Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaPrepoznajte sindrom adrenalne izgorelosti in ga premagajte

Prepoznajte sindrom adrenalne izgorelosti in ga premagajte

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za sindrom adrenalne izgorelosti? Gre za težavo, ki je danes zelo pogosta, vendar redko prepoznana oziroma diagnosticirana. Sindrom adrenalne izgorelosti je povezan z nadledvično žlezo, ki izloča ogromno pomembnih hormonov, med drugim tudi adrenalin, aldosteron in kortizol.

- Oglas -

Ko je tvorba enega ali več hormonov, za katere je odgovorna nadledvična žleza, nezadostna, lahko pride do t. i. adrenalne izgorelosti. 

Sindrom adrenalne izgorelosti

Tipični simptomi adrenalne izgorelosti

Mnogokrat se sindrom adrenalne izgorelosti zamenjuje z depresijo in podobnimi težavami. Najbolj značilen simptom omejene tvorbe nadledvičnih hormonov je utrujenost, pogosto pa se pojavljajo tudi bolečine v telesu, hitro upadanje telesne teže, zelo nizek krvni tlak, motnje spanja, povečana razdražljivost, prebavne težave, omotičnost in zelo bleda koža. Predstopnja adrenalne izgorelosti je običajno prekomerno izločanje kortizola – pogosto imenovanega kar stresni hormon. Pri ljudeh, ki so pogosto pod stresom, se tvorba kortizola močno poveča.

Kronični stres lahko privede do »blokade« nadledvične žleze, ki ne zmore več sintetizirati kortizola. Tako pride do adrenalnega zloma. Ali gre v vašem primeru morda res za sindrom adrenalne izgorelosti, boste najlažje ugotovili s pomočjo testov, ki preverjajo količino hormonov, ki jih tvori nadledvična žleza. Če bo diagnoza potrjena, bo potrebnega kar nekaj truda, da nadledvično žlezo ponovno spravite v pogon. Pri tem vam lahko pomagajo tudi določene naravne rešitve, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Vitamini skupine B

- Oglas -

Mnogi vitamini iz skupine B imajo pomembno vlogo pri celični presnovi in pri ohranjanju dovolj visoke ravni energije. Tako na primer vitamin B5 sodeluje pri tvorbi koencima A, ki pomaga pri celičnem dihanju ter pri razgradnji maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Vitamin B6 je zelo pomemben za tvorbo hormonov, ki jih izloča nadledvična žleza, vitamin B12 pa med drugim sodeluje pri obnovi poškodovanih celic in pri tvorbi rdečih krvničk, ki so bistvene za zadostno oskrbo celic s kisikom.

Če boste torej poskrbeli, da bo imelo vaše telo na voljo dovolj vitaminov iz skupine B, boste imeli več energije, obenem pa bo vaša nadledvična žleza delovala precej bolje. Priporočamo vam uživanje živil, kot so polnozrnata žita in stročnice, pomagate pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili. 

Sladki koren

Eno najboljših zelišč za uravnavanje ravni kortizola je zagotovo sladki koren. Vsebuje glicirizinsko kislino, ki zavira razgradnjo kortizola, s čimer pripomore k ohranjanju zdrave količine tega hormona v telesu. Tako si lahko nadledvična žleza nekoliko odpočije. Sladki koren ponuja različne možnosti uporabe. Iz njega si lahko med drugim pripravite čaj, ki ga pijte najmanj 2-krat dnevno. Paziti morate sicer na to, da s sladkim korenom ne pretiravate, saj lahko sicer vaš krvni tlak pretirano naraste. 

Tudi kokosovo olje lahko premaga sindrom adrenalne izgorelosti

Za premagovanje sindroma adrenalne izgorelosti je zelo koristno tudi kokosovo olje. Zaradi zdravih maščob, ki jih vsebuje, poskrbi za takojšnjo oskrbo telesa z energijo. Tudi z uživanjem kokosovega olja sicer ni dobro pretiravati, saj bo učinek sicer nasproten od tistega, ki bi ga verjetno želeli. Dovolj bosta že približno 2 žlički dnevno. Kokosovo olje lahko na primer dodate svoji jutranji kavi namesto smetane, uporabite pa ga lahko tudi za žvrkljanje, s čimer boste iz telesa odstranili številne škodljive snovi.

Živila, bogata z magnezijem

Za optimalno delovanje nadledvične žleze je zelo pomemben tudi magnezij. Pomanjkanje magnezija lahko tako med drugim povzroči drastičen upad energije, ena od možnih posledic pa je tudi depresija. Živila, v katerih lahko najdemo precej magnezija, so na primer zelenolistna zelenjava, oreščki, semena, avokado, soja, banane in temna čokolada. Če gre za hudo pomanjkanje železa, pa vam lahko na pomoč priskočijo tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo večje koncentracije tega izjemno pomembnega minerala. 

Vitamin C

Med hranilne snovi, zelo pomembne za normalno delovanje nadledvične žleze, sodi tudi vitamin C. Gre za zelo močan antioksidant, ki poleg številnih drugih nalog, ki jih ima v telesu, sodeluje tudi pri uravnavanju ravni kortizola. Pomemben je tudi za sintezo kateholaminov, kamor sodijo noradrenalin, adrenalin in dopamin. Tako je vitamin C ključen za to, da si vaša nadledvična žleza opomore, vaše telo pa bo zaščitil tudi pred škodljivimi prostimi radikali. Veliko vitamina C se nahaja v živilih, kot so paprika, brokoli, grenivke, limone in paradižnik.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×