0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKdaj telovaditi, da pokurimo čim več kalorij?

Kdaj telovaditi, da pokurimo čim več kalorij?

MORDA VAS ZANIMA

Telovadba sama po sebi ni nekaj zapletenega. A bolj ko se poglabljamo v to področje, več zanimivih vprašanj se nam odpira. Prilagajanje določenih dejavnikov in okoliščin vadbe namreč omogoča, da dosežemo zares optimalne rezultate. Ena takšnih okoliščin je na primer čas vadbe. Tako se pogosto pojavlja vprašanje, kdaj je najbolje telovaditi. Zjutraj? Zvečer? Je sploh pomembno?

- Oglas -

Jutra naj bi bila še posebej dobra izbira za vadbo

Strokovnjaki se večinoma strinjajo, da ima jutranja vadba kar nekaj pomembnih prednosti. Med drugim naj bi bila telovadba v jutranjem času še posebej koristna za hujšanje. To je predvsem posledica sprememb, povezanih z našim metabolizmom. Ko spimo, se namreč metabolizem upočasni. Zjutraj, ko vstanemo, mora začeti telo precej hitro ponovno delati s polno paro. Potrebna je torej pospešitev metabolizma – na primer zato, da se pospeši prekrvavitev in da se naše telo ogreje. Tako naj bi bila zjutraj poraba kalorij največja. Če temu dodamo še jutranjo aktivnost, dan začnemo z nadpovprečno hitrim metabolizmom, pozitivni učinki tega pa bodo trajali ves dan, kar v praksi pomeni, da bo telo porabljalo večje število kalorij, kot bi jih sicer, tudi ko ne bomo pretirano aktivni. V primeru, da telovadimo zvečer, ne moremo v polnosti izkoristiti teh učinkov, saj se zaradi spanja metabolizem kmalu spet upočasni. Eden izmed razlogov, zakaj je najbolje telovaditi zjutraj, pa je tudi dejstvo, da se nam zvečer zaradi utrujenosti pogosto ne ljubi več telovaditi.

Kdaj telovaditi?

Zaradi vadbe v poznih večernih urah se lahko pojavijo težave s spanjem

Seveda pa to, da je najbolj priporočljiv čas za vadbo v zgodnjih jutranjih urah, še ne pomeni, da na primer popoldanska ali večerna vadba nimata smisla. Čeprav ima jutranja vadba določene prednosti, razlike nikakor niso tolikšne, da bi vas moralo posebej skrbeti, če zjutraj preprosto ne najdete časa za telesno aktivnost. Upoštevati morate sicer, da lahko večerna vadba nekoliko zmede vaš naravni bioritem. Tako nekateri ljudje opažajo, da takrat, ko telovadijo v večernih urah, težje zaspijo. Dobra plat tega je sicer ta, da to pomeni, da bodo prišli pozitivni vplivi, povezani s pospešenim metabolizmom, lažje do izraza. A če se zaradi vadbe v večernem času pojavljajo resnejše težave s spanjem, je vendarle dobro, da poskusite telesno aktivnost prestaviti na nekoliko zgodnejši termin in opazujete, kako bo to vplivalo na vaš spanec.

Pomembnejši od dela dneva naj bi bil čim bolj ustaljen urnik vadbe

Zaključimo torej lahko, da je vadba ob kateri koli uri dneva praviloma boljša izbira od tega, da sploh ne bi telovadili. Čeprav ima čas vadbe določen vpliv na učinke, to ne bi smel biti odločilni dejavnik pri načrtovanju telesne dejavnosti. Na koncu je tako pomembno, da poiščete čas dneva, ki ustreza vam in vašim obveznostim. Poleg tega pa mnogi strokovnjaki menijo, da je precej pomembneje od tega, kdaj telovadimo, to, da se poskušamo držati ustaljenega urnika. Ko izberete čas dneva, ki ga boste namenili vadbi, poskušajte biti torej konsistentni in vedno telovaditi ob približno podobni uri. Ljudje smo namreč pogosto bitja navad – če nekaj vedno počnemo ob podobnem času, postane ta dejavnost za nas praktično samoumevna. Tako niti ne razmišljamo več, ali bi na primer telovadili ali ne. Obenem pa ustaljen urnik omogoča dovolj počitka med posameznimi vadbami. Če na primer prvi dan telovadite pozno zvečer, naslednji dan pa navsezgodaj zjutraj, vaše telo nima dovolj časa za regeneracijo, ki je prav tako pomembna kot sama vadba, predvsem zaradi zmanjševanja tveganja za poškodbe.

.

NAJNOVEJŠE