0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast3 očitni znaki, da nujno potrebujete čas zase

3 očitni znaki, da nujno potrebujete čas zase

MORDA VAS ZANIMA

Veliko se govori o tem, kako pomembno je, da si znamo vzeti čas, ki je namenjen samo nam. Vendar pa marsikdo še vedno podcenjuje ta nasvet. Če imajo vsi okoli vas občutek, da vas lahko zmotijo, kadar koli se jim to zahoče – naj bodo to vaši nadrejeni, sodelavci, prijatelji ali družinski člani – je nujno, da čim prej ukrepate. V nasprotnem primeru se boste prej ali slej povsem izčrpali. Določeni znaki še posebej zgovorno pričajo o tem, da je čas za spremembe …

- Oglas -

1. Vsaka najmanjša malenkost vas vrže iz tira

Naša sposobnost prilagajanja na različne okoliščine je lahko resnično osupljiva. Vendar pa kljub temu ni brez omejitev. Čeprav lahko dolgo časa uspešno usklajujete različne obveznosti in ohranjate mirne živce kljub številnim pritiskom, je včasih potrebna le drobna kapljica, ki se prelije čez rob, da se sesujete. Očiten znak, da čas, ki ga boste posvetili le sebi, ni zgolj priporočljiv, ampak praktično nujen, je tako pretirano odzivanje na stvari, ki so objektivno precej nepomembne. To lahko sicer pomeni marsikaj. Ste začeli morda opažati, da vas močno obremenjujejo tudi tiste precej nezahtevne obveznosti, ki ne zahtevajo veliko časa in energije? Težko najdete rešitev v kriznih situacijah, čeprav se kasneje izkaže, da je bil odgovor ves čas pred vami? Ali imate ob vsakem najmanjšem neuspehu ali kritiki občutek, da se vam je sesul svet? Imate vse pogosteje težave z izbruhi jeze ali žalosti? Vas zmoti vsak šum oziroma dražljaj? Vse to so znaki, da bi bilo pametno narediti korak nazaj in si vzeti nekaj časa samo zase. Nemir, ki se kopiči v vas, se bo sicer le še stopnjeval, zaradi česar si lahko nakopljete celo resne zdravstvene težave.

2. Tolažbo vse pogosteje iščete v hrani

Povečan apetit je seveda lahko povezan z najrazličnejšimi vzroki. Včasih so ti vzroki povsem telesni, na primer povezani z vašimi hormoni. Vendar pa je lahko eden izmed vzrokov, zaradi katerih je vaš apetit povsem neukrotljiv, tudi kronična preobremenjenost. Če se je količina hrane, ki je potrebna za to, da imate občutek sitosti, v zadnjem času močno povečala, čeprav v preteklosti niste imeli tovrstnih težav, je vsekakor smiselno razmisliti tudi o tej možnosti. To velja še posebej, če ste začeli pogosteje posegati po sladkarijah, slanih prigrizkih in drugih močno procesiranih živilih brez prave hranilne vrednosti. Povsem možno je, da tisto, kar v resnici potrebujete, niso povečane količine hrane, ampak več časa zase. Stres in prenajedanje gresta namreč pogosto z roko v roki.

3. Praktično nič več vas ne zanima oziroma veseli

Ste imeli v preteklosti ogromno zanimanj, hobijev in načrtov za prihodnost, zdaj pa opažate, da ste povsem brezvoljni in da se lotite le še tistega, kar je absolutno nujno? To je lahko še eden izmed precej očitnih znakov, da bi vam dobro delo nekaj časa, ki bi ga lahko posvetili izključno sebi. Če namreč nenehno hitite od ene obveznosti do druge in se stalno odzivate na tuje potrebe in pričakovanja, začnete namreč postopoma izgubljati stik s sabo. Tako ni nujno, da ste zares izgubili zanimanje za tisto, kar vas je nekoč veselilo in motiviralo. Morda so se vaša zanimanja zgolj skrila pod plastmi vsakodnevnih obremenitev. Če želite ponovno odkriti te zakopane plasti, je nujno, da se ustavite in spremenite svojo običajno rutino. Razmislite, kaj je tisto, kar je resnično nujno oziroma neizogibno – in kaj je tisto, kar lahko mirno črtate iz svojega življenja. Pogosteje ko boste drugim rekli ne, več priložnosti bo za to, da rečete da sebi in življenju!

- Oglas -

Preberite tudi: Kako najti čas zase kljub številnim obveznostim?

.

NAJNOVEJŠE