0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 razlogov za pogostejše uživanje humusa

5 razlogov za pogostejše uživanje humusa

MORDA VAS ZANIMA

Humus je jed, ki izvira z Bližnjega vzhoda, vendar smo jo v zadnjih letih tudi pri nas že skorajda povsem udomačili. Tako lahko ta okusen namaz, katerega osnova je čičerika, danes kupimo v praktično vsaki trgovini. Pogosto pa vam je na voljo celo več različic, z dodatki, kot so na primer bučna semena, rdeča paprika, gobe itn. 

- Oglas -

Seveda se lahko izdelave humusa lotite tudi sami. Za osnovno različico boste poleg čičerike potrebovali še tahini (sezamovo pasto), limonin sok, česen, sol in olivno olje. Humus velja za zelo zdravo živilo, še posebej v primerjavi z mnogimi drugimi namazi, ki so pogosto narejeni iz precej manj zdravih sestavin. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših razlogov, zaradi katerih je humus živilo, ki ne bi smelo manjkati niti v vašem hladilniku.

1. Humus je odličen vir vlaknin

Podobno kot druge stročnice vsebuje tudi čičerika visok delež vlaknin, ki so izjemno pomembne za dobro zdravje. Vlaknine med drugim pomagajo pri izboljševanju prebave in pri zmanjševanju tveganja za bolezni srca. Obenem lahko uživanje humusa pomaga pri zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi, s čimer se dodatno zmanjša nevarnost za srčno-žilna obolenja.

2. Čičerika je odličen rastlinski vir beljakovin

V primeru rednega uživanja živil, kot je humus, doseganje priporočenega vnosa beljakovin ne bo težava, tudi če se morda prehranjujete izključno z rastlinsko hrano. Prav stročnice namreč predstavljajo enega najboljših rastlinskih virov beljakovin. Obenem pa je dober vir beljakovin tudi tahini, ki se, kot omenjeno, prav tako uporablja pri pripravi humusa.  

- Oglas -
Razlogi za uživanje humusa

3. Humus lahko pomaga pri preprečevanju slabokrvnosti

Med hranilne snovi, na katere moramo biti v primeru veganske oziroma rastlinske prehrane še posebej pozorni, lahko zagotovo uvrstimo železo. Na srečo pa obstaja kar nekaj zelo dobrih rastlinskih virov tega pomembnega minerala. Mednje med drugim sodi tudi čičerika. Ko gre za zmanjševanje nevarnosti za slabokrvnost oziroma anemijo, pa je humus celo boljša izbira, kot če bi čičeriko uživali samostojno. Kot omenjeno, je namreč ena izmed sestavin tega namaza tudi limonin sok, ki je odličen vir vitamina C. Za absorpcijo železa pa so nujne prav zadostne količine omenjenega vitamina. Če jemo humus, je torej absorpcija železa iz čičerike zaradi prisotnosti limoninega soka nadpovprečno dobra.

4. Humus je vsestransko uporabno živilo

Možnosti uporabe humusa so izjemno raznolike. Uporabite ga lahko preprosto kot namaz na kosu kruha ali v sendviču, kot pomako za različne vrste sveže zelenjave (na paličice narezana zelena, korenje, bučke …), v solatnih prelivih, poleg pečenega krompirja namesto majoneze itn.  S humusom lahko torej uspešno nadomestite mnoga precej manj zdrava živila in dodatke. Možna pa je celo sladka različica – čičerikino pasto lahko uporabite kot osnovo za pripravo številnih sladic, na primer malce drugačnega čokoladnega moussa. Ker je čičerika precej nevtralnega okusa, jo je mogoče kombinirati s praktično katero koli sestavino.

5. Zdrav prigrizek za lažje hujšanje

Zaradi precejšnje količine vlaknin in beljakovin je humus zelo priporočljivo živilo za vse, ki se poskušate znebiti odvečnih kilogramov. Prav vlaknine in beljakovine so namreč izjemno pomembne za dolgotrajnejši občutek sitosti. Glede na študijo, ki je bila leta 2014 objavljena v reviji Journal of Nutrition and Food Sciences, naj bi bila verjetnost za debelost pri ljudeh, ki za prigrizek oziroma malico pogosto izberejo humus, kar za približno 51 odstotkov manjša kot pri tistih, ki nimajo te navade. To je povezano tudi s pozitivnim vplivom humusa na krvni sladkor. Gre namreč za vir kompleksnih ogljikovih hidratov, kar pomeni, da je njihova razgradnja relativno počasna, zato po zaužitju ne pride do zelo hitrega dviga ravni glukoze v krvi. Prav ekstremna nihanja vrednosti krvnega sladkorja namreč sodijo med najpogostejše krivce za neukrotljiv apetit.

Preverite tudi: Recept: Humus – okusen namaz iz čičerike

.

NAJNOVEJŠE