Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehrana7 znakov pomanjkanja magnezija

7 znakov pomanjkanja magnezija

MORDA VAS ZANIMA

Magnezij je nujen za številne procese, ki potekajo v našem telesu. Med drugim ima izredno pomembno vlogo pri normalnem delovanju živčnega sistema in pri uravnavanju srčnega utripa, prispeva pa tudi k ohranjanju močnega imunskega sistema in k ohranjanju zdravih ravni sladkorja v krvi.

- Oglas -

Pomanjkanje magnezija sodi med pogosto spregledane zdravstvene težave. Povezano je lahko z neustrezno prehrano ali pa z določenimi boleznimi, na primer z diabetesom, celiakijo ali s sindromom “lačnih kosti”. V primeru pomanjkanja tega pomembnega minerala, ki ga lahko na primer najdemo v zelenolistni zelenjavi, fižolu, mandljih, bučnih semenih, avokadu in v temni čokoladi, se običajno pojavijo nekateri tipični simptomi …

1. Mišični krči

Nehoteno krčenje mišic je eden najbolj značilnih znakov, da vam primanjkuje magnezija. Krčem se lahko pridruži tudi trzanje mišic. Domneva se, da je ta simptom povezan s povečanim dotokom kalcija do živčnih celic, do česar pride zaradi pomanjkanja magnezija. Preveč kalcija namreč povzroči pretirano stimulacijo mišičnih živcev, kar se kaže v obliki trzanja in mišičnih krčev. Seveda pa so lahko mišični krči in ostali tovrstni simptomi povezani tudi z drugimi vzroki, na primer s pretirano stresnim življenjem, s čezmernim vnosom kofeina ali pa z nevrološkimi boleznimi, pojavijo pa se lahko tudi kot nezaželen stranski učinek uživanja določenih zdravil.

Pomanjkanje magnezija misicni krci

2. Povišan krvni tlak

Pomanjkanje magnezija lahko privede tudi do povišanega krvnega tlaka, ki predstavlja enega glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni srca in ožilja. Še posebej nevarna je kombinacija nezadostnih količin magnezija in povišanih vrednosti kalija. Raziskave kažejo tudi, da lahko ljudem, ki se že spopadajo s hipertenzijo, torej s kronično povišanim krvnim tlakom, včasih pomaga tudi dodajanje magnezija.

3. Neenakomeren srčni utrip

Ljudje, ki ne zaužijejo dovolj živil, bogatih z magnezijem, se nemalokrat spopadajo tudi z nerednim srčnim utripom oziroma z aritmijo. Večinoma gre na srečo za precej blago obliko te težave, vendar pa je pametno, da čim prej nadomestite primanjkljaj magnezija. Tudi ta simptom naj bi bil sicer povezan s porušenim ravnovesjem med magnezijem in kalijem.

4. Težave s spanjem

- Oglas -

Zaradi vpliva, ki ga ima na živčni sistem, je magnezij zelo pomemben tudi za kakovosten spanec. Še posebej pomemben je vpliv magnezija na tvorbo nevrotransmiterja GABA. V primeru pomanjkanja tega minerala se lahko tako zgodi, da zvečer zelo težko zaspite. Nezadostne količine magnezija v telesu pa so lahko krive tudi za to, da se ponoči pogosto zbujate. Eden najpogostejših nasvetov za tiste, ki iščejo naravno pomoč pri težavah s spanjem, je zato prav dodajanje magnezija.

Magnezij

5. Glavoboli in migrene

Obstaja precejšnje število študij, katerih izsledki so pokazali, da ljudem, ki imajo težave z migrenami, nadpovprečno pogosto primanjkuje magnezija. Glavoboli in migrenski napadi so tako še eden izmed simptomov, ki lahko opozarjajo, da vnos magnezija ni zadosten.

6. Stalna utrujenost

Občasna utrujenost je seveda nekaj povsem običajnega. A če imate večino časa občutek popolne izčrpanosti, je to lahko znak resnejših težav z zdravjem oziroma pomanjkanja določenih hranil. V takšnih primerih pogosto najprej pomislimo na pomanjkanje snovi, kot je železo, vendar se lahko v ozadju skriva tudi pomanjkanje magnezija – še posebej če se pojavljajo tudi drugi simptomi, značilni za pomanjkanje tega minerala.

7. Zmanjševanje kostne gostote

Zmanjševanje kostne gostote, ki lahko postopoma privede do osteoporoze, se običajno povezuje predvsem s pomanjkanjem kalcija. Čeprav je omenjeni mineral zagotovo ključen za zdrave kosti, pa so zelo pomembna tudi nekatera druga hranila, med njimi prav magnezij. V primeru zmanjševanja kostne gostote je zato smiselno preveriti tudi vrednosti tega minerala. Za absorpcijo kalcija je namreč nujen vitamin D, ki pa ga naše telo ne more tvoriti brez magnezija.

Preberite tudi: Kako uspešno povečati količino magnezija v telesu?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×