
Amarant predhodno namakajte od 6 do 8 ur.
Priprava:
- Za pripravo mleka lahko amarant predhodno namakate ali pa ga popeฤete v peฤici (5 minut na 180 ยฐC). Amarant stresite v meลกalnik, prilijte vodo in dobro zmeลกajte. Mleko precedite skozi gazo.
Rastlinsko mleko, za katerega smo uporabili popeฤen amarant, ima zelo poseben, oreลกฤkast okus. Dodate mu lahko vaniljev ekstrakt, surov med ali javorjev sirup ter ลกฤep soli. Mleko lahko ลกe dodatno obogatite tako, da mu dodate 2 ลพliฤki naravnega trsnega sladkorja, ฤetrt ลพliฤke vaniljevega ekstrakta in ลกฤep morske soli. Namesto trsnega sladkorja lahko uporabite tudi melaso. K amarantovemu mleku se odliฤno poda tudi limetin sok, surovi med, malo vanilje in ลกฤep kajenskega popra. Lahko pa mu dodate tudi naslednje sestavine: javorjev sirup, kakav, malo cimeta in ลกฤep kajenskega popra.
Amarant vsebuje veฤ beljakovin kot katerokoli drugo brezglutensko ลพito. Poleg odliฤnega razmerja esencialnih amino kislin je amarant tudi bogat vir kalcija, magnezija, ลพeleza ter prehranskih vlaknin.
Rastlinsko mleko iz brazilskih oreลกฤkov
Potrebujete:
- pol skodelice surovih brazilskih oreลกฤkov
- 2 skodelici vode
Brazilskih oreลกฤkov ni treba predhodno namakati.
Priprava:
- Brazilskih oreลกkov ni treba predhodno namakati (oziroma jih lahko namakate samo kratek ฤas), saj ne vsebujejo nobenih encimskih inhibitorjev, lahko pa jih popeฤete v peฤici (7 minut na 180 ยฐC). Skupaj z vodo jih zmeลกajte v moฤnem meลกalniku, mleko pa potem precedite skozi gazo ali gosto cedilo (priporoฤamo, da kar dvakrat). Mleko obvezno shranjujte v hladilniku.
Rastlinsko mleko iz brazilskih oreลกฤkov ima edinstven oreลกฤkast okus in kremasto teksturo. Veฤina ljudi oboลพuje to mleko, saj je samo po sebi odliฤnega okusa. Po teksturi je prav mleko iz brazilskih oreลกฤkov najbliลพje teksturi polnomastnega kravjega mleka โ torej je res zelo kremasto. Mleku lahko dodate ฤetrt ลพliฤke vaniljevega ekstrakta, 2 ลพlici surovega medu ali javorjevega sirupa in ลกฤep morske soli. Lahko ga obogatite tudi s kardamomom in kakavom ali pa z malo nastrgane pomaranฤne lupinice, malo pomaranฤnega soka, medom in vaniljevim ekstraktom. Vanj se odliฤno poda tudi jagodiฤje. Brazilski oreลกฤki vsebujejo veliko magnezija, ลกe posebej pa moramo izpostaviti selen, ki skrbi za krepak imunski sistem ter podpira delovanje ลกฤitnice.
Mleko iz indijskih oreลกฤkov
Potrebujete:
- pol skodelice surovih indijskih oreลกฤkov, ki ste jih namakali od 2 do 4 ure
- 2 skodelici vode (za ลกe bolj sladkast okus lahko uporabite kokosovo vodo)
Priprava:
V moฤan meลกalnik stresite indijske oreลกฤke, dodajte vodo in res dobro premeลกajte. Mleko precedite skozi gazo ali gosto cedilo.
Rastlinsko mleko iz indijskih oreลกฤkov je zelo nevtralnega okusa, zato je odliฤno za pripravo razliฤnih juh in pudingov. Lahko ga obogatimo s ฤetrt ลพliฤke vaniljevega ekstrakta, 2 ลพlicama surovega medu ali javorjevega sirupa ter ลกฤepcem morske soli. Mleku lahko dodate tudi kardamom, kajenski poper in kakav.
Indijski oreลกฤki kljub svojemu imenu niso oreลกฤki, ampak so pravzaprav semena, ki dozorijo na zelo zanimivem drevesu โ akaลพuju. Akaลพujevo drevo je avtohtona drevesna vrsta severovzhodnega dela Brazilije. Sicer najveฤ indijskih oreลกฤkov pridelajo v Vietnamu, Indiji, Indoneziji, Braziliji in Nigeriji. Na akaลพujevem drevesu se oblikuje psevdo sadeลพ, ki mu pravimo akaลพujevo jabolko, na koncu katerega pa se nahaja ลกe ukrivljen prirastek, imenovan akaลพujev oreลกฤek, ki je obdan z zelo trdo lupino.
Indijski oreลกฤki so zelo nevtralnega maslenega okusa. Lahko jih uลพivamo cele ali pa iz njih pripravimo maslo ali rastlinsko mleko. Pribliลพno 75 % nenasiฤenih maลกฤob v indijskih oreลกฤkih predstavlja oleinska kislina. Mononenasiฤene maลกฤobe so tiste, ki pomagajo zniลพevati raven trigliceridov v krvi. Poleg tega so indijski oreลกฤki ลกe dober vir magnezija, kalija, mangana, bakra, fosforja, cinka in selena.