fbpx
Domov Zdravje & prehrana Ko ščitnica ne deluje pravilno: najbolj tipični opozorilni znaki

Ko ščitnica ne deluje pravilno: najbolj tipični opozorilni znaki

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Neverjetno je, koliko težav nam lahko povzroči ščitnica – majhna žleza v obliki metuljčka, ki se nahaja v predelu vratu. Problematično je lahko seveda tako prekomerno kot nezadostno delovanje ščitnice. Ščitnični hormoni med drugim uravnavajo našo telesno temperaturo, metabolizem in srčni utrip.

Pomanjkanje ali presežek teh hormonov v telesu lahko torej povzroči precejšnjo zmedo. Še posebej velika verjetnost za težave s ščitnico obstajajo, če ste ženska, starejša od 35 let. Kateri so torej tisti najbolj značilni simptomi, ki opozarjajo, da vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala – in da bi bil posledično smiseln pregled pri zdravniku?

Stalna izčrpanost

Čeprav je lahko utrujenost povezana z različnimi vzroki, pa je huda, kronična izčrpanost pogosto prav znak nepravilno delujoče ščitnice, natančneje hipotiroze oziroma zmanjšanega izločanja ščitničnih hormonov. V takšnih primerih ne pomaga niti to, da spite zadosti – utrujenost čez dan je še vedno lahko zelo huda.

Pogosto depresivno razpoloženje

Negativni občutki so sicer sestavni del naših življenj. A če se vam zadnje čase dogaja, da ste zelo pogosto slabo razloženi in močno žalostni, je to lahko še eden izmed pomembnih znakov, da bi bilo smiselno pregledati raven ščitničnih hormonov v telesu. Nezadostno delovanje ščitnice lahko namreč zmanjša tudi količino serotonina v možganih.

Povečana anksioznost in neenakomeren srčni utrip

Zelo tipičen sindrom za hipertirozo oziroma prekomerno delovanje ščitnice je anksioznost. Vaš organizem je namreč tako stalno v pripravljenosti, organi pa delujejo skorajda s svetlobno hitrostjo. Ljudje, ki imajo težave s preveliko količino ščitničnih hormonov v telesu, se tako zelo težko umirijo in sprostijo. Razvije pa se lahko tudi hujša oblika anksiozne motnje. Pogosto se pojavljajo tudi neprijetni fizični simptomi, na primer moten srčni utrip.

Naglo poviševanje telesne teže

Se v zadnjem času vaša teža zelo hitro povečuje, čeprav se vaša prehrana ni pretirano spremenila? Čeprav gre lahko za simptom različnih bolezni, je nemalokrat kriva prav ščitnica. Gre seveda za premalo aktivno ščitnico, zaradi katere je pogosto tudi težko izgubiti presežek nakopičene telesne teže. Šele ko uredite raven ščitničnih hormonov, se lahko hujšanje dobro začne.

Tanjšanje in izpadanje las

Krhki, suhi in lomljivi lasje so še eden izmed tipičnih znakov hipotiroze. V skrajnih primerih lahko začnejo lasje celo prekomerno izpadati. Tudi pri hipertirozi se lahko pojavijo določene težave z lasmi – običajno se začnejo lasje redčiti predvsem ob lasišču.

Težave z zanositvijo

Mnogokrat ženske ugotovijo, da njihova ščitnica ne deluje pravilno, tudi takrat, ko se odločijo za otroka. Po daljšem neuspešnem poskušanju, da bi zanosile, se nemalokrat izkaže, da jim je težave povzročala ščitnica. V takšnih primerih gre lahko tako za hipo- kot za hipertirozo. Obe stanji namreč negativno vplivata na ovulacijo, zaradi česar je zanositev močno otežena.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×