0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMagnezij – ne pozabite na vnos tega minerala

Magnezij – ne pozabite na vnos tega minerala

MORDA VAS ZANIMA

Magnezij je pomemben mineral, na katerega se najpogosteje spomnijo športniki, ko začutijo bolečine v mišicah. Vsaka celica v vašem telesu potrebuje določene količine magnezija. Pomanjkanje tega minerala lahko tako privede do številnih zdravstvenih težav in so slabega počutja. Poleg neustrezne prehrane lahko na pomanjkanje magnezija vpliva tudi pogosto pitje gaziranih pijač, alkohola in napitkov, ki vsebujejo kofein. Prav tako so pomanjkanju magnezija bolj izpostavljeni ljudje, ki zaužijejo veliko rafiniranega sladkorja, in tisti, ki so pogosto pod stresom.

- Oglas -

Pri čem vse vam lahko pomaga magnezij?

Težava s spanjem so pogosto posledica pomanjkanja magnezija, saj lahko to vpliva na izločanje in delovanje melatonina, hormona, ki uravnava naše spanje. Pomanjkanje magnezija je povezano tudi s povečano ravnjo stresnega hormona kortizola, zaradi česar se težave z nespečnostjo še poglobijo. Če tudi sami zvečer težko zaspite in se ponoči pogosto zbujate, bodite pozorni na svoj dnevni vnos magnezija. S povečanjem količine tega pomembnega minerala si lahko zagotovite precej boljši spanec, kot so dokazale tudi mnoge raziskave.

Magnezij je znan tudi po tem, da sprošča mišice, ki so del prebavnega sistema. Posledica tega je boljša prebava. Magnezij poleg tega nevtralizira želodčno kislino. Pomanjkanje magnezija lahko tako povzroči težave z zaprtjem.

Večje količine magnezija so priporočljive tudi za vse, ki doživljate migrenske glavobole. Magnezij namreč sodeluje pri delovanju krvnega obtoka, obenem pa vpliva na delovanje nevrotransmiterjev, ki prenašajo impulze med živčnimi celicami oziroma med živčnimi in mišičnimi celicami. Povečan vnos magnezija zato ublaži migrenske napade. To je povezano tudi z dejstvom, da ima magnezij pozitiven vpliv na zožitev žil. Raziskave so pokazale, da je pri ljudeh, ki se spopadajo z migreno, pogosto prisotno pomanjkanje magnezija. Uživanje približno 400 miligramov magnezija dnevno lahko močno podaljša čas med posameznimi napadi in zmanjša njihovo intenzivnost.

- Oglas -

Magnezij in njegova vloga pri osteoporozi

Osteoporoza je še ena izmed bolezni, ki se ji lahko izognete z zadostnim vnosom magnezija. Mineral ima namreč izjemno velik vpliv na zdrave kosti in njihovo primerno gostoto. Z uživanjem živil, ki so bogata z magnezijem, lahko torej močno zmanjšate tveganje za nastanek osteoporoze. Na to bi morale biti še posebej pozorne ženske, kar pa seveda ne pomeni, da so moški imuni na to bolezen.

Magnezij je zelo pomemben tudi za ohranjanje zdravega srca. Prav srce je namreč tisti organ v našem telesu, ki je sestavljen iz najvišjega deleža magnezija. V kombinaciji z kalcijem bo magnezij poskrbel za uravnavanje krvnega tlaka in tako preprečil hipertenzijo. Zaradi nenadzorovanega krčenja mišic, ki nastopi zaradi pomanjkanja magnezija, lahko to privede celo do srčnega napada. Magnezij poleg vsega naštetega deluje tudi kot elektrolit, podobno kot kalij in natrij. Elektroliti so nujni za prenašanje živčnih dražljajev. Brez elektrolitov srce ne more črpati krvi, prav tako pa naši možgani ne morejo normalno opravljati svojih funkcij.

Z uživanjem živil, bogatih z magnezijem, boste dosegli tudi sprostitev mišic v telesu oziroma ublažitev bolečine v mišicah. Znano je namreč, da pomanjkanje magnezija povzroča zakrčenost, težave pri gibanju, kopičenje mlečne kisline v mišicah in podobne simptome. Še posebej tisti, ki se pogosto ukvarjajo s športom, morajo biti zato pozorni na količino magnezija, ki ga zaužijejo v različnih oblikah.

Pripravite si napitek iz magnezija, ki vas bo sprostil in umiril

Magnezij vam je sicer na voljo tudi kot prehransko dopolnilo, a tudi v tem primeru je precej bolje, da poskušate svoje dnevne potrebe zadovoljiti z izbiro ustreznih živil. Predstavljamo vam recept za napitek oziroma smoothie, ki vsebuje približno 240 miligramov magnezija in je tako idealen za dober začetek dneva, brez nepotrebnega stresa.

- Oglas -

Sestavine:

  • 5 banan,
  • 150 gramov ohrovta,
  • 150 gramov sveže špinače,
  • žlica klorele,
  • 4 dateljni,
  • 4 decilitri kokosove vode.

Priprava:

Vse sestavine stresite oziroma zlijte v močan mešalnik in mešajte, dokler ne dobite tekoče mešanice oziroma smoothieja. Popijte takoj.

.

NAJNOVEJŠE