Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaKo ščitnica ne deluje pravilno: najbolj tipični opozorilni znaki

Ko ščitnica ne deluje pravilno: najbolj tipični opozorilni znaki

MORDA VAS ZANIMA

Neverjetno je, koliko težav nam lahko povzroči ščitnica – majhna žleza v obliki metuljčka, ki se nahaja v predelu vratu. Problematično je lahko seveda tako prekomerno kot nezadostno delovanje ščitnice. Ščitnični hormoni med drugim uravnavajo našo telesno temperaturo, metabolizem in srčni utrip.

- Oglas -

Pomanjkanje ali presežek teh hormonov v telesu lahko torej povzroči precejšnjo zmedo. Še posebej velika verjetnost za težave s ščitnico obstajajo, če ste ženska, starejša od 35 let. Kateri so torej tisti najbolj značilni simptomi, ki opozarjajo, da vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala – in da bi bil posledično smiseln pregled pri zdravniku?

Stalna izčrpanost

Čeprav je lahko utrujenost povezana z različnimi vzroki, pa je huda, kronična izčrpanost pogosto prav znak nepravilno delujoče ščitnice, natančneje hipotiroze oziroma zmanjšanega izločanja ščitničnih hormonov. V takšnih primerih ne pomaga niti to, da spite zadosti – utrujenost čez dan je še vedno lahko zelo huda.

Pogosto depresivno razpoloženje

Negativni občutki so sicer sestavni del naših življenj. A če se vam zadnje čase dogaja, da ste zelo pogosto slabo razloženi in močno žalostni, je to lahko še eden izmed pomembnih znakov, da bi bilo smiselno pregledati raven ščitničnih hormonov v telesu. Nezadostno delovanje ščitnice lahko namreč zmanjša tudi količino serotonina v možganih.

Povečana anksioznost in neenakomeren srčni utrip

Zelo tipičen sindrom za hipertirozo oziroma prekomerno delovanje ščitnice je anksioznost. Vaš organizem je namreč tako stalno v pripravljenosti, organi pa delujejo skorajda s svetlobno hitrostjo. Ljudje, ki imajo težave s preveliko količino ščitničnih hormonov v telesu, se tako zelo težko umirijo in sprostijo. Razvije pa se lahko tudi hujša oblika anksiozne motnje. Pogosto se pojavljajo tudi neprijetni fizični simptomi, na primer moten srčni utrip.

Naglo poviševanje telesne teže

- Oglas -

Se v zadnjem času vaša teža zelo hitro povečuje, čeprav se vaša prehrana ni pretirano spremenila? Čeprav gre lahko za simptom različnih bolezni, je nemalokrat kriva prav ščitnica. Gre seveda za premalo aktivno ščitnico, zaradi katere je pogosto tudi težko izgubiti presežek nakopičene telesne teže. Šele ko uredite raven ščitničnih hormonov, se lahko hujšanje dobro začne.

Tanjšanje in izpadanje las

Krhki, suhi in lomljivi lasje so še eden izmed tipičnih znakov hipotiroze. V skrajnih primerih lahko začnejo lasje celo prekomerno izpadati. Tudi pri hipertirozi se lahko pojavijo določene težave z lasmi – običajno se začnejo lasje redčiti predvsem ob lasišču.

Težave z zanositvijo

Mnogokrat ženske ugotovijo, da njihova ščitnica ne deluje pravilno, tudi takrat, ko se odločijo za otroka. Po daljšem neuspešnem poskušanju, da bi zanosile, se nemalokrat izkaže, da jim je težave povzročala ščitnica. V takšnih primerih gre lahko tako za hipo- kot za hipertirozo. Obe stanji namreč negativno vplivata na ovulacijo, zaradi česar je zanositev močno otežena.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×